Actieradius van een waterstof auto

Een nieuw tijdperk van waterstof aangedreven, emissievrije mobiliteit

Waterstof is de toekomst van emissievrije mobiliteit. Door een unieke brandstofceltechniek wordt elektriciteit opgewekt. Dit zorgt voor een uiterst milieuvriendelijke manier van rijden. Vergeet schadelijke stoffen; uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel zuiver water.

Actieradius waterstofauto

De actieradius van een waterstofauto is afhankelijk van de inhoud en grootte van de tank. Op een kilo waterstof kan gemiddeld 100 kilometer worden gereden. De huidige generatie Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de auto een actieradius van 650 kilometer. Maar de ontwikkeling staat niet stil: de tweede generatie maakt zijn opwachting. De nieuwe Mirai die in begin 2021 leverbaar is in Nederland heeft een ruime actieradius van een 650 km. Dit is meer dan de gemiddelde benzine of dieselauto, een unicum dus voor een elektrische auto.

2 foto's van een Toyota Mirai
Een waterstofauto tanken

Als je gewend bent benzine te tanken, zal je niet veel merken aan het tanken van waterstof. Het gaat namelijk net zo snel. Drie tot vijf minuten en je bent weer op weg. Toch moet je er rekening mee houden dat er nu nog maar beperkte plekken zijn om te tanken.

Toyota Mirai driekwart achter

In Nederland kan je op dit moment op 5 plekken waterstof tanken. Dat is lang niet zo veel als reguliere tankstations. Maar de wereld van waterstof is vol in ontwikkeling. Er zijn een tal van initiatieven die het netwerk van tankstations snel zullen uitbreiden. Je zult op dit moment dus iets bewuster op weg gaan, maar het is enkel een kwestie van tijd totdat er een landelijke dekking is door heel Nederland.

Zo werkt waterstof tanken. Bekijk de video
/
Hoe werkt een waterstofauto?

Geen CO2 uitstoten, maar alleen water. Hoe werkt dat? Waterstof is een zeer vluchtig gas, dat van nature niet op aarde voorkomt. Dit wordt geproduceerd door bijvoorbeeld water (H2O) te splitsen in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2). Onder de motorkap van een Toyota Mirai ligt een brandstofcel. In het aandrijfsysteem komen de zuurstof uit de buitenlucht en waterstof samen in de brandstofcel. Hierdoor ontstaat de elektriciteit die nodig is om de elektromotor te laten draaien. Uit de uitlaat komt vervolgens enkel water.