Sky, Ocean, River, Air

De Toyota Sora, de eerste openbaar vervoer bus die op waterstof rijdt

Een Toyota met plaats voor 79 inzittenden? Jazeker, want het gaat hier om een bus. En niet zomaar een bus, maar een heel bijzondere, want de Sora rijdt op waterstof en dat betekent schoon openbaar vervoer.

Waterstofbus

Sora staat voor Sky, Ocean, River, Air; refererend aan het watercirculatieproces van de aarde. De waterstofbus stoot dus alleen waterdamp uit en heeft daardoor een CO2-uitstoot van nul. De Sora zal vanaf 2018 op de Japanse markt komen, vooralsnog alleen in Tokio. Naar verwachting gaat het hierbij om ruim honderd exemplaren.

Toyota Fuel Cell System

De Sora is uitgerust met het Toyota Fuel Cell System (TFCS) van de Toyota waterstofauto Mirai. De CO2-uitstoot is net als van de Mirai nul. De waterstofbus is voorzien van 10 waterstoftanks met in totaal 600 liter inhoud. Tanken gebeurt met een druk van 700 bar, net als bij de Mirai. De bus maakt van dezelfde waterstof infrastructuur gebruik. De Sora is uitgerust met een stroomvoorzieningssysteem met een energiecapaciteit en vermogen van respectievelijk 235 kilowattuur en 9 kilowatt. Hiermee kan de bus fungeren als een externe energiebron, bijvoorbeeld na een natuurramp.

/
/
Rolstoelgebruikers

De Sora biedt 22 zitplaatsen, 56 staanplaatsen en één chauffeursplaats. Hij is zodanig ontwikkeld dat ook rolstoelgebruikers er eenvoudig gebruik van kunnen maken. Stoelen kunnen automatisch opgeborgen worden en zo plaatsmaken voor rolstoelen of kinderwagens. Rolstoelgebruikers stappen bovendien extra gemakkelijk in. Dankzij de automatische stuur- en remfunctie stopt de Sora op precies de goede afstand van de bushalte.

Acht camera’s

Een primeur betreft het achttal camera’s waarmee de Sora is uitgerust. De camera’s detecteren voetgangers en fietsen – bijvoorbeeld in de blinde hoek. Ze attenderen de chauffeur hierop met een visuele en geluidswaarschuwing. De waterstofbus is verder uitgerust met een controlefunctie voor het accelereren; hiermee trekt de bus subtiel op zodat je niet achterover dreigt te vallen.

/
/
Duurzaam vervoer

De kans is groot dat de Sora tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 – die in en rond Tokio wordt gehouden – zal rondrijden. De organisatie wil de vele bezoekers graag duurzaam vervoer aanbieden. De Sora is hier perfect voor. Als eerste en enige automotive sponsor van de spelen, is Toyota hier uiteraard heel trots op!

Lees meer

Toyota-Caetano bussen naar Nederland Toyota-Caetano bussen naar Nederland Louwman Group eerste distributeur in Europa Elektrisch rijden met Toyota Hybrid Elektrisch rijden met Toyota Hybrid Stoppen en opladen niet meer nodig Hybride rijden is momenteel de beste keuze Hybride rijden is momenteel de beste keuze Hybride aandrijving is een duurzame en op dit moment vooral ook financieel de slimste keuze. Al meer dan 175.000 hybride auto’s in Nederland Al meer dan 175.000 hybride auto’s in Nederland Vraag naar hybrides groeit sterk; bijna 90% van hybrides in Nederland is een Toyota