Wegenbelasting en bijtelling op hybride auto’s

Er blijven genoeg redenen over om voor een Toyota hybride te kiezen

Sinds 2017 behoort de hybride aftrek wegenbelasting tot het verleden. Ook is er geen korting op de wegenbelasting vanwege het rijden in een hybride auto. Toch is het allemaal niet zo erg als het lijkt.

Wegenbelasting en de toekomst, 2021 en 2022

Heeft u een plug-in hybride? Dan krijgt u nu een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting. Dit voordeel wordt ook verlengd tot 2025. In 2025 is de korting nog 25%. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een plug-in hybride de volledige motorrijtuigenbelasting. Aan niet plug-ins zit geen belastingvoordeel verbonden.

/
Andere factoren waarvan de wegenbelasting afhankelijk is, zijn:

• Het leeggewicht van de auto, te vinden op de kentekencard
• De CO2-uitstoot die ten koste gaat van het milieu
• De provincie waarin je woont

Bereken hoeveel wegenbelasting je per maand kwijt bent met de online calculator van de Belastingdienst.

Zakelijk: bijtelling op hybride auto’s

Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ privé wordt gebruikt. Dit is alleen van toepassing als uw privégebruik meer dan 500 km per jaar is. De bijtelling op hybride auto’s in 2020 is 22%.

Is er een overgangsregeling?

Alle veranderingen zorgen ervoor dat de medewerkers van de Toyota Klantenservice telefoontjes krijgen over de financiële consequenties van bijvoorbeeld het verdwijnen van de hybride aftrek wegenbelasting. Is er bijvoorbeeld een overgangsregeling? En: hoeveel moet ik voortaan betalen? Het antwoord op de eerste vraag is heel eenvoudig: die is er niet. Vanaf 1 januari 2017 betaal je het voltarief van de wegenbelasting. Het antwoord op de tweede vraag bereken je gemakkelijk met de online calculator onderaan de volgende alinea.

/
Minder onderhoudskosten

Het is jammer dat de hybride aftrek wegenbelasting verdwenen is, maar er blijven genoeg redenen over om een hybride Toyota te kiezen:

• Extra comfortabel rijden dankzij de standaard automaat
• Extra comfortabel onderweg wanneer de auto elektrisch en hierdoor nagenoeg geruisloos rijdt
• Een laag brandstofverbruik in de praktijk (zie de Top 10 Zuinige Auto’s van de ANWB)
• De auto laadt zichzelf op, je hebt dus geen stekker en laadsnoer nodig
• Minder onderhoudskosten omdat bijvoorbeeld een startmotor en distributieriem ontbreken
• Minder bandenslijtage omdat de benzinemotor afremt op de elektromotor

/

Lees meer

Hybride rijden is momenteel de beste keuze Hybride rijden is momenteel de beste keuze Hybride aandrijving is een duurzame en op dit moment vooral ook financieel de slimste keuze. Al meer dan 175.000 hybride auto’s in Nederland Al meer dan 175.000 hybride auto’s in Nederland Vraag naar hybrides groeit sterk; bijna 90% van hybrides in Nederland is een Toyota Eerste indrukken nieuwe Toyota Yaris Cross Eerste indrukken nieuwe Toyota Yaris Cross Eerste indruk Toyota Yaris Cross: de perfecte, compromisloze SUV Toyota in elk segment zuiniger dan gemiddeld Toyota in elk segment zuiniger dan gemiddeld Kijk hier hoeveel je kunt besparen met een nieuwe Toyota