1. Ontdek Toyota
  2. Start Your Impossible
  3. Nederland
  4. Ambassadeurs
  5. Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester

Altijd op zoek naar hoe het beter kan
Zeilster Marit Bouwmeester gelooft niet in talent, wel in keihard werken. Ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en won toen een zilveren medaille (2012), een gouden medaille (2016) en een bronzen medaille (2021).

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Als meisje uit een afgelegen Fries dorp met slechts 800 inwoners en geen supermarkt, de beste vrouwelijke zeiler aller tijden worden. Niet door een uniek talent, maar door er keihard voor te werken!”
Marit laat zien dat niets onmogelijk is:

Hoe het begon

Marit is geboren en getogen in Friesland en begon als zesjarige al met zeilen. “Ik had helemaal geen ambities hoor. Totdat het me opviel dat ik bij wedstrijdjes de andere boten steeds verder achter me liet. Vanaf toen was het voor mij duidelijk: ik wilde de beste worden.” Op haar dertiende belandde Marit in de jeugdkernploeg en op haar twintigste deed ze mee aan haar eerste olympische kwalificatiewedstrijden. Bij haar eerste deelname aan de Olympische Spelen, in 2012 in Londen, legde ze direct beslag op de zilveren medaille.

Hard werken

Succes is wat Marit betreft vooral een kwestie van heel hard werken. “Ik zeil zes dagen per week, ook in de winter. Daarnaast doe ik elke dag cardio- of krachttrainingen, want als zeiler heb je veel spierkracht nodig.” Sinds 2016 is haar broer haar coach. “Ja, dat gaat heel goed. Ik heb veel aan hem te danken.”

"Ik zeil zes dagen per week en doe elke dag cardio- of krachttrainingen"

Conny van Rietschoten Trofee

Marit behoort tot de allerbeste zeilsters ter wereld in de Laser Radial-klasse. Haar prijzenkast laat daar geen misverstand over bestaan. Sinds het WK in 2010 eindigde ze vrijwel elk jaar op het podium van een groot kampioenschap. Ze behaalde vier wereldtitels en drie olympische medailles: zilver in 2012, goud in 2016 en brons in 2021. Dankzij haar topprestaties nam Marit maar liefst drie keer de Conny van Rietschoten Trofee in ontvangst: de belangrijkste zeilprijs die in Nederland wordt toegekend.

DE MEDAILLES VAN MARIT

(WK EN OLYMPISCHE SPELEN)
2021
Tokyo

Olympische Spelen, Tokyo
Brons: Laser Radial-klasse
2020
Australië

WK Zeilen
Goud: Laser Radial-klasse
2017
Nederland

WK Zeilen
Goud: Laser Radial-klasse
2016
Brazilië

Olympische Spelen, Rio de Janeiro
Goud: zeilen, Laser Radial-klasse
2014
Spanje

WK Zeilen
Goud: Laser Radial-klasse
2012
Engeland

Olympische Spelen, Londen
Zilver: Laser Radial-klasse
2011
Australië

WK Zeilen
Goud: Laser Radial-klasse

Leven na de sport

Hoewel het nog lang niet aan de orde is, denkt Marit ook na over een leven na de sport. “Nu is zeilen mijn droom. Mijn blik is volledig gericht op de Olympische Spelen van Tokyo en wie weet ga ik zelfs nog voor de spelen van 2024 in Parijs!” Na haar sportcarrière hoopt ze dat ze met dezelfde intensiteit iets anders kan najagen, maar wat precies weet Marit nog niet. “Ik geef veel lezingen in het bedrijfsleven, misschien wil ik daarin verder. Of mijn vriend en ik beginnen onze eigen sportschool, dat lijkt me ook super.”

Lees meer over Start Your Impossible