1. Private lease
  2. Alles over private lease
  3. Voor en nadelen

Voor- en nadelen private lease

Toyota legt het je graag uit
Private lease kent veel voordelen. Je rijdt een nieuwe auto zonder investering, voor een vast bedrag per maand. Zorgeloos en all-in. Een Toyota als volgende leaseauto? We vertellen je graag meer over de voor- en nadelen.

Voordelen private lease

1. Minder risico

Met private lease van Toyota rijd je in een nieuwe auto met minder risico. Je hoeft geen spaargeld uit te geven of een persoonlijke lening af te sluiten met rente bovenop het leenbedrag.

2. Vast bedrag

Voor een vast bedrag per maand zijn alle autokosten inbegrepen. Geen zorgen over verzekeringen, wegenbelasting, onverwachte reparatiekosten, pechhulp of nieuwe banden. En je beschikt altijd over vervangend vervoer bij reparaties langer dan één dag of diefstal.

3. Vele extra's

Private lease van Toyota biedt daarnaast ook vele extra’s zoals; het tussentijds aanpassen van de kilometrage, een Ongevallen inzittendenverzekering en is tevens kosteloos opzegbaar bij ontslag of ongewenst inkomensverlies

4. Private FlexLease

Kies je voor Private FlexLease, kan je contract al na 1 jaar maandelijks opzeggen en de auto zonder extra kosten inleveren.

Nadelen Private Lease

1. Financiële verplichting

Private lease biedt veel voordelen. Hou er wel rekening mee dat het een financiële verplichting is dat alleen bij ontslag of inkomensverlies door onvoorziene omstandigheden kan worden ontbonden. Tenzij je kiest voor Toyota Private Flexlease waarbij je de mogelijkheid hebt om het contract na een looptijd van 1 jaar maandelijks op te zeggen.

2. Invloed nieuwe hypotheek

Een private lease contract dient bij stichting BKR geregistreerd te worden. Van de totale leasetermijnen wordt 100% geregistreerd. Een geldverstrekker ziet dit deel als een financiële verplichting, waardoor dit een negatieve invloed heeft op je maximale leenbedrag. Private lease heeft geen gevolgen voor een lopende hypotheek.

3. Kilometrage

Je spreekt af hoeveel kilometer je per jaar denkt te rijden en het is mogelijk om dit te aan te passen. Als je dit verhoogt zul je maandelijks meer moeten betalen. Mocht je meer kilometers hebben gereden aan het eind van het jaar dan je hebt opgegeven moet je rekening houden met een extra kosten, de ‘meerkilometerprijs’ varieert tussen € 0,03 en € 0,19 per km.

Misvattingen over private lease

Ben je nog in twijfel of private lease iets voor jou is? Grote kans dat je vaak informatie hebt gehoord die niet helemaal juist is. Wij hebben hier de 5 belangrijkste misvattingen op een rij gezet voor je:

1. Leasen is duurder dan kopen

Leasemaatschappijen kunnen auto’s goedkoper aanbieden omdat ze de auto,s het onderhoud en de verzekeringen op grote schaal kunnen inkopen. Tevens zit in een deel van je leasebedrag ook alle kosten van de auto inbegrepen. Hierdoor is leasen in veel gevallen goedkoper dan kopen, of aanschaffen door middel van een persoonlijke lening. Lees hier meer over de verschillen.

2. Je kan geen hypotheek meer aanvragen

Je kunt gewoon een hypotheek aanvragen met een private leasecontract. Bij een private lease wordt er een BKR-registratie gemaakt, dit kan wel gevolgen hebben voor het maximaal bedrag wat je voor een hypotheek kunt lenen. De mate waarin dit je aanvraag beïnvloedt ligt aan je persoonlijke situatie.

3. Je zit vast aan het leasecontract

Het is zeker mogelijk om je contract op te zeggen. Bij gebeurtenissen als ontslag, ongewenst inkomensverlies of overlijden, worden er geen extra kosten in rekening gebracht.

Bij andere gevallen zal er een afkoopregeling plaatsvinden voor de resterende looptijd, onder de voorwaarde van Keurmerk Private Lease. Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit kan je bij Toyota Private FlexLease het contract al na 1 jaar maandelijks opzeggen en de auto zonder extra kosten inleveren. Lees meer over Toyota Private FlexLease.

4. Je bouwt geen schadevrije jaren op

Op basis van schadevrije jaren bouw je een no-claimkorting op. Die korting op je autoverzekering kan fors oplopen. Omdat bij private lease de verzekering ook op jouw naam staat, kan je aan het einde van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ opvragen bij de leasemaatschappij. Hiermee kun je aantonen dat er schadevrij gereden is. In veel gevallen zullen verzekeringsmaatschappijen ervoor openstaan om op basis van zo’n verklaring de no-claimkorting toe te kennen.

5. Autoschade komt je duur te staan

Een auto is een gebruiksobject, je hoeft niet bang te zijn dat je voor elk krasje je portemonnee hoeft te trekken. Natuurlijk wordt de auto aan het einde van het leasecontract gecheckt op schade. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘acceptabele schade’ en ‘niet acceptabele schade’. Je kunt je voorstellen dat scheuren in de bekleding of barst in het navigatiesysteem ongepaste gebruikssporen zijn.

Als de ‘niet acceptabele schade’ gedekt is door je verzekering dan is er niks aan de hand. En anders wordt het eigen risico aangesproken (€ 300,- bij cascoschade en € 90,- bij ruitvervanging). Alle details over het innameproces kun je terugvinden in het innameprotocol (Opens in new window).

Conclusie

Met private lease van Toyota rijd je in een nieuwe auto met minder risico. Zonder spaargeld uit te geven of een persoonlijke lening af te sluiten, voor een vast bedrag per maand. Hou er wel rekening mee dat het een financiële verplichting is die niet in alle gevallen zomaar kan worden ontbonden, en dat een deel van je contract wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan gevolgen hebben voor het maximaal bedrag van een nieuwe hypotheek aanvraag. Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit kan je bij Toyota Private FlexLease het contract na 1 jaar maandelijks opzeggen, zonder extra kosten.