1. Ontdek Toyota
 2. Nieuws
 3. 2022 017 Kjeld Nuis haalt als eerste schaatser 103 km per uur

Kjeld schaatst 103 km/u

Olympisch kampioen zet nieuw wereldrecord
Tweevoudig olympisch kampioen en Toyota-ambassadeur Kjeld Nuis is de snelste schaatser ter wereld. Als eerste schaatser ooit doorbrak hij de grens van 100 km/u, door achter een Toyota Hilux te schaatsen met daarachter een speciaal ontworpen windscherm.

Kjeld’s Quest for 100

In 2018 zette Kjeld al een wereldrecord neer door 93 km/u te schaatsen, maar in 2022 was het tijd voor een tweede poging met als doel een snelheid van minimaal 100 km/u te halen. Er is lering getrokken uit de vorige recordpoging in Zweden. De nieuwe poging is in Savalen in Noorwegen, op beter ijs. De baan is met drie kilometer langer dan in 2018 en er wordt gebruikt gemaakt van een krachtigere auto. Een Toyota Hilux trok het windscherm voort waarmee Kjeld uit de wind gehouden werd. Zo kon Kjeld proberen het onmogelijke mogelijk te maken.

 • De grens voorbij

  Zijn vorige record was natuurlijk al enorm snel, maar Kjeld wilde meer. “Die grens van 100 km/u bleef knagen. En hoe mooi is het om dat precies vier jaar na de vorige Olympische Spelen te doen? Ik ben in topvorm en dus moest die 100 km/u eraan.” Op drie kilometer natuurijs en met een perfecte voorbereiding wilde hij ervoor gaan. “De tactiek was dan ook om zo ver mogelijk in de wind catcher te schaatsen, zodat ik voldoende energie over had om de versnelling van 92 tot over de 100 km/u te maken.”

 • Kjeld verbreekt wereldrecord: 103 km/u

  Bij de eerste nieuwe recordpoging kwam Kjeld tot 88 km/u, maar een dag later, op 17 maart, waren de omstandigheden optimaal en doorbrak Kjeld de magische grens van 100 km/u. Het nieuwe record is nu 103 km/u. “Ik vloog echt over het ijs”, zegt hij na zijn geslaagde recordpoging. “Elk bobbeltje voelde als een drempel. Soms kwam ik zelfs echt los van het ijs. Zo hard schaatsen is technisch uitdagend en echt precisiewerk. Dit is echt het maximale wat mogelijk is op schaatsen.”

 • Start Your Impossible

  Toyota-ambassadeur Kjeld Nuis is hèt voorbeeld dat niets onmogelijk is wanneer je ergens echt voor gaat. Met driemaal olympisch goud op zak weet hij hoe het is om het beste uit jezelf te halen. Die motivatie is waar Toyota voor staat. Net als onze topsporters zet Toyota alles op alles om het onmogelijke mogelijk te maken. We zijn dan ook trotse Worldwide Official Mobility Partner van de Olympische en Paralympische Spelen en mobility partner van TeamNL. Samen met Red Bull en Toyota heeft Kjeld een unieke prestatie neergezet.