Waarom waterstof?

De ‘brandstof’ voor de toekomst

Waterstof dat met hernieuwbare energie is gemaakt, is volledig CO2-vrij. En als het gebruikt wordt voor de opwekking van elektriciteit, dan is schoon water de enige emissie. Waterstof is ook eenvoudig op te slaan en te transporteren. Daardoor kunnen we hernieuwbare energiebronnen optimaal benutten. Plus, waterstof is letterlijk overal en dat maakt het ook nog eens een opwindende bron van energie.

/
Geen CO2-emissie De productie van elektriciteit uit waterstof heeft geen uitstoot van koolstofdioxide tot gevolg. Door bij de winning van waterstof gebruik te maken van hernieuwbare energie, verloopt het gehele proces volledig emissievrij. Dat maakt dit een ideale vorm van groene energie – dus we kunnen allemaal opgelucht ademhalen.
/
Een onuitputtelijke voorraad Waterstof kan uit allerlei materialen en stoffen worden gewonnen. Zoals olie, gas, biobrandstof, bezinksel uit het riool en water – en op onze planeet is enorm veel water. Dus een tekort aan waterstof is onwaarschijnlijk. Dat betekent energiezekerheid voor iedereen en gemoedsrust als het gaat om onze kleinkinderen.
 
/
Eenvoudig op te slaan en te transporteren Elektriciteit is soms moeilijk op te slaan en over grote afstanden te transporteren. Maar door elektriciteit te gebruiken om waterstof te winnen, wordt zowel opslag als transport eenvoudiger. Op deze manier wordt hernieuwbare energie – zoals wind- en zonne-energie, die vaak afhankelijk is van tijd en plaats – veel efficiënter gebruikt.
 
/
Lokale productie – profijt voor de volgende generatie Een belangrijk voordeel van waterstof is dat het een energie-infrastructuur oplevert waarin lokaal wordt geproduceerd. Dat betekent dat landen zich onafhankelijk van andere landen van energie kunnen voorzien, zonder dat externe energieleveranciers nodig zijn. En dat betekent dat onze kinderen zeker zijn van de beschikbaarheid van energie – generaties lang.
/

Veelgestelde vragen

Hoe tank ik waterstof? Is dat eenvoudig?

Ja! Tanken van waterstof is heel eenvoudig, net zo eenvoudig als brandstof tanken met een conventionele auto.

Duurt het lang om waterstof te tanken?

Nee hoor! Het duurt ongeveer drie tot vijf minuten. Ongeveer even lang als het voltanken van een conventionele auto. Maar wel veel sneller dan het opladen van een batterij van een batterij-elektrisch aangedreven auto.

Presteren brandstofcelauto’s even goed en accelereren ze even snel als auto’s met een verbrandingsmotor?

Jazeker! Eigenlijk accelereren brandstofcelauto’s nog sneller dan auto’s met een verbrandingsmotor. De aandrijflijn bestaat uit minder bewegende delen, dus er gaat ook minder aandrijfkracht verloren.

Zijn brandstofcelauto’s veilig?

Waterstof is een bijzonder veilige ‘brandstof’. Het gas wordt opgeslagen in veilige, luchtdichte tanks. In het zeer onwaarschijnlijke geval van een lek, hoopt het ontsnapte waterstofgas zich niet op. Omdat het lichter is dan lucht, ontsnapt het snel en verspreidt het zich in de atmosfeer, geheel onschadelijk.

Wat is het grote voordeel van waterstof?

Waterstof die met hernieuwbare energie gemaakt is, is volledig CO2-vrij. En als het gas wordt gebruikt om elektriciteit te maken, is het enige bijproduct schoon water. En het is eenvoudig op te slaan en te transporteren. Daardoor kunnen we hernieuwbare energiebronnen optimaal benutten.

Waar halen we waterstof vandaan?

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. We kunnen het winnen uit allerlei stoffen en materialen, zoals olie, gas, biobrandstof, bezinksel uit het riool en water. En omdat het overal is, raakt het nooit op en is de energiezekerheid nog generaties lang gegarandeerd.

Waar wordt waterstof voor gebruikt?

Behalve voor de Mirai gebruiken we waterstof ook voor vorkheftrucks en bussen van Toyota. Brandstofcellen worden ook toegepast voor de energievoorziening in fabrieken, om koelhuizen te koelen en om huizen te verwarmen.

Hoe komen we aan waterstof?

Waterstof is overal en gelukkig zijn er meerdere manieren om het te winnen. Een daarvan is elektrolyse. Daarbij wordt elektriciteit door water gevoerd. Een andere methode is met gebruikmaking van stoom. Dan wordt methaangas samengebracht met stoom. En vergassing met behulp van verhitting van organisch materiaal is ook een methode.

Lees meer

Toyota nieuwe partner van waterstofvereniging Missie H2 Toyota nieuwe partner van waterstofvereniging Missie H2 Waterstof en de kracht van sport Waarom Toyota een vrachtwagen op waterstof ontwikkelt Waarom Toyota een vrachtwagen op waterstof ontwikkelt Vrachtverkeer kan en moet milieuvriendelijker Toyota levert brandstofcelsysteem voor Energy Observer Toyota levert brandstofcelsysteem voor Energy Observer Varend waterstoflaboratorium maakt reis rond wereld en Toyota Fuel Cell System verzorgt de energievoorziening aan boord Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Of het nu gaat om kinderen, ouderen of mensen met een beperking, de chauffeurs van Noot Personenvervoer vervoeren iedereen met de grootste zorg.