1. Elektrisch rijden
  2. Waterstof elektrisch
  3. Vrachtvervoer en personenauto

Rijden op waterstof

Interessant voor vrachtvervoer, personenauto’s of allebei?
De ideale brandstof voor iedereen? Die bestaat simpelweg niet. Het is afhankelijk van je rijgedrag en waarvoor je de auto nodig hebt. Of je lange of korte afstanden rijdt, bijvoorbeeld. Hoeveel lading je vervoert. Maar het heeft ook te maken met je budget, persoonlijke voorkeur en natuurlijk met het type voertuig dat je rijdt. Toch is waterstof interessant voor vrachtvervoer én personenauto’s. Hoe komt dat?

Waterstof en vrachtvervoer

De wens om ook vrachtvervoer milieuvriendelijker te maken bestaat al langer. In de praktijk blijkt dit echter lastig te bereiken. Batterijen om een vrachtwagen met belading te vervoeren zijn extreem groot en zwaar. Waterstof heeft daarom veel potentie:

Krachtig vermogen
Grote trucks worden zwaar beladen en rijden veelal lange afstanden, soms ook in de bergen. Dit kost enorm veel energie: een elektrische vrachtwagen met batterij is binnen de kortste keren leeg. Bovendien moet je de zware batterijen ook vervoeren, en dit gaat ten koste van het laadvermogen. Waterstof kan dankzij z’n krachtige vermogen en lage gewicht vrachtvervoer beter en langer laten rijden.

Lichte batterij

Groot rijbereik
Waterstof neemt weinig ruimte in en levert tegelijkertijd veel energie. Je kan dus lange afstanden rijden zonder tussentijds bijladen of bijtanken.

Bespaart tijd
Dankzij dit grote rijbereik hoef je minder vaak te stoppen om de brandstof aan te vullen. Nog een voordeel: waterstof tank je aan de pomp. Je hoeft dus niet te laden aan een laadpaal, wat veel meer tijd kost.

Waterstof en personenauto’s

En als we waterstof gebruiken voor personenauto’s? Waarom is dat voordelig?

Groot rijbereik
Wat voor vrachtwagens geldt, gaat ook op voor personenauto’s. Het rijbereik van een waterstofauto is ongeveer 650 kilometer, dus je hoeft minder vaak te stoppen voor brandstof.

Opladen is niet nodig
Nog een voordeel van een waterstofauto: je hoeft niet op te laden. Waterstof tank je aan de pomp en in 3-5 minuten is je auto weer vol getankt, dus je hoeft niet te wachten bij een laadpaal. Dit scheelt veel tijd.

Je hoeft niet te investeren in een oplaadpunt aan huis
Opladen is niet nodig, dus je hoeft ook niet te investeren in een laadpaal aan huis. Natuurlijk kan je ook opladen bij snelladers en openbare laadpunten, bijvoorbeeld op kantoor. De prijzen voor de elektriciteit liggen hier echter wel hoger. Bovendien moet er ook een laadpaal vrij zijn op het moment dat je wil opladen.

Actieradius blijft stabiel
De tractiebatterij van elektrische auto’s presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 30 graden. Bij een lagere temperatuur werken batterijen minder efficiënt. In de winter neemt de actieradius dus af tot wel 20 - 30%. Bij een waterstof elektrische auto heeft de temperatuur veel minder invloed op de actieradius. Deze blijft nagenoeg gelijk.

  • Conclusie

    We blijven erbij: de perfecte generieke brandstof bestaat simpelweg niet. Voor vrachtvervoer is waterstof heel interessant. Waterstof heeft ook voor personenauto’s voordelen, maar voor andere aandrijflijnen (zoals hybride) valt ook veel te zeggen. Uiteindelijk bepalen de omstandigheden en je persoonlijke voorkeuren welke brandstof het beste werkt voor jou of jouw bedrijf.