1. Ontdek Toyota
 2. Start Your Impossible
 3. Nederland
 4. Ambassadeurs
 5. Fleur Jong

Fleur Jong

Geloven in je eigen kwaliteiten
Fleur Jong bereikte dankzij haar doorzettingsvermogen de top. Ze is paralympisch kampioen verspringen en tweevoudig wereldkampioen bij het verspringen en de 100 meter sprint. Nog nooit liep er iemand harder, en sprong er iemand verder op blades.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Ik denk dan vooral aan het durven beginnen aan iets waarvan je van tevoren nooit zou denken dat het mogelijk is. Je moet je dromen najagen en vooral: nooit opgeven. Heel veel mensen denken dat iets misschien onmogelijk lijkt. Maar hoe weet je dat? Eerst maar eens beginnen, pas daarna weet je het antwoord.”
 • The drive of

  Ze is pas op haar achttiende begonnen, maar ze voelde gewoon dat atletiek haar leven zou veranderen. Al na een half jaar merkte ze vooruitgang en die werd in 2021 ook bekroond met een paralympische titel in Tokyo – de prestatie waar Fleur het meest trots op is. Met haar medailles wil ze de volgende generatie inspireren om ook hun dromen na te jagen. Fleur vertelt wat haar drive is om het maximale uit zichzelf te halen.

“IK HOOP DAT MIJN PRESTATIES ANDERE MENSEN INSPIREREN.”

Hoe het begon

Fleur Jong is met atletiek in aanraking gekomen dankzij deelname aan een paralympische talentendag, omdat zij na het verlies van haar benen op zoek was naar een nieuwe sport. “Mijn carrière is pas echt heel goed begonnen en van structureel hoger niveau geworden sinds 2019. In de jaren daarvoor heb ik ook wel de Paralympische Spelen gehaald en één keer een WK-medaille behaald, maar daarbij had ik ook enorm veel mazzel. Ik had gelukkig een vliegende start van mijn carrière, maar een vliegende start is absoluut geen garantie tot succes. Daar komt veel trainen bij kijken.”

Sporten met prothese

Als gevolg van een bacteriële infectie in 2012 verloor Fleur Jong haar onderbenen “Ik liet mij er niet door uit het veld slaan. Als je een prothese of handicap hebt, dan is atletiek de perfecte sport. Het draait daarbij om persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke verbeteringen en persoonlijke records. Atletiek is heel meetbaar. Hoe ver spring je? Hoe hard loop je? Hoe ver gooi je? Dan is het heel motiverend als je iedere keer vooruitgang maakt. Dat maakt het sporten leuk en je krijgt steeds meer voldoening.”

Op naar goud

Met haar doorzettingsvermogen knokte Fleur Jong zich naar de top. Ze won gouden medailles op Europese en mondiale toernooien, waaronder gouden plakken tijdens de WK para-atletiek 2023 in Parijs en op de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. Bij het WK werd ze tweevoudig wereldkampioen bij de onderdelen verspringen en 100 meter sprint. Fleur Jong nam afgelopen september als allereerste paralympiër ooit deel aan het valide veld bij het verspringen bij de Diamond League in Brussel. Ze sprong met 6,74 meter, even ver als wereldkampioene Ivana Vuleta, en het verst dat iemand op blades ooit gesprongen heeft. Daarnaast liep ze afgelopen jaar in Notwill een nieuw wereldrecord op de 100 meter in een tijd van 12,40 seconden.

Ambities voor de toekomst

“Ik wil graag deelnemen aan mijn 5e WK en de Paralympische Zomerspelen in 2024 in Parijs. Ik wil dolgraag mijn titels verdedigen maar ook uitbreiden. Ik hoop ook dat ik in 2028 kan deelnemen aan de Paralympische Zomerspelen in Los Angeles, zodat ik een lange atletiekcarrière kan hebben. Ik hoop dat me dat gegund is. Ik wil ook vooral laten zien hoe leuk atletiek is. Het is de sport der sporten.”

De top bereiken

“Het belangrijkste is dat je echt gelooft in je eigen kwaliteiten. Als je daar niet tot in het diepste van je zijn van overtuigd bent, bijvoorbeeld wanneer de druk het hoogst is in de finales, dan zul je daar altijd onder lijden. Geloof in jezelf en ga uit van je eigen kunnen, dan kun je ook presteren zoals je voor ogen hebt. At ease zijn met jezelf is ook belangrijk. Daarnaast helpt een gezonde dosis zelfvertrouwen. Als je het zelf niet gelooft, waarom zou iemand anders het dan wel geloven?”

DE MEDAILLES VAN FLEUR

(WK EN PARALYMPISCHE ZOMERSPELEN)
 • 2023
  Parijs
  WK Para Atletiek
  Goud: verspringen
  Goud: 100 meter sprint
 • 2021
  Polen
  EK Para Atletiek, Bydgoszcz
  Goud: 100 meter sprint
  Goud: verspringen
 • 2020
  Japan
  Paralympische Zomerspelen, Tokyo
  Goud: verspringen
 • 2015
  Qatar
  WK Para Atletiek, Doha
  Brons: 200 meter

Levensles voor anderen

“De uitspraak ‘Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ mag wat mij betreft wel op een tegeltje. Verder hoop ik dat ik een inspiratie kan zijn voor je persoonlijke ‘start your impossible’. Probeer je ambities na te jagen en laat zien wat je in huis hebt. Iedereen heeft zo zijn uitdagingen in zijn leven, maar dat hoeft je niet te weerhouden van het realiseren van je dromen. Ik hoop dat mijn prestaties andere mensen inspireren.”

Toyota bZ4X

“Ik heb het genoegen om te rijden in een elektrische Toyota bZ4X, een zwarte. Ik vind hem heel sportief. Hij heeft de looks van een auto die ook de toekomst representeert. Hij ziet er supersonisch en strak uit. Daarnaast is hij bijzonder praktisch en heb ik veel ruimte voor al mijn sportspullen, zoals mijn blades. Ik heb ook gewoon mijn schakelrijbewijs, hoewel de instanties dat eerst niet wilden. Daar was ik het niet mee eens en ik heb laten zien dat als je een prothese hebt, je gewoon een normaal rijbewijs kunt halen. Ik vind het rijden in de Toyota bZ4X heerlijk. Hij stuurt heel erg goed. Aanpassingen waren ook niet nodig.”