1. Ontdek Toyota
  2. Veiligheid Toyota

TOYOTA T-MATE

Samen nog veiliger onderweg

T-Mate van Toyota biedt een complete serie systemen die speciaal ontwikkeld zijn om autorijden veiliger te maken. Deze systemen beschermen jou, je passagiers en andere weggebruikers in iedere verkeerssituatie. Of je nu parkeert, op de snelweg of in de stad rijdt, we helpen je gevaarlijke situaties te voorkomen. Op die manier geven we invulling aan onze missie om te zorgen dat verkeerongelukken iets van het verleden zijn en blijven.

Het veilige gevoel van Toyota

Pre-Collision System (PCS)

Dit systeem detecteert andere voertuigen, voetgangers en fietsers en helpt een aanrijding met deze verkeersdeelnemers te voorkomen. Dit doet het systeem door je op tijd te waarschuwen (audio en visueel). Als je niet op tijd remt, worden de remmen automatisch geactiveerd om een aanrijding te voorkomen of de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.
Bekijk de video (Opens in new window)

Road Sign Assist (RSA)

Road Sign Assist herkent verkeersborden en laat deze in het instrumentarium zien, zoals de geldende snelheidslimiet en een inhaalverbod. Het systeem geeft een visuele en akoestische waarschuwing wanneer de bestuurder het verkeersbord niet opvolgt.
Bekijk de video (Opens in new window)

Adaptive Cruise Control/Full-Range Adaptive Cruise Control (ACC)

Dankzij dit systeem behoud je automatisch een vooraf ingestelde minimumafstand tot je voorligger. Als deze afstand kleiner wordt, vermindert het systeem je snelheid. Om een aanrijding te voorkomen worden, indien nodig, automatisch de remmen geactiveerd. Wanneer je Toyota ook is uitgerust met Road Sign Assist (RSA) herkent het systeem ook snelheidsbeperkingen op de route en stelt het voor de rijsnelheid hierop aan te passen. Op die manier voorkom je snelheidsboetes.

Bekijk de video (Opens in new window)

Lane Trace Assist (LTA)

Ook Lane Trace Assist is ontworpen om het rijden op de snelweg veiliger te maken. Het zorgt ervoor dat je keurig in het midden van de rijstrook blijft rijden. Wanneer je om de een of andere reden buiten de rijbaan dreigt te komen, stuurt het systeem subtiel bij om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.
Bekijk de video (Opens in new window)

Automatic High Beam  (AHB)

Dit rijassistentiesysteem detecteert in het donker tegemoetkomende auto’s. Zodra dit het geval is, schakelt het automatisch het grootlicht uit en het dimlicht in. Op die manier verblind je de bestuurder van de andere auto niet. Als de andere auto eenmaal voorbij is, wordt automatisch je grootlicht weer ingeschakeld. Het resultaat? ’s-Nachts veiliger rijden voor jou én andere weggebruikers.
Bekijk de video (Opens in new window)

Emergency Driving Stop System (EDSS)

Als het systeem gedurende enige tijd geen input van de bestuurder detecteert, krijgt de bestuurder akoestische waarschuwingen. Wanneer het vanuit de bestuurder stil blijft, brengt EDSS de auto geleidelijk tot stilstand terwijl die veilig op de rijstrook blijft. Alarmlichten worden geactiveerd om andere weggebruikers te waarschuwen en de portieren worden ontgrendeld zodat hulpdiensten indien nodig gemakkelijk toegang hebben.
Bekijk de video (Opens in new window)

Proactive Driving Assist - Deceleration Assist (DA)

Met dit systeem vertraagt de auto soepeler wanneer u het gaspedaal loslaat, bijvoorbeeld bij het naderen van een voorligger.
Bekijk de video (Opens in new window)

Acceleration Suppression bij lage snelheid

Wanneer je bij lage snelheid het gaspedaal hard intrapt terwijl zich een andere auto, een fietser of voetganger in je pad bevinden, dan voorkomt het systeem hard accelereren om de kans op een aanrijding zoveel mogelijk te verminderen.

TSS Over-The-Air Update (OTA)

Met OTA software-updates weet u zeker dat Toyota Safety Sense (TSS) altijd up-to-date is, met de nieuwste functies en verbeteringen.

Proactive Driving Assist - Steering Assist

Deze functie helpt de bestuurder om in zijn rijbaan te blijven. Het systeem detecteert de bocht en stemt de kracht van de stuurbekrachtiging daar vervolgens op af. De functie draagt ook bij aan het verbeteren van de rechtuitstabiliteit.
Bekijk de video (Opens in new window)

Parkeerhulpsystemen

Toyota Teammate Advanced Park

Dit systeem regelt het accelereren, sturen, remmen en schakelen* zodat je veilig en gemakkelijk kan inparkeren. Het kan zelfs je favoriete parkeerplaatsen onthouden die niet worden begrensd door lijnen op de weg of aangrenzende objecten.

* Niet beschikbaar op modellen met een handgeschakelde versnellingsbak.

Bekijk de video (Opens in new window)

Panoramic View Monitor (PVM)

Parkeren wordt gemakkelijker en veiliger met dit systeem dat de beelden van vier camera's combineert om een beeld van nagenoeg 360° te creëren.

Rear Cross Traffic Alert With Automatic Braking (RCTAB)

Wanneer je achteruit uit een parkeerplaats rijdt, detecteert dit systeem auto’s die van links of rechts naderen. Het systeem waarschuwt je hiervoor en activeert zo nodig de remmen om op die manier een aanrijding te voorkomen.
Bekijk de video (Opens in new window)

Intelligent Clearance Sonar (ICS)

Intelligent van naam, intelligent van aard – dit rijassistentiesysteem waarschuwt je voor obstakels voor of achter je auto en remt automatisch om op die manier een aanrijding te helpen voorkomen.
Bekijk de video (Opens in new window)

Safe Exit Assist (SEA)

Dit systeem maakt gebruik van de Blind Spot Monitor-radar om een ​​botsing tussen een geopend portier en een van achteren naderende auto of fietser te voorkomen. Als een aanrijding dreigt, lichten de richtingaanwijzers op de buitenspiegels op. De inzittende die het portier wil openen, krijgt ook een waarschuwing via het informatiedisplay, evenals een akoestische waarschuwing.
Bekijk de video (Opens in new window)

Rear Seat Reminder System (RSRS)

Dit systeem waarschuwt de bestuurder als er een passagier of voorwerp op de achterbank wordt achtergelaten bij het verlaten van de auto. Afhankelijk van het Toyota model worden na het vergrendelen van de auto de alarmknipperlichten en een akoestisch signaal geactiveerd.

Rijassistentie

Blind Spot Monitor (BSM)

Blind Spot Monitoring waarschuwt je voor andere bestuurders die zich in de dode hoek van je auto bevinden en die je hierdoor wellicht over het hoofd gezien hebt. Dit systeem bewijst zijn nut vooral tijdens inhaalacties.
Bekijk de video (Opens in new window)

Adaptive High Beam System (AHS)

Dit systeem is ontworpen om in het donker de best mogelijke zichtbaarheid voor alle weggebruikers te garanderen. Het optimaliseert automatisch de verdeling van de koplampen door het gebied met tegemoetkomend verkeer te verduisteren, zodat je grootlicht andere bestuurders niet verblindt, maar jou toch voldoende licht geeft.
Bekijk de video (Opens in new window)

Driver Monitor Camera (DMC)

Dit systeem maakt gebruik van een camera boven het stuur om de alertheid en conditie van de bestuurder in de gaten te houden. Er wordt een waarschuwing afgegeven als het systeem een ​​afwijkende status detecteert, zoals vermoeidheid. De input wordt gebruikt om de prestaties van het Emergency Driving Stop System (EDSS) te verbeteren.

Toyota Smart Connect – Road Events

Dit systeem waarschuwt de bestuurder voor plaatselijke gevaren, zoals ongevallen voor de deur of gladde wegen, door informatie van andere bestuurders te verzamelen en waarschuwingen weer te geven op het multimediascherm van de auto. Afhankelijk van het type multimediasysteem kunnen potentiële gevaren ook worden gemeld, wat bijdraagt ​​aan een algehele verbetering van de verkeersveiligheid.

Emergency Call (E-CALL)

Met dit systeem kunnen inzittenden de hulpdiensten waarschuwen door op een schakelaar in de auto te drukken. Bij een ongeval of wanneer de airbags van het voertuig worden geactiveerd, wordt het systeem automatisch geactiveerd.

Front Cross Traffic Alert (FCTA)

FCTA beschermt je auto op een drukke kruising tegen aankomend verkeer. Het systeem houdt passerende voertuigen aan de voorzijde voor je in de gaten en geeft een waarschuwing via het Head-Up Display (indien aanwezig), alvorens een alarmsignaal te activeren wanneer een aanrijding dreigt.

 

Bekijk de video (Opens in new window)

Lane Change Assist (LCA)

Dit systeem kunt u op de snelweg gebruiken wanneer ook Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Tracing Assist (LTA) actief zijn. Zodra de bestuurder richting aangeeft om van rijbaan te veranderen, helpt het systeem u om dit veilig te doen. Steering Assist ondersteunt u vervolgens bij het veranderen van rijbaan.

Bekijk de video (Opens in new window)

Emergency Steering Assist met active support (ESA met active support)

Dit systeem helpt je om een aanrijding te vermijden door bij dreigend gevaar om een obstakel heen te sturen. Het helpt je ook om bij een ontwijkende manoeuvre in jouw rijbaan te blijven.

 

Automatic Rear Flahing Hazard Lights (ARFHL)

Dit systeem waarschuwt achteropkomend verkeer door de alarmlichten in hoge frequentie te laten knipperen wanneer er een kop-staart botsing dreigt. De functie helpt een aanrijding van achteren te voorkomen door de bestuurder van een achterligger tijdig te laten remmen.
De bestuurder blijft altijd verantwoordelijk voor zijn/haar eigen veilige rijgedrag.
De rijassistentiesystemen functioneren binnen hun operationele kunnen en de beperkingen hiervan.
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding voor aanvullende informatie. De beschikbaarheid van functies kan per land, model en uitvoering verschillen.