Brandstofcellen wekken energie op in Toyota fabriek

Op weg naar een volledig koolstofarme samenleving

Toyota droomt van een koolstofarme samenleving. Hierin behoort de uitstoot van broeikasgassen definitief tot het verleden. Een nieuwe manier van stroomopwekking moet helpen deze droom realiteit te maken.

Waterstofauto Mirai

De waterstofauto Toyota Mirai heeft ons al een eind op de goede weg geholpen; deze waterstofauto stoot immers alleen waterdamp uit. Zijn innovatie brandstofceltechnologie bewijst echter ook elders zijn nut. In onze Motomachi-fabriek in Toyota City, Japan, wekken we sinds kort met brandstofcellen energie op! Hierbij maken we ook nog gebruik van gasturbines, maar deze zijn heel klein. Het is dus een hybride systeem.

/
65 procent efficiency

De stroom en warmte die het systeem dankzij een warmtekrachtkoppeling produceert, worden benut door de fabriek zelf. Het systeem maakt gebruik van waterstof en koolmonoxide – geëxtraheerd door natuurlijk gas te hervormen – en is goed voor 250 kW vermogen. Door de warmtekrachtkoppeling behaalt het systeem een efficiency van maar liefst 65 procent.

/
/
Geen broeikasgassen

Het hybride stroomgeneratiesysteem is ontwikkeld met Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd. Vooralsnog gaat het om een proefperiode, maar we werken nog verder aan de ontwikkeling en implementatie van brandstofcel technologie in onze fabrieken. Ondertussen blijven we de werking en effecten ervan continu monitoren. Dit alles moet ertoe bijdragen dat de Toyota fabrieken vanaf 2050 geen broeikasgassen meer uitstoten. Op weg naar een volledig koolstofarme samenleving.

Lees meer

James May koopt nieuwe Toyota Mirai! James May koopt nieuwe Toyota Mirai! "Het is magic power", aldus May 5 Toyota's Mirai voor Gasunie 5 Toyota's Mirai voor Gasunie Waterstof-elektrische lease auto voor vijf medewerkers Toyota-Caetano bussen naar Nederland Toyota-Caetano bussen naar Nederland Louwman Group eerste distributeur in Europa Toyota RAV4, voor wie de ideale trekauto zoekt Toyota RAV4, voor wie de ideale trekauto zoekt De Toyota RAV4 is de ideale trekauto met All Wheel Drive en een trekgewicht van maar liefst 1.650 kg! Voor caravanrijders speciaal met Trailer Sway Control.