1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. De kracht van meer dan 50 jaar ervaring
  4. MR2

MR2: compact met veel aantrekkingskracht

Legendarische sportwagens van Toyota (deel 6)
De Toyota MR2 uit 1984 kwam voort uit een designproject van 1976 met als doel om een vermakelijke en toch zuinige auto te bouwen – net als de Sports 800 indertijd was. Met deze concept car als uitgangsbasis is deze sportauto ontwikkeld. De ‘Midship Runabout 2-seater’ vormde een mooie aanvulling op zijn grotere broers: de Celica en de Supra.

Toegankelijk rijplezier voor een nieuwe generatie

Met een compacte en praktische carrosserie, een lichtvoetig en atletisch rijgedrag en een direct reagerende motor, bood de MR2 plezier in overvloed. Daarbij kon, dankzij het optionele T-bar dak met uitneembare panelen, ook open gereden worden. De MR2 was de eerste in serieproductie gebouwde auto met middenmotor uit Japan. Dit concept leverde veel bijzonder enthousiaste reacties van autojournalisten op. De compacte Toyota kreeg de prestigieuze titel ‘Japanese Car of the Year 1984-85’ toegekend.

Tweede generatie

Na ruim vijf jaar volgde de tweede generatie van het model, die net als de eerste MR2 over een middenmotor beschikte en ook voor veel rijplezier zorgde, maar tegelijkertijd wat hoger in de markt was geplaatst. De aantrekkingskracht van de MR2 was enorm vanwege de grotere, exotischer ogende carrosserie, een hoogwaardiger interieur en een verfijnder en comfortabeler rijgedrag. Daarmee zorgde de tweede generatie van de MR2 ervoor dat het verkoopsucces met nog eens tien jaar werd verlengd.

Indrukwekkende MR2

Hoewel de derde en laatste generatie dezelfde naam droeg (in Japan heette hij voortaan MR-S), was het slechts een indirecte vervanger. De groter gegroeide, luxueuze tweede generatie werd vervangen door een compactere, lichter en beter betaalbare roadster. De nieuwe MR2 Roadster beschikte over alle ingrediënten om een pure, dynamische sportauto te zijn voor de volgende eeuw. Net als de Celica kreeg de MR2 echter last van de wereldwijd afnemende verkopen in het sportwagensegment. In 2007 werd de productie stopgezet. Na twee decennia en drie generaties heeft de MR2 zoveel indruk gemaakt dat hij niet snel vergeten wordt.

De reis duurt voort