1. Ontdek Toyota
 2. Start Your Impossible
 3. Nederland
 4. Ambassadeurs
 5. Chris Vos

Chris Vos

Niet te stoppen
Paralympisch snowboarder Chris Vos kreeg op z’n vijfde te horen dat hij nooit meer zou lopen, maar hij gaf niet op en bewees dat niets onmogelijk is. Op 15-jarige leeftijd wist hij zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Sochi. Tijdens de spelen in 2018 veroverde hij zilver op de snowboardcross en eindigde op de banked slalom als vierde. Op de aankomende Paralympische Spelen komt hij opnieuw in actie.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

"Voor mij betekent Start Your Impossible dat je alles eruit haalt wat in je zit om iets te bereiken wat onmogelijk lijkt. Iets wat je heel graag wilt en waarvoor je heel hard werkt. Artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar nu ben ik professioneel snowboarder. Ik wil laten zien dat niets onmogelijk is! Als je je liefde en passie volgt, kun je beter en beter worden, in wat dan ook. Het menselijk lichaam is tot zoveel meer in staat dan wij denken. Ga eropuit en start je eigen impossible!"

 

 • The drive of

  Tegenslagen zijn altijd moeilijk en je hebt er veel meer dan overwinningen. Na een ernstig ongeluk op vijfjarige leeftijd raakte het rechterbeen van Chris Vos verlamd. Zijn droom toen hij voor het eerst op dat snowboard stond was simpelweg gewoon normaal zijn en alles te kunnen doen. Wat is de drive van deze paralympisch snowboarder om altijd het maximale uit zichzelf te halen? Bekijk zijn verhaal in deze video.

Chris laat zien dat niets onmogelijk is:

Hoe het begon

Chris was vijf jaar oud toen zijn leven voorgoed veranderde door een zwaar ongeval. Tijdens werkzaamheden in de tuin van zijn ouders werd hij overreden door een grote kraan. Als gevolg daarvan heeft hij een plexusletsel. Dit houdt in dat zijn rechterbeen van zijn lies tot voet geheel verlamd is. Tevens mist hij zijn rechter dikke bilspier. Chris bleek echter een doorzetter, want na vijf maanden liep hij al achter een looprek. Met behulp van speciale ortheses kan hij nu lopen, fietsen en vele andere dingen.

‘Normaal’ zijn

“Ik kan me niets herinneren van het ongeluk”, zegt Chris. “Maar ik heb wel vanaf het begin de drang gehad om ‘normaal’ te zijn. Twee jaar na mijn ongeluk gingen we op wintersport. Skiën kon ik niet, maar mijn vader bedacht dat ik wel op een snowboard zou kunnen staan. Hij had een touw om mijn middel gebonden en daar gingen we. Ik verging van de pijn, had overal kramp. Maar ik moest en zou normaal zijn en kunnen wat anderen ook konden. Het heeft heel wat tranen gekost, maar na twee dagen kwam ik de berg af.”

"Artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar nu ben ik professioneel snowboarder"

Succes na succes

Het was het begin van een passie die Chris niet meer losliet. En met succes. Vanaf zijn twaalfde reist hij de wereld rond voor grote snowboardtoernooien. Hij werd meteen wereldkampioen bij de junioren en in 2014 plaatste hij zich voor de spelen van Sochi. Bij het WK in 2015 en 2017 won Chris goud op de onderdelen Banked slalom en Boardercross. Op deze onderdelen vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi en Pyeongchang (2014 en 2018). Bij de laatste spelen won Chris zelfs een zilveren medaille!

De medailles van Chris
(WK en Paralympische Spelen)

 • 2018
  Zuid-Korea
  Paralympische Spelen, Pyeongchang

  Zilver: Boardercross
 • 2017
  Canada
  Paralympisch WK Snowboarden
  Goud: Boardercross
  Goud: Banked slalom
 • 2015
  Spanje
  Paralympisch WK Snowboarden
  Goud: Boardercross
  Goud: Banked slalom

Aangepaste RAV4

Als ambassadeur rijdt Chris in een Toyota RAV4 die voor hem is aangepast. “Doordat ik verlamd ben aan mijn rechterbeen, zit het gaspedaal aan de linkerkant. Eigenlijk best een simpele aanpassing. Verder ben ik heel blij met de RAV4. Het is een stoere unit, met zwarte velgen, alles erop en eraan. Echt heel cool, inclusief een skibox en vierwielaandrijving, want als het sneeuwt in de bergen heb je dat echt nodig.” Terloops voegt Chris ook nog toe dat zo’n RAV4 Hybrid geweldig rijdt: “niet geheel onbelangrijk als je 50.000 kilometer per jaar in de auto zit!”