Toyota Hilux: luxe werkpaard in bos en duin

Voor boswachter Marcel Tielemans is geen duin te hoog of vracht te zwaar

De paden op, de lanen in. Om te snoeien, zagen en herstellen. Voor Marcel Tielemans, boswachter bij Staatsbosbeheer, is het dagelijks werk. Hij kent op Texel elk weggetje, duinpad en bospad. Vaak is hij onderweg met collega Aris Ellen. Uiteraard gaan ze met de auto: een sterke Toyota Hilux 2.4D. “Het is een werkpaard, maar wel een luxe, want er zit van alles op en aan.”

De boswachter anno 2017 struint niet meer hele dagen met hoed en veer over de bospaden. Gelukkig maar, want dat past niet bij Marcel Tielemans. Al 27 jaar werkt hij bij de afdeling Beheer en is druk met snoeien, maaien, zagen, opruimen en het herstel van allerlei soorten wegen. De handen uit de mouwen dus. “Om alles mee te kunnen nemen én overal te kunnen komen, hebben we een krachtige auto nodig die op elk terrein kan rijden en tegelijkertijd een flinke aanhanger kan trekken. We rijden de Hilux pas sinds kort, maar hij doet het geweldig. Die trekkracht!”

Snelle overstap

Marcel is blij dat Staatsbosbeheer is overgestapt naar Toyota. “Een verademing. We reden hiervoor een ander merk, maar dat was niet zo’n succes. Als we door de duinen reden met een zwaar beladen aanhanger, dan sloeg de motor geregeld af. We nemen vaak zware grasmaaiers mee of grote ladingen met kleischelpen, om fiets- en wandelpaden te herstellen. Juist dan moet je goed kunnen optrekken. Bij een andere boswachterij reden ze in een Toyota, dus die hebben we een keer uitgeprobeerd. Het verschil was overduidelijk en de beslissing daarna snel genomen: er moest een Toyota komen.”

/
Hooiwagen

De donkergroene Hilux is onder andere uitgerust met een lier, voor het zware trekwerk. “Niet alle bomen vallen de juiste kant op bij het omzagen. Door van tevoren een kabel aan de boom te bevestigen, vallen ze zoals wij dat willen.” In de laadbak ligt vooral gereedschap: scheppen, bosmaaiers, hooivorken. Hooivorken? “We hebben hier veel mulle zandweggetjes. Om die begaanbaar te houden, strooien we er hooi op.

We gooien zo’n vijftig balen hooi op de aanhanger – zware belading dus – en die balen verspreiden we over het pad: rijden, stilstaan en weer optrekken. De Toyota Hilux doet dat perfect.”

/

“Een goede 4x4-terreinwagen is onmisbaar als je in duinen en bossen wilt rijden.
Deze Toyota Hilux kan dat als de beste”

/
 
Ruig terrein

“Hij rijdt heerlijk, heeft enorme trekkracht en het mediasysteem is top. En de achteruitrijcamera, daar zijn we ook heel blij mee: ideaal om de auto direct goed voor de aanhanger te parkeren.” Marcel en Aris zijn dus zeer te spreken over hun Toyota Hilux. Maar eerlijk is eerlijk, ze hebben ook een tip. “Wij rijden de hele dag op ruig terrein en komen allerlei obstakels en nauwe bochtjes tegen. Ik had daarom graag stalen bumpers gehad. Veel robuuster en minder vatbaar voor schade. Zou Toyota dat in het assortiment kunnen opnemen? Moeten we eigenlijk eens vragen.”

Luxe werkpaard

Marcel is een echte eilander en woont al z’n hele leven al op Texel. “Een goede 4x4-terreinwagen is onmisbaar als je echt in de duinen en bossen wilt rijden. Deze Toyota Hilux kan dat als de beste. En nog luxe ook. Maar hij doet wat hij moet doen en daar gaat het om.”

/

Lees meer

Zeehonden redden met de Toyota Hilux Zeehonden redden met de Toyota Hilux Vrijwilliger Kees Kooijmans zou zijn werk voor het Zeehondencentrum Pieterburen niet kunnen doen zonder zijn vaste werkmaatje: de Toyota Hilux. Twee perfecte werkmaatjes, PROACE en Hilux Twee perfecte werkmaatjes, PROACE en Hilux Glazenwasser Nico Veenhof van JSL Glazenwasserij liet zijn Toyota PROACE en Toyota Hilux helemaal op maat maken. Lees hier alles over zijn werkmaatjes! De Toyota Hilux is het perfecte werkmaatje De Toyota Hilux is het perfecte werkmaatje Aannemer en instructeur Jos Derks kan zijn werk niet doen zonder zijn stoere Toyota Hilux. Lees hier meer over de Toyota Hilux als werkmaatje. Het verhaal van de Hilux Het verhaal van de Hilux Als je op zoek bent naar een capabel werkpaard, is de Hilux een voor de hand liggende keuze. Dit is immers een auto die zich thuis voelt in allerlei soorten zwaar terrein – waaronder de Noordpool, de Zuidpool en het parcours van de Dakar Rally.