Waterstof tanken

Steeds meer waterstoftankstations

Je overweegt een waterstof auto aan te schaffen, maar je vraagt je af of er wel genoeg plekken zijn om te tanken? Goed nieuws, rijden op waterstof wordt steeds populairder in Nederland. En met steeds meer waterstofauto’s wordt het netwerk van tankstations snel uitvergroot. Er liggen al plannen klaar om de komende jaren het aantal waterstoftankstations te verviervoudigen. Lees alles over de laatste ontwikkelingen.

Waar kun je waterstof tanken in Nederland

In Nederland rijden inmiddels meer dan 200 auto’s op waterstof en dit aantal stijgt snel. Wie denkt dat er nu nog maar beperkte plekken zijn om te tanken heeft het mis. Het netwerk van tankstations groeit erg snel en is op weg naar een landelijke dekking. De wereld van waterstof is volop in ontwikkeling. In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem, onlangs is in Den Haag is het vijfde waterstoftankstation van Nederland geopend.

Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht. Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 87 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023.

Aantal waterstofstations in Nederland per provincie:
  • Gelderland (1)
  • Groningen (1)
  • Noord-Holland (1)
  • Zuid-Holland (2)
Toyota Mirai driekwart achter
Wat kost waterstof tanken?

Net als bij benzine of diesel verschilt de prijs van waterstof per station. Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op die kilo kunt rijden zit de prijs voor waterstof per kilometer namelijk zo’n beetje tussen de prijs van benzine en diesel in. Een waterstofauto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden.

De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5 kilo, omgerekend heeft de auto daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs die je betaalt voor een volle tank zal rond de € 50,- à € 60,- liggen, daarmee rij je op dit moment voor ongeveer dezelfde prijs als benzine of diesel. Wel met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel water. In de toekomst is de verwachting dat de productie van waterstof goedkoper zal worden en veel meer zal concurreren met fossiele brandstoffen die de komende jaren steeds verder zal oplopen.

Er komt water uit de uitlaat van de Toyota Mirai
Zo werkt waterstof tanken. Bekijk de video
/
Samenwerking aan waterstof

Samenwerking aan waterstof Waterstoftechnologie heeft ontzettend veel potentieel, maar waterstof wordt nu nog op kleinere schaal geproduceerd. Alleen met een vergroten van het aantal waterstoftankstations kan de waterstofauto een opmars maken. Daarom worden de krachten gebundeld van olieconcerns en autofabrikanten. Toyota werkt hiervoor samen met bedrijven als Shell, Total, BMW, Daimler, Honda, Hyundai, Linde Group en Air Liquide. Ook investeert Toyota de komende vijf jaar in totaal tien miljard euro in waterstof gerelateerde producten. Lees meer over deze samenwerking op https://www.toyota.nl/over-toyota/toyota-world/Hydrogen-council.json

Toyota Tankservice

De Toyota Mirai maakt het mogelijk om emissievrij te rijden op waterstof. Maar omdat het netwerk van waterstoftankstations nog volop in uitbreiding is in Nederland, komt Toyota met een handige service: de Toyota Tankservice. Een abonnement waarmee uw nieuwe Mirai voor u wordt volgetankt, terwijl u thuis óf op locatie bent. Zo hoeft u nooit meer stil te staan bij tanken.

/
Bestel de Toyota Tankservicepas

Toyota maakt het u graag zo makkelijk mogelijk. Daarom kunt u nu uw eigen Toyota Tankservicepas met een tegoed voor 10 waterstof tankbeurten bestellen, inclusief haal- en brengservice.
Voor slechts € 950,- incl. BTW kunt u duizenden kilometers vooruit, zonder dat u zelf hoeft te tanken. Kies ook voor het gemak van de Toyota Tankservicepas.

/