1. Elektrisch rijden
 2. Waterstof elektrisch
 3. Tanken prijzen

Waterstof tanken

Steeds meer waterstoftankstations
Je overweegt een waterstof auto aan te schaffen, maar je vraagt je af of er wel genoeg plekken zijn om te tanken? Goed nieuws, rijden op waterstof wordt steeds populairder in Nederland. En met steeds meer waterstofauto’s wordt het netwerk van tankstations snel uitvergroot. Onderdeel van het klimaatakkoord is uitbreiding tot 50 tankstations. Lees alles over de laatste ontwikkelingen.

Waar kun je waterstof tanken in Nederland

Het eerste Nederlandse waterstof tankstation opende in 2015. Intussen is dit netwerk sterk groeiende net als het aantal waterstof elektrische auto’s in Nederland. In en rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Groningen is waterstof tanken nu al goed mogelijk. En hier komen er snel meer stations bij. Daarnaast bijvoorbeeld ook in Veldhoven, Breda, Roosendaal en Dordrecht.

Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels bijna 100 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023. Maar ook in landen als België, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk staan al tankstations.

Het actuele Europese overzicht is eenvoudig in de app H2.Live te zien.

Wat kost waterstof tanken?

Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro excl. BTW en 12,10 euro incl. BTW. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op die kilo kunt rijden is de prijs voor waterstof per kilometer namelijk zo’n beetje gelijk aan de prijs van diesel in. Een waterstof elektrische auto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden.
 • De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de auto daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs die je betaalt voor een volle tank zal rond de € 50,- à € 60,- liggen, daarmee rij je op dit moment voor ongeveer dezelfde prijs als diesel. Wel met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel water. In de toekomst is de verwachting dat de productie van waterstof goedkoper zal worden.

Zo werkt waterstof tanken. Bekijk de video.

Samenwerking aan waterstof

Samenwerking aan waterstof Waterstoftechnologie heeft ontzettend veel potentieel, maar waterstof wordt nu nog op kleinere schaal geproduceerd. Alleen met een vergroten van het aantal waterstoftankstations kan de waterstofauto een opmars maken. Daarom worden de krachten gebundeld van olieconcerns en autofabrikanten. Toyota werkt hiervoor samen met bedrijven als Shell, Total, BMW, Daimler, Honda, Hyundai, Linde Group en Air Liquide. Ook investeert Toyota de komende vijf jaar in totaal tien miljard euro in waterstof gerelateerde producten. Lees meer over deze samenwerking Opens in new window
 • Toyota Tankservice

  De Toyota Mirai maakt het mogelijk om emissievrij te rijden op waterstof. Maar omdat het netwerk van waterstoftankstations nog volop in uitbreiding is in Nederland, komt Toyota met een handige service: de Toyota Tankservice. Een abonnement waarmee uw nieuwe Mirai voor u wordt volgetankt, terwijl u thuis óf op locatie bent. Zo hoeft u nooit meer stil te staan bij tanken.

 • Bestel de Toyota Tankservicepas

  Toyota maakt het u graag zo makkelijk mogelijk. Daarom kunt u nu uw eigen Toyota Tankservicepas met een tegoed voor 10 waterstof tankbeurten bestellen, inclusief haal- en brengservice.

  Voor slechts € 950,- incl. BTW kunt u duizenden kilometers vooruit, zonder dat u zelf hoeft te tanken. Kies ook voor het gemak van de Toyota Tankservicepas.