‘Ik ben verliefd geworden op mijn Toyota’

Lieke reed in haar eentje van Utrecht naar Teheran

Lieke Nieuwenhuizen (38) maakte met haar Toyota Land Cruiser Classic uit 1983 een roadtrip van ruim 12.000 kilometer. Onderweg trok ze veel aandacht: een blondine in een grote metallic blauwe 4x4 met Nederlands kenteken. “Langs de kant van de weg zwaaiden mensen naar me en Iraanse politieagenten haalden me uit nieuwsgierigheid regelmatig van de weg. Ze wilden weten waar ik naar toe ging,” vertelt Lieke.

Sterk en betrouwbaar

Haar Toyota is een stoere auto, vindt ze. “Je zit lekker hoog en overziet alles. Hij hobbelt een beetje, wat veel mensen niet comfortabel vinden, maar ik had er geen last van, ik vond het juist leuk.” Van kenners had ze het advies gekregen om voor deze trip een landcruiser te kopen, omdat het sterke, betrouwbare auto’s zijn. Toen ze deze Toyota voor het eerst op internet zag, was ze meteen verkocht. Ze nam een kennis met verstand van auto’s mee naar de Toyota-dealer en toen de auto prima in orde bleek kocht ze ’m voor € 5.500,-.

/
Niet gevaarlijk

Met een eigen auto reizen betekent voor Lieke de ultieme vrijheid. “Ik kon wegblijven van de gebaande paden, overal stoppen en mijn eigen tempo bepalen. Ik had zo alle tijd voor mijn passie fotografie.” Als vrouw alleen een roadtrip maken zag ze, in tegenstelling tot haar omgeving, niet als gevaarlijk. “Als je gewoon je verstand gebruikt, een relaxte insteek hebt en je je niet te vrouwelijk gedraagt en kleedt, komen vaak de mooiste ontmoetingen op je pad.” Ze voelde zich op de vaak drukke, chaotische wegen bovendien veilig in haar grote Toyota. “Ik kreeg vaak voorrang,” zegt ze lachend.

/

'Ik ben gestopt met het ontwijken van kuilen. Beter was het om met enige snelheid door te rijden'

Lekke band

Autopech had ze amper, wat een wonder mag heten gezien de erbarmelijke staat van veel wegen. “Ik ben gestopt met het ontwijken van kuilen. Beter was het om met enige snelheid door te rijden.” Ze kreeg een lekke band toen ze in Iran een stoepje meepakte. Hotelmedewerkers hielpen de band plakken en ze reed er vervolgens heel Iran mee door. In Armenië zette ze de reserveband erop en in Georgië, waar autobanden het goedkoopste zijn, kocht ze een nieuwe. Ze liet onderweg nog een aantal reparaties uitvoeren, inclusief een nieuwe band was ze rond de € 500,- kwijt.

/
Heftige storm

Op de terugweg kwam ze in Istanbul in een heftige storm terecht. “De ruitenwisser vloog eraf, nogal onhandig als het stortregent. En enorme hagelstenen maakten grote butsen in het plaatwerk. Maar als ik zag hoe andere auto’s eraan toe waren, heb ik geluk gehad.”

/
Verliefd

Na haar reis kon Lieke geen afstand doen van de auto, ondanks de hoge wegenbelasting en benzinekosten. “Ik ben er echt verliefd op geworden.” Bij de laatste Apk-keuring moesten er best wat reparaties worden uitgevoerd. Omdat ze opnieuw op reis ging, besloot ze de keuring uit te stellen en de auto te schorsen. “Rijden met een dieselauto is niet meer de beste keuze. Ik zou ’m graag elektrisch laten maken zodat deze fantastische ‘oldtimer’ een duurzame toekomst heeft.”

/

Lees meer

Toyota USA beloont heldendaden Toyota USA beloont heldendaden Een Amerikaan die levens redde door met zijn Toyota Tundra anderen te helpen, wordt beloond met een nieuwe pick-up. Hoe bevalt de Toyota Land Cruiser? Hoe bevalt de Toyota Land Cruiser? De Toyota Land Cruiser staat al ruim 65 jaar bekend als betrouwbaar en onverwoestbaar. Wat vindt de pers van de nieuwste generatie? Een korte impressie. Succesvolle testdag met de nieuwe Toyota Land-Cruiser Succesvolle testdag met de nieuwe Toyota Land-Cruiser Op de Land Cruiser Adventure Experience kon men de nieuwe Land Cruiser als eerste testen in zwaar terrein. Zie hier de video over dit weekend vol avontuur. Het verhaal van de Land Cruiser Het verhaal van de Land Cruiser Degelijk, onverzettelijk, betrouwbaar en onverwoestbaar. De Toyota Land Cruiser is het allemaal.