1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. De kracht van meer dan 50 jaar ervaring

De kracht van meer dan 50 jaar ervaring

Legendarische sportwagens van Toyota
Sinds de jaren 60 maakt Toyota verrassende en succesvolle sportauto’s. Veel modellen kregen zelfs een iconenstatus. In deze webserie laten we een aantal van die legendarische sportwagens van Toyota zien.

Lichtgewicht begin

De Sports 800 is Toyota’s eerste productiesportwagen en heeft een bijzonder compact formaat. Dat dit model zo’n grote invloed op toekomstige Toyota’s kreeg, kon niemand voorspellen. De Sports 800, die liefkozend Yota-Hachi (een Japanse afkorting voor ‘Toyota 8’) genoemde werd, werd voor het eerst aan de wereld getoond tijdens de Tokyo Motor Show 1962 als het prototype Toyota Publica Sports concept.

Toen al een hybride-versie

Met zijn lichtgewicht constructie en 790 cc-motor die de achterwielen aandrijft, maakte de Sports 800 de verwachtingen van zijn bouwers waar: een dynamisch rijdende auto met een opvallend laag brandstofverbruik van 3,8 liter per 100 km. Dat Toyota al vele jaren werkt aan hybride-aandrijflijnen, blijkt uit het feit dat de innovatieve Sports 800 GT Hybrid – uitgerust met een gas-turbinemotor en een elektromotor – eind jaren 70 werd geïntroduceerd tijdens de Tokyo Motor Show.

Uiterst capabale sportwagen

Vanwege zijn betrouwbaarheid en lage verbruik was de Sports 800 zeer succesvol in de nationale autosport. Zo eindigde hij als derde tijdens de Fuji 24-uursrace van 1967 - achter twee Toyota’s 2000GT. Bovendien ging hij niet alleen de geschiedenisboeken in als Toyota’s eerste productie-sportwagen, maar ook als een uiterst capabele sportwagen.

De reis duurt voort