De e-Palette: vrolijk en autonoom

Deze Toyota communiceert met je

Wist je dat er ongeveer 35 miljoen bezoekers tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio worden verwacht. En dat ongeveer 10.500 sporters het in 38 stadions tegen elkaar opnemen? Het is een enorme operatie om dat allemaal in goede banen te leiden. Gelukkig schiet Toyota – de officiële mobiliteitspartner van de olympische spelen – te hulp. Zo brengt de Toyota e-Palette atleten volledig elektrisch en autonoom naar hun bestemming.

Speciaal voor paralympische atleten ontworpen

Als atleet werk je jarenlang keihard toe naar dat ene moment dat je in het olympisch stadion mag laten zien wat je kan. Daarbij wil je uiteraard niet gehinderd worden door slecht vervoer of gebrekkige voorzieningen. Al helemaal niet als paralympisch atleet, voor wie een drempel of hoge instap een belemmering kan vormen. De Toyota e-Palette is een praktisch, elektrisch vervoermiddel dat mede voor paralympische atleten ontworpen is.

/
Maximaal twintig personen

Kijk eens naar die twee ‘ogen’, hier word je toch direct vrolijk van? De voor- en achterzijde zijn identiek, maar onderscheiden zich van elkaar dankzij de vrolijke LED-verlichting. De e-Platte lijkt bijna te glimlachen. Dit transportwonder is slechts 5,2 meter lang, maar biedt toch plaats aan maximaal 20 personen, 4 rolstoelers of 7 staande passagiers. De e-Palette heeft twee grote schuifdeuren en elektrisch bedienbare oprijplaten, waardoor (paralympische) atleten gemakkelijk in- en uit kunnen stappen. De topsnelheid bedraagt 19 km/u en de e-Palette komt 150 kilometer ver op één acculading.

/
Hij maakt oogcontact

Een zelfrijdende auto die zich een grote mensenmassa voortbeweegt, is dat wel veilig? Natuurlijk! De e-Palette is namelijk uitgerust met een speciaal autonoom rijsysteem, geavanceerde sensoren, camera’s en het radarsysteem LiDAR. Dankzij een mens-machine-interface kan de e-Palette met mensen rondom het voertuig communiceren. De vrolijke LED-koplampen maken oogcontact en vertellen precies welke kant de e-Palette op gaat. Als extra voorzorgsmaatregel is er voor de veiligheid ook iemand aan boord die het gedrag van het voertuig controleert en wanneer nodig de besturing overneemt.

/
Van autofabrikant naar mobiliteitspartner

Is de e-Palette een eenmalige oefening? Absoluut niet. Het is één van de stappen die Toyota zet in zijn transitie naar mobiliteitspartner. Toyota presenteerde de e-Palette al in 2018 en verfijnde het concept sindsdien zo dat de elektrische aandrijflijn, verbonden netwerken en geavanceerde rijtechnologieën perfect samenwerken. Toyota wil mobiliteit voor iedereen creëren: ‘Mobility for all’, van glimlachende robotpakketbezorger tot een slimme rolstoel.

Lees meer

Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 GeCUE4 is een boomlange basketbalspeler. Alleen is CUE4 geen mens. Maar wat dan wel? Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Toyota bouwt met Woven City stad van de toekomt met verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Hoe breng je een revolutie teweeg in ons huidige voedselsysteem? Pol Fàbrega doet een dappere poging. Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Handbiker en paratriatleet pakt prestigieuze onderscheiding tijdens feestelijk NOC*NSF Sportgala