Alles over subsidie op elektrische bedrijfswagens

Profiteer van maximaal 5.000 euro per auto

Zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs stimuleert de overheid de aanschaf van emissievrije bedrijfsauto’s om de uitstoot van CO2 te vermin-deren. Daarnaast kennen steeds meer steden ‘Zero Emission Zones’, waar je dus alleen nog emissievrij in mag. Deze maatregelen leveren milieuwinst op en meer welzijn voor de inwoners, maar wat betekent het voor bedrijven en hun wagenpark?

Nieuwe subsidieregeling vanaf 15 maart 2021

Om bedrijven bij de overstap naar elektrisch rijden te helpen, komt de overheid met een nieuwe subsidieregeling. Die start 15 maart 2021 en eindigt 31 december 2025. Jaarlijks eindigt de aanvraagperiode op 31 december. Elk jaar stelt de minister het subsidieplafond en het percentage per auto vast en publiceert die informatie uiterlijk twee maanden voor de nieuwe periode. Voor dit jaar bedraagt de subsidiepot 22 miljoen. Dat is goed voor het subsidiëren van ongeveer 5.000 bedrijfswagens. De subsidie bedraagt 10% of 12% van de aanschafwaarde met een maximum van € 5.000,-.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De subsidie is bedoeld voor bedrijven – profit en non-profit – die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en willen overstappen naar een elektrische, lichte bestelwagen zoals de Toyota Proace. De bedrijfswagen moet wel aan een aantal eisen voldoen: hij dient uit de voertuigcategorie N1 of N2 komen (max toelaatbare massa voertuig 4.250 kg), een grijs kenteken hebben, 100% elektrisch zijn, voorzien zijn van een loodvrij accupakket, een bereik hebben van minimaal 100 kilometer (WLTP) én een minimale netto catalogusprijs van 20.000 euro.

Alles over subsidies op elektrische bedrijfswagens
Wat zijn de voorwaarden?

Sinds 15 maart 2021 kun je subsidie aanvragen voor aankopen vanaf 1 januari 2021. Maar let op: het voertuig mag op het moment van de aanvraag nog niet geregistreerd zijn. Daarnaast moet de bedrijfswagen op naam van de aanvrager van de subsidie komen te staan. Verder moeten de datum van de eerste registratie en de tenaamstelling gelijk zijn. Ten slotte moet de auto minimaal drie jaar ononderbroken op naam van de aanvrager staan, anders moet er naar rato terugbetaald worden.

Alles over subsidies op elektrische bedrijfswagens
Zo doe je een aanvraag
Met de subsidieaanvraag kun je terecht bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl). Dit zijn de belangrijkste stappen uit het proces:

  • De aanvraag van subsidie dient te gebeuren vóór het plaatsen van de definitieve order. Het voertuig mag ook nog niet geregistreerd zijn.
  • De aanvrager moet zelf de aanvraag doen, alleen een volledige aanvraag is geldig.
  • Het kenteken moet op naam van de aanvrager komen te staan.
  • De beslissingstermijn van de RVO over de aanvraag is maximaal 13 weken.
  • Als de aanvraag wordt goedgekeurd, duurt het maximaal zeven maanden voor de bedrijfsauto wordt afgeleverd. Deze periode is door de aanvrager eventueel te verlengen met maximaal vijf maanden als er een aantoonbare langere levertijd is.
  • Na de aflevering moet de aanvrager documenten als bewijs uploaden of het dossier beschikbaar hebben.
  • Na het uploaden van het volledige dossier volgt de betaling, naar een rekening op naam van de aanvrager.
Inclusief extra Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Als je als ondernemer zakelijk een nog niet-geregistreerd elektrisch voertuig aanschaft, kun je ook nog eens gebruik maken van de MIA. Oftewel de Milieu-investeringsaftrek. Via deze subsidie kun je je fiscale winst verlagen met 45% van het investeringsbedrag van de elektrische bedrijfswagen. Dit bedrag moet minimaal € 2.500,- per voertuig zijn. Je kunt dus op meerdere bedrijfswagens gebruik-maken van de MIA.

Proace City Electric
En met Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Bij de aanschaf van een (elektrische) bedrijfswagen, kun je ook gebruik-maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee verlaag je de fiscale winst met 28% over de investering. Dit kan met investeringen tussen € 2.401,- en € 59.939,-.

Proace City Electric

* Voor grote ondernemingen (organisatie >50 medewerkers en een jaaromzet/balanstotaal van minimaal 3 10.000.000,-) bedraagt het maximale subsidiepercentage 10%. Voor kleine ondernemingen (overige bedrijven) bedraagt het maximale subsidiepercentage 12%.

Veelgestelde vragen

Is de subsidie te combineren met andere subsidies zoals de MIA, stad of provincie?

Dat kan. Er is wel een maximale subsidie die op een voertuig wordt gegeven, afhankelijk van de grootte van de onderneming. Bij de aanvraag wordt inzichtelijk of de maximale steungrootte bereikt is.

Kunnen wij beloven dat je subsidie krijgt?

Helaas, dat kunnen we niet. Zoals hierboven omschreven spelen onder andere ook andere subsidies een rol in het toekennen van het definitieve subsidiebedrag. Als je de aanvraag doet op de site van de RVO, dan wordt een voorlopig bedrag toegekend op basis van jouw informatie. En die moet helemaal kloppen. Let bijvoorbeeld goed op dat alle namen op de diverse documenten overeenkomen. Zelfs spelfouten kunnen al voor complicaties of zelfs een afwijzing zorgen.

De Toyota dealer helpt je graag verder

Denk je na over het overstappen naar een elektrische bedrijfswagen met subsidie? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je altijd van harte welkom bij de Toyota dealer. Die helpt je graag verder.

Alles over subsidies op elektrische bedrijfswagens

Lees meer

10 miljoen voertuigen met Toyota Safety Sense 10 miljoen voertuigen met Toyota Safety Sense Het aantal voertuigen van Toyota Motor Corporation dat wereldwijd voorzien is van Toyota Safety Sense heeft de tien miljoen bereikt! Schaatsster Irene Schouten nieuwe ambassadeur Toyota Schaatsster Irene Schouten nieuwe ambassadeur Toyota “Alles is mogelijk met de juiste mindset” Toyota bZ4X voorzien van One Motion Grip-besturing Toyota bZ4X voorzien van One Motion Grip-besturing Elektronische besturing zorgt behalve voor rijcomfort ook voor meer beenruimte, betere zitpositie en gemakkelijkere instap Toyota behoort tot populairste automerken in Europa Toyota behoort tot populairste automerken in Europa Met meer dan 1 miljoen verkochte personenauto’s behaalt Toyota de tweede positie Europese personenautoverkoop