Rijden op waterstof

Nieuwe generatie elektrische auto’s

Waterstofauto’s zijn de nieuwe generatie van elektrisch aangedreven auto’s, die in tegenstelling tot batterij elektrische auto’s géén grote batterij nodig hebben om de elektriciteit op te slaan. Waardoor waterstofauto's een grotere actieradius hebben. De chemische reactie van waterstof en zuurstof die in de brandstofcel plaatsvindt, zorgt voor de energie die de elektromotor van de auto aandrijft. Er wordt geen fossiele brandstof in de motor verbrand.

Waarom kiezen voor waterstofcel auto

Waterstof is het meest voorkomend element in het universum, maar in zijn pure vorm niet op aarde aanwezig. Waterstof wordt uit allerlei materialen en stoffen gewonnen. Zo kan het bijvoorbeeld door middel van elektrolyse uit water worden gehaald. Er is water genoeg op aarde, dus een tekort aan waterstof is onwaarschijnlijk.

Waterstof kan duurzaam worden opgewekt. Door bijvoorbeeld de overcapaciteit van groene energie, zoals wind- en zonne-energie, slim in te zetten. Hierbij wordt in daluren, wanneer er geen elektriciteit nodig is voor huishoudens, waterstof geproduceerd. Daarnaast is waterstof in tegenstelling tot bijvoorbeeld elektriciteit makkelijker op te slaan en over grotere afstanden te transporteren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van bestaande aardgasleidingen.

Toyota SORA is aan het opladen

Waterstof tank je net zoals je gewend bent met een conventionele benzine of diesel auto. En toch rijd je volledig elektrisch. Hoe zit dat? Simpel gezegd wordt waterstof omgezet in elektriciteit. Dit komt door een chemische reactie van waterstof en zuurstof waarbij energie vrijkomt die de elektromotor van de auto aandrijft. Hier komt dus geen fossiele brandstof aan te pas. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar er rijden al waterstofvoertuigen op de weg. Zoals de Toyota Mirai bijvoorbeeld.

Mirai: de waterstofauto van Toyota

De Mirai is werkelijk een visionaire auto. Twintig jaar geleden introduceerden we de Prius, de auto die alles anders maakte. Sindsdien hebben onze vooruitstrevende hybrides, plug-in hybrides en elektrische voertuigen het leven van mensen over de hele wereld verrijkt. De door waterstof aangedreven Toyota Mirai is de volgende doorbraak. 100% elektrisch rijden zonder op te hoeven laden en 0% emissie. Geen gedoe met een stekker of lange wachttijden.

Waterstof tank je even snel zoals je gewend bent met een conventionele benzine of diesel auto, dus in enkele minuten zit je tank weer vol. Bovendien vangt de aandrijflijn tijdens het accelereren en afremmen energie op die in de accu wordt opgeslagen, wat de Mirai nog efficiënter maakt. De baanbrekende Mirai die in 2015 in Europa geïntroduceerd werd, had een actieradius van 500 km.

Blauwe Toyota Prius Plug-in van de zijkant

Maar nu is er een compleet nieuwe, tweede generatie Toyota Mirai die vanaf maart 2021 leverbaar is voor prijzen vanaf 65.995 euro. Die heeft zelfs een actieradius van 650 km. Met zijn vooruitstrevende brandstofceltechnologie is de Mirai duidelijk een pionier voor een toekomst van emissievrije mobiliteit. Voor ons is het ook de eerste stap naar een toekomst waarin waterstof niet alleen onze auto’s aandrijft, maar kan dienen als een schone en veilige energiebron voor de hele samenleving.

  • Stabiele en efficiënte energiebron.
  • Snel tanken zoals je gewend bent
  • 0% schadelijke emissies
  • 100% elektrisch, zonder stekker
  • 650 km actieradius
Wat kost een waterstofauto

Waterstof is een vooruitstrevende en indrukwekkende techniek. Op dit moment zijn er pas een handjevol waterstofauto's op de markt. De aanschaf van een waterstofauto ligt hoger dan bijvoorbeeld een hybride auto. Daartegenover staat dat je met een emissievrije auto tot 2026 geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen.

En hoe zit het met brandstofprijs? Net als bij benzine of diesel verschilt de prijs van waterstof per station. Net als bij benzine of diesel verschilt de prijs van waterstof per station. Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro. Groot verschil is dat bij waterstof geen schadelijke stoffen, maar alleen water uit de uitlaat komt. De kosten van waterstof auto op een rij:

Aanschaf v.a.  Brandstofprijs per km Wegenbelasting
Toyota Mirai
Waterstof
0.84 kg/100 km
€ 65.995,- 0,08 - 0,13 ct € 0,-

Als zakelijke rijder is er ook een lichtpuntje; de bijtelling voor de waterstofauto bedraagt in 2021 slechts 12% over de volledige aanschafwaarde. Ondernemers die in 2021 een waterstofauto aanschaffen, hebben bovendien recht op een milieu-investeringsaftrek van 36% én een vervroegde afschrijving van de investering tot maximaal 75% van de aanschafprijs. Meer informatie over MIA en VAMIL is te lezen op de website van de Belastingdienst.

Uitbouwen van de waterstof infrastructuur in Europa

Hydrogen Mobility Europe (H2ME) is een prestigieus project gericht op het ontwikkelen van een geheel Europa dekkend netwerk van waterstoftankstations. Dat betekent een gigantische stap voorwaarts voor de waterstofsamenleving, waardoor berijders van waterstofauto’s – ofwel brandstofcelauto’s – veel gemakkelijker toegang krijgen tot waterstoftankstations.

Het doel van het H2ME Project is te laten zien dat voertuigen met een brandstofcel, waterstoftankstations en de productietechniek van waterstof technisch klaar zijn om op de markt te worden gebracht. En dat moet lukken door het aantal brandstofcelauto’s op de weg in Europa ingrijpend uit te breiden. Ook zullen er de komende jaren in Nederland meer waterstoftankstations bijkomen, voldoende voor een landelijk dekkend netwerk. In Duitsland wordt voor het einde van 2020 zelfs het honderdste waterstoftankstation geopend.


Om berijders in deze transitieperiode extra te ontzorgen, biedt Toyota in Nederland een tankservice. Bij kopers van de nieuwe Toyota Mirai Launch Edition die binnen een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation wonen of werken, wordt de auto dan thuis of op kantoor opgehaald en volgetankt teruggebracht.