1. Toyota Rijders
 2. Accessoires & onderdelen
 3. Banden
 4. Zomerbanden

Zomerbanden

De veiligste banden bij warme temperaturen
Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste banden. Als het boven de 7° is raadt Toyota aan om te kiezen voor zomerbanden. Vanaf deze temperatuur bieden de banden meer grip, lager brandstofverbruik en een betere remweg dan winterbanden. Uw Toyota dealer heeft een ruim aanbod aan zomerbanden. Toyota banden zijn dikwijls van het bandenmerk Yokohama.
01

Kies voor kwaliteit

De vier banden van uw Toyota hebben een verantwoordelijke taak. Ze dragen het gewicht van de auto, de inzittenden en uw bagage. Ook spelen ze een cruciale rol bij het weggedrag van uw Toyota: optrekken, remmen, het opvangen van dwarskrachten in bochten en grip op nat wegdek. De juiste banden zijn daarom erg belangrijk. Uw Toyota wordt door de fabriek afgeleverd op banden van goede kwaliteit. Indien ze vervangen moeten worden, adviseren wij: kies voor diezelfde kwaliteit.
02

Toyota raadt Yokohama aan

Uw Toyota dealer weet wat de juiste banden voor uw Toyota zijn, zoals die van Yokohama. Met de keuze voor Yokohama heeft u gegarandeerd een band die afgestemd is op uw Toyota. Bovendien kiest u voor een merk met een goede prijs-prestatieverhouding. Meer informatie vindt u op: www.yokohama.nl.
03

Hoe kan ik banden onderling vergelijken?

Sinds 2012 hebben autobanden die op de Europese markt worden verkocht, verplicht een gestandaardiseerd label. Dat maakt het makkelijker om eigenschappen als grip, brandstofefficiency en rolgeluiden van verschillende merken banden met elkaar te vergelijken.

Codering zijwang banden

De banden van Toyota: de juiste keuze

Bandenspanning

Naast de juiste band is het ook belangrijk dat u met de juiste bandenspanning rijdt. Voor uw veiligheid en voor de levensduur van uw banden. Uit elke band ontsnapt namelijk continue een beetje lucht. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstof verbruik, is slecht voor de wegligging en verhoogt de kans op een klapband. Een te hoge bandenspanning zorgt voor slechter contact met de weg en meer slijtage. Controleer daarom elke maand de bandenspanning. Bandenspanningssensoren kunnen u daarbij helpen. Vanaf medio 2014 zijn alle nieuwe Toyota modellen standaard uitgerust met bandenspanningssensoren.

Wanneer zijn mijn zomerbanden aan vervanging toe?

Uw banden presteren optimaal bij een profieldiepte van 5 mm of hoger. Daarna neemt de remweg toe en kunnen uw banden minder goed het regenwater afvoeren. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm. Wij adviseren echter de banden te vervangen wanneer deze een profieldiepte heeft van 3 mm. Daarnaast slijten banden ook wanneer u deze weinig gebruikt. Het rubber droogt namelijk uit. Door ouderdom, maar ook de weersomstandigheden hebben hier invloed op. Laat dus uw banden regelmatig controleren door uw Toyota dealer.

Europees bandenlabel

Sinds november 2012 is er een verplicht Europees Bandenlabel. Dit label geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en het milieu. Het helpt u bij de keuze van de juiste Toyota band. Belangrijke criteria van dit label zijn:

Brandstofverbruik/rolweerstand

Hoe meer rolweerstand een band heeft, hoe hoger het brandstofverbruik van de auto zal zijn. Een lage rolweerstand maakt de auto zuiniger. De veiligheid van een band is op verschillende manieren te meten. Belangrijk is grip op een nat wegdek en de weerstand tegen aquaplaning. Voor het bandenlabel is gekozen voor de remweg op nat wegdek, dat zegt veel over de kwaliteit van een band.

Geluidsproductie buiten de auto

Het label vermeldt het geluid van banden buiten de auto. Een stille band belast de omgeving minder. Welk aspect voor u het belangrijkst is, beslist u uiteraard zelf. In ieder geval kunt u er vanuit gaan dat een band met een laag geluidsniveau, en groene scores op de andere twee onderdelen een band van goede kwaliteit is.

Uitleg Europees bandenlabel

  1. QR-code * 
  2. Handelsnaam of handelsmerk van de leverancier
  3. Typeaanduiding van de band
  4. Aanduiding bandenmaat, belastingsindex en snelheidscategoriesymbool
  5. Bandenklasse: d.w.z. C1, C2 of C3
  6. Pictogram brandstofefficiëntie, schaalverdeling en prestatieklasse
  7. Pictogram grip op nat wegdek, schaalverdeling en prestatieklasse
  8. Pictogram extern afrolgeluid, waarde (uitgedrukt in dB en op het dichtstbijzijnde hele getal afgerond) en prestatieklasse
  9. Pictogram grip op sneeuw
  10. Pictogram grip op ijs
  11. Het volgnummer van deze verordening: “2020/740”
* De QR-code, die kan worden gelezen met een smartphone of een andere geschikte lezer, is bedoeld om deze en aanvullende informatie voor elk type band via een link beschikbaar te maken in het openbare gedeelte van de nieuwe EPREL-database (European PRoduct database for Energy Labelling).
 • Brandstof efficiënte klasse

  De classificatie voor het brandstofverbruik loopt van A (meest efficiënt) t/m E (minst efficiënt). Een band met een A-classificatie heeft de minste rolweerstand en dus de minste energie nodig om de auto voort te bewegen. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten (fossiele brandstoffen of elektriciteit)

 • Grip op nat wegdek klasse

  De grip op nat wegdek beschrijft de prestatie van een band onder natte omstandigheden en de classificatie loopt van A (kortste remweg op nat asfalt) t/m E (langste remweg). Grip op nat wegdek is cruciaal voor veilig rijden.

 • Extern afrolgeluid klasse

  De classificatie voor extern afrolgeluid loopt van A (het laagste geluidsniveau buiten de auto) t/m C (het hoogste geluidsniveau). Het externe afrolgeluid dat een band produceert tijdens het rijden wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een ander geluid dan het geluid dat ontstaat doordat de lucht in de banden in trilling wordt gebracht en dat via de velgen in het interieur van de auto terechtkomt.

 • Grip bij zware sneeuw

  Banden die geschikt zijn voor omstandigheden met zware sneeuw hebben het pictogram voor sneeuwbanden bestaande uit en berg met drie pieken en een sneeuwvlok (3PMSF-symbool) die op de zijkant van dergelijke banden staat.

 • Grip op ijs

  Winterbanden voor Scandinavische winteromstandigheden en dus voor gebruik op een bevroren ondergrond zijn voorzien van een symbool dat een ijsstalagmiet voorstelt (pictogram voor grip op ijs).

 • Vloermatten
 • Dwarsstangen t.b.v. dakrailing
 • Spatlappen
 • Mattenset rubber
 • Dakdragers
 • Fietsendrager
 • Koelbox
 • Laadvloerbeschermer

FAQS

Uw Toyota dealer weet precies welke bandenspanning de juiste is. Controleer de spanning van de banden één keer per maand. De banden dienen koud gecontroleerd te worden. Vergeet ook het reservewiel niet. Uitgangspunt bij de reserveband is 0.5 bar meer bandenspanning dan in de gewone band. Controleert u uw banden warm? Tel dan 0,3 bar op bij de aanbevolen spanning.

Ja, enorm. Ondanks de verdere toename van elektronische veiligheidssystemen zoals ESP, ABS en traction control. Uw Toyota bandenset blijft de meest bepalende factor in het contact tussen auto en wegdek. Naarmate het profiel verder afslijt verminderen de goede eigenschappen van een band. Dit is voornamelijk merkbaar in kritische situaties. Zo kan de remweg op een nat wegdek van een versleten band al snel twee keer langer zijn dan die van een band met volledig profiel.

Uw banden presteren optimaal bij een profieldiepte van 5 mm of hoger. Daarna neemt de remweg toe en kunnen uw banden minder goed het regenwater afvoeren. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm. Wij adviseren echter de banden te vervangen wanneer deze een profieldiepte heeft van 3 mm. Daarnaast slijten banden ook wanneer u deze weinig gebruikt. Het rubber droogt namelijk uit. Door ouderdom, maar ook de weersomstandigheden hebben hier invloed op. Laat dus uw banden regelmatig controleren door uw Toyota dealer.

Elk rubberproduct, dus ook een band, is onderhevig aan veroudering. Bij de fabricage van banden wordt er natuurlijk wel rekening mee gehouden dat de producteigenschappen een bandenleven lang praktisch onveranderd moeten blijven. Monteer nooit gebruikte banden zonder hun voorgeschiedenis te kennen. Banden verouderen zelfs wanneer ze nooit of incidenteel gebruikt zijn. Laat daarom uw oude banden controleren door een Toyota dealer om er zeker van te zijn dat ze nog geschikt zijn voor verder gebruik.

Extra aandacht verdienen banden gemonteerd op caravans en reservebanden: zij kunnen oud of verouderd zijn. Het wordt aanbevolen deze na 6 jaar te vervangen.