1. Ontdek Toyota
 2. Start Your Impossible
 3. Nederland
 4. Ambassadeurs
 5. Jetze Plat

Jetze Plat

Het is alles of alles
Jetze Plat werd geboren met twee onvolgroeide benen, maar dat houdt hem niet tegen. Hij is paralympisch kampioen en meervoudig wereld, Europees en nationaal kampioen. Op de Paralympische Spelen in Londen werd hij vierde, maar Jetze wil meer. In Rio wordt hij paralympisch kampioen op de triatlon en wint brons met de handbike wegwedstrijd. In 2021 wint hij zelfs drie keer goud op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

Voordat de spelen in Tokyo begonnen zei Jetze: “Ik heb mijzelf tot doel gesteld om niet voor één, maar voor drie gouden medailles te gaan tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo! Dit is gebaseerd op mijn eigen realistische zelfbeeld na overleg met mijn trainer en mijn sterke ambitie om iets extra’s te bereiken. Dit doel vormde de basis van mijn complete plan van aanpak in de afgelopen vier jaar. Iedereen kan op ieder moment zijn eigen ‘impossible’ benoemen en daarmee aan de slag gaan!”
Na vijf jaar hard werken was het dan eindelijk zover: de Paralympische Spelen in Tokyo. Hij wint drie keer goud in slechts vier dagen in twee verschillende sporten. Hij is de beste in de triatlon, de handbike wegwedstrijd en de handbike tijdrit. Wat een bijzondere prestatie!
 • The drive of

  Jetze weet hoe het is om heel hard te moeten werken om iets te bereiken. Wat hem het meeste dreef was zelfstandig worden, want zijn benen deden het niet zo goed en zijn armen moesten dat opvangen. Jetze had de enorme drive om zelfstandig te worden en moest daarvoor zijn armen en lichaam sterk maken. Sport zat er al op jonge leeftijd in en met zijn doorzettingsvermogen heeft hij indrukwekkende prestaties geleverd met gouden medailles als handbiker en triatleet als resultaat. Bekijk zijn verhaal in deze video.

Jetze laat zien dat niets onmogelijk is:

Vrijheid en onafhankelijkheid

Vanaf Jetze’s geboorte was duidelijk dat er iets mis was met zijn benen. Zijn ene bovenbeen was te kort en de ander miste volledig. Lopen en fietsen kon hij niet. Gelukkig ontdekten zijn ouders de handbike, een fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. “Vanaf mijn vijfde ‘fietste’ ik al zelf naar school. Ook zwom ik veel, om mijn lichaam sterker te maken.”

Droom om de beste te worden

Toen Jetze in zijn jonge jaren het handbiken ook als sport ging beoefenen, ontstond de droom om de beste te worden. “In principe had ik een gezond lichaam, dus waarom niet?” Naarmate Jetze steeds beter werd, werd gezocht naar de juiste begeleiding om hem op een hoger niveau te ondersteunen. Jetze won vervolgens meerdere kampioenschapen handbiken, terwijl hij nog werkte als monteur van handbikes en rolstoelen. Nadat hij zich kwalificeerde voor de Paralympische Zomerspelen 2012 in Londen, waar hij nét naast een medaille greep, werd Jetze profsporter.

"IEDEREEN KAN OP IEDER MOMENT ZIJN EIGEN ‘IMPOSSIBLE’ BENOEMEN EN DAARMEE AAN DE SLAG GAAN!"

Paralympisch succes

Jetze nam geen genoegen met een vierde plaats op de spelen van Londen en zette alles op alles om zijn droom te verwezenlijken. Sinds 2014 richt hij zich ook op triatlon: een combinatie van handbiken, zwemmen en wheelen. Jetze bewijst dat niets onmogelijk is en pakte op de Paralympische Spelen in 2016 goud op de triatlon én brons met handbiken. In 2017 werd Jetze door het NOC*NSF verkozen tot triatleet én paralympisch sporter van het jaar. In 2021 kwam zijn droom uit en behaalde hij drie keer goud op de Paralympische Spelen in Tokyo met triatlon en handbiken.

DE MEDAILLES VAN JETZE

(WK EN PARALYMPISCHE SPELEN)
 • 2021
  Paralympische Spelen - Tokyo 2020
  Goud: triatlon
  Goud: H4 - wegrit (handbike)
  Goud: H4 - tijdrit (handbike)
 • 2019
  Road World Championships para wielersport
  1e plaats – Emmen (h4 - wegrit)
  1e plaats – Emmen (h4 - tijdrit)
 • 2019
  Wereldkampioenschappen para triatlon
  1e plaats – Lausanne (ptwc)
 • 2018
  Wereldkampioenschappen para triatlon
  1e plaats – Gold Coast (ptwc)
 • 2018
  Road World Championships para wielersport
  1e plaats – Maniago (h4 - wegrit)
  1e plaats – Maniago (h4 - tijdrit)
 • 2016
  Brazilië
  Paralympische Spelen, Rio de Janeiro
  Goud: triatlon
 • 2016
  Brazilië
  Paralympische Spelen, Rio de Janeiro
  Brons: handbike wegwedstrijd

Terugblikken op Tokyo

Met vertrouwen keek Jetze uit naar de Paralympische Spelen in Tokyo. Van het parcours werd hij blij. “Zeker met handbiken maakten we flink wat hoogtemeters. Daar houd ik wel van, omdat ik het vermogen heb om daar goed overheen te kunnen. Het is dan gemakkelijker om de groep wat kleiner te maken dan wanneer het een vlak parcours is.” Na de volle focus op Tokyo, kan hij nu genieten van de behaalde medailles.

Paralympisch Sporter van het Jaar

De drie gouden medailles bezorgen Jetze opnieuw de titel ‘Paralympisch Sporter van het Jaar’ tijdens het Sportgala. Het is voor hem de derde keer dat hij de prijs mag ontvangen. Zijn prestaties in Tokyo en het feit dat Jetze sinds 2015 - toen hij voor het eerst wereldkampioen werd - ongeslagen is als para-triatleet, zijn voor de vakjury en zijn collega-sporters redenen genoeg om op hem stemmen. “Ik vind het een hele eer dat ik ‘m mag hebben. Eigenlijk zouden we deze trofee moeten opdelen in drie stukken”, zei Jetze tegen de andere genomineerden.

Mobiel onafhankelijk

Sinds Jetze atleet is van TeamNL kwam ook Toyota op zijn pad. “Geweldig dat Toyota mij sponsort. De onafhankelijkheid die ik vroeger als kind met de handbike kreeg, heb ik nu met mijn auto.” Jetze rijdt in een Toyota PROACE, met voldoende ruimte voor twee handbikes, twee rolstoelen en een vracht aan extra wielen. En natuurlijk aangepast op zijn situatie. “Hoewel mijn benen te kort zijn, kan ik met een prothese gelukkig zelf autorijden. Toyota heeft de automaat aangepast, zodat het gas- en rempedaal aan de linkerkant zitten. Vrij om te gaan dus.”