Winterbanden

De veiligste banden bij lage temperaturen

Waarom winterbanden

Winterbanden voor uw Toyota zijn ontworpen en getest om op een nat, besneeuwd of ijzig wegdek maximale grip te bieden. Dankzij een combinatie van speciaal profiel en compound die ook soepel blijft bij temperaturen lager dan 7ºC, zorgen winterbanden onder slechte rijomstandigheden voor een aanzienlijk kortere remweg en daarmee voor meer veiligheid. Op besneeuwde wegen kunnen winterbanden uw remweg zelfs met de helft verkorten, zoals hieronder te zien.

WINTERBANDEN
Animatie auto
16,5 METER REMWEG*
ZOMERBANDEN
Animatie auto
34,5 METER REMWEG*
* Remweg bij een snelheid van 40 km/u.
Speel opnieuw af
 
Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Winterbanden voor uw Toyota bevatten meer rubber dan zomerbanden. Daarom blijven winterbanden bij lage temperaturen soepel, wat uw dagelijkse rijbeleving en gemoedsrust ten goede komt. Het unieke profiel is ontworpen om water en modder sneller af te voeren. Daarmee vermindert u de kans op aquaplaning en wordt uw remweg verkort. In het profiel van de banden zijn bovendien smalle groeven - lamellen genaamd - aangebracht, die op besneeuwd of ijzig wegdek zorgen voor meer grip.

WINTERBANDEN
ZOMERBANDEN

Wanneer is het tijd om winterbanden te monteren?
/
Lager dan 7ºC
Dankzij het speciale profiel en de soepelere compound bieden winterbanden extra grip en een kortere remweg bij temperaturen lager dan 7ºC
/
Sneeuw
Winterbanden zijn voorzien van duizenden kleine groeven - of lamellen - die in sneeuw en modder extra grip geven en daarmee uw remweg verkorten.
/
IJs
Dankzij een combinatie van een zachtere compound en een speciaal profiel zorgen winterbanden op een ijzig wegdek voor meer grip en daarmee voor een kortere remweg.
 
Kan ik winterbanden monteren op mijn Toyota?

Toyota biedt een ruime selectie aan wintervelgen die bij uitstek geschikt zijn voor slechte weersomstandigheden en goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld pekel en andere middelen om de gladheid te bestrijden. Om winterwielen en -banden te bestellen voor elk model Toyota - van de Corolla en RAV4 tot de Prius en de Yaris - kunt u contact opnemen met uw Toyota-dealer. Daar krijgt u een deskundig en persoonlijk advies voor de velgen en banden die uw auto in de winter nodig heeft.

Hoe kan ik winterbanden onderling vergelijken?

Sinds 2012 hebben autobanden die op de Europese markt worden verkocht, verplicht een gestandaardiseerd label. Dat maakt het makkelijker om eigenschappen als grip, brandstofefficiency en rolgeluiden van verschillende merken banden met elkaar te vergelijken.

Codering zijwang banden
Een Toyota winterband
Afmetingen
ECE certificering en code van goedkeuring
Fabriekscode
DOT-code (Department of Tansportation)
Draagvermogen / Snelheidssymbool
Fabrikant
Tubeless
Productnaam
Slijtage-indicator
Uitleg EU bandenlabels
Uitleg Europees bandenlabel
 1. QR-code * 
 2. Handelsnaam of handelsmerk van de leverancier
 3. Typeaanduiding van de band
 4. Aanduiding bandenmaat, belastingsindex en snelheidscategoriesymbool
 5. Bandenklasse: d.w.z. C1, C2 of C3
 6. Pictogram brandstofefficiëntie, schaalverdeling en prestatieklasse
 7. Pictogram grip op nat wegdek, schaalverdeling en prestatieklasse
 8. Pictogram extern afrolgeluid, waarde (uitgedrukt in dB en op het dichtstbijzijnde hele getal afgerond) en prestatieklasse
 9. Pictogram grip op sneeuw
 10. Pictogram grip op ijs
 11. Het volgnummer van deze verordening: “2020/740”
/

* De QR-code, die kan worden gelezen met een smartphone of een andere geschikte lezer, is bedoeld om deze en aanvullende informatie voor elk type band via een link beschikbaar te maken in het openbare gedeelte van de nieuwe EPREL-database (European PRoduct database for Energy Labelling).

/
Brandstof efficiënte klasse
De classificatie voor het brandstofverbruik loopt van A (meest efficiënt) t/m E (minst efficiënt). Een band met een A-classificatie heeft de minste rolweerstand en dus de minste energie nodig om de auto voort te bewegen. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten (fossiele brandstoffen of elektriciteit)
/
Grip op nat wegdek klasse
De grip op nat wegdek beschrijft de prestatie van een band onder natte omstandigheden en de classificatie loopt van A (kortste remweg op nat asfalt) t/m E (langste remweg). Grip op nat wegdek is cruciaal voor veilig rijden.
/
Extern afrolgeluid klasse
De classificatie voor extern afrolgeluid loopt van A (het laagste geluidsniveau buiten de auto) t/m C (het hoogste geluidsniveau). Het externe afrolgeluid dat een band produceert tijdens het rijden wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een ander geluid dan het geluid dat ontstaat doordat de lucht in de banden in trilling wordt gebracht en dat via de velgen in het interieur van de auto terechtkomt.
/
Grip bij zware sneeuw
Banden die geschikt zijn voor omstandigheden met zware sneeuw hebben het pictogram voor sneeuwbanden bestaande uit en berg met drie pieken en een sneeuwvlok (3PMSF-symbool) die op de zijkant van dergelijke banden staat.
/
Grip op ijs
Winterbanden voor Scandinavische winteromstandigheden en dus voor gebruik op een bevroren ondergrond zijn voorzien van een symbool dat een ijsstalagmiet voorstelt (pictogram voor grip op ijs).

Populaire winteraccessoires

Veelgestelde vragen

Kan ik het hele jaar door op winterbanden rijden?

Dat is niet aan te raden. Om beter bestand te zijn tegen winterse omstandigheden, zijn winterbanden gemaakt van een compound die zachter en flexibeler is dan zomerbanden. Daardoor slijten winterbanden meer wanneer het warmer wordt. Ook het brandstofverbruik en de remweg van uw auto worden negatief beïnvloed.

Hoe kan ik mijn winterbanden het beste opslaan?

Bewaar uw winterbanden in een koele, droge en donkere omgeving. Slaat u de banden op zonder velg, zorg er dan voor dat de banden rechtop staan. Banden met velg moet u altijd plat neerleggen. Vermijdt daarbij contact met vet, benzine en olie. Sommige Toyota-dealers bieden een opslagservice voor uw winterbanden. Neem voor meer informatie contact op met uw Toyota-dealer.

Hoe lang gaan winterbanden mee?

Afhankelijk van het aantal kilometers dat u jaarlijks aflegt, gaan winterbanden één tot vijf jaar mee, mits deze in de zomer goed worden opgeslagen. Banden verouderen als gevolg van gebruik en chemische reacties, dit kan ook optreden bij banden die zelden of nooit worden gebruikt. Een goed opgeslagen winterband zou altijd moeten voldoen aan de specificaties van een nieuwe band. Ook de rijprestaties blijven op peil wanneer u de banden volgens voorschrift opslaat.

Hoe kan ik bepalen welke winterbanden weinig rolgeluiden maken?

De geluidsprestaties van een winterband kunt u sinds 2012 aflezen op het EU bandenlabel. De waarde van het geluid wordt op de band weergegeven in decibellen en ook grafisch als een zwarte geluidsgolf.

Welke soorten winterbanden zijn er allemaal leverbaar?

Dankzij de technische vooruitgang in bandentechnologie zijn de prestaties van winterbanden zodanig verbeterd dat banden met spikes alleen nog noodzakelijk zijn onder de meest extreme omstandigheden.

Winterbanden

Moderne winterbanden zijn gemaakt van een compound die bij lage temperaturen soepel blijft. Dat maakt winterbanden geschikt voor de meest uiteenlopende rijomstandigheden bij kou en winterse condities, inclusief sneeuw, ijs en een nat of droog wegdek. Dat maakt winterbanden van de herfst tot het voorjaar tot een goed all-round alternatief.

Banden met spikes

De meeste banden met spikes zijn voorzien van metalen pinnen in het grove profiel. De pinnen bieden grip in situaties waarin de weg volledig bevroren is. Banden met spikes worden dan ook vaak gebruikt in gebieden waar de temperatuur in de winter gedurende langere tijd onder het vriespunt blijft. In Nederland zijn deze banden zijn op de openbare weg niet toegestaan.

Zijn er tips voor het rijden in de winter?

Welke banden u ook gebruikt, onthoudt dat rijden in de winter vraagt om een andere rijstijl dan rijden in de zomer. Bewaar bijvoorbeeld extra afstand tot uw voorganger om tijdig te kunnen afremmen en stoppen, neem bochten iets voorzichtiger en matig altijd uw snelheid.

Wat is de wet- en regelgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen?

De regels voor de winterbandenplicht in Europa verschillen per land en wijzigen continu. Controleer dus altijd de actuele regelgeving voordat u naar het buitenland rijdt. In ons buurland Duitsland zijn bijvoorbeeld winterbanden (of all season banden met het sneeuwvloksymbool) bij winterse omstandigheden verplicht. Ook wanneer deze verplichting niet bestaat raden we aan op winterbanden te rijden bij een temperatuur lager dan 7ºC. Voor uw eigen veiligheid en die van uw mede weggebruikers.

Wanneer zijn mijn winterbanden aan vervanging toe?

De profieldiepte van een nieuwe winterband is ongeveer 9 mm. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm. Het profiel van winterbanden is erg belangrijk daarom adviseren wij de banden te vervangen bij 4 mm. Onder de 4 mm verliezen de winterbanden hun unieke eigenschappen en wordt de winterband eigenlijk een zomerband. Controleer dus regelmatig de profieldiepte van uw winterbanden. Banden slijten ook wanneer u deze weinig gebruikt omdat het rubber uitdroogt. Laat dus uw banden regelmatig controleren door uw Toyota dealer.

Meer over Toyota Service

Onderzoek ANWB: Toyota RAV4 bijzonder waardevaste crossover Onderzoek ANWB: Toyota RAV4 bijzonder waardevaste crossover RAV4 2.5 Hybrid 2WD heeft na vier jaar en 60.000 kilometer nog 66% van nieuwwaarde behouden Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Nieuw multimediasysteem van Toyota Corolla is krachtiger, sneller en biedt meer connectiviteit dan ooit Toyota Proace Electric Bestelauto van het Jaar 2022 Toyota Proace Electric Bestelauto van het Jaar 2022 Onderscheiding voor het eerst naar een batterij-elektrische bedrijfswagen Internationale onderscheiding voor Toyota Hilux Internationale onderscheiding voor Toyota Hilux ’s Werelds populairste pick-up bevestigt ijzersterke reputatie