1. Ontdek Toyota
 2. Nieuws
 3. 2019 035 toyota prius gebruiken als camper

Toyota Prius gebruiken als camper? Het kan!

Tim en Cobie Ypma maakten een roadtrip door Noorwegen met hun Toyota Prius
Wat doe je als je fervent kampeerder bent, met je hybride Toyota Prius een tocht door Noorwegen wil maken, maar niet elke dag de tent wil opzetten? Juist, dan slaap je in je Prius! Althans, zo denken Tim en Cobie Ypma er over.
 • Zelfs de veelzijdigheid van een Toyota Prius (Opens in new window) heeft zijn grenzen. Een fijne hybride reisauto is het zeker, maar een camper zal het nooit worden. Hoewel: Tim en Cobie Ypma vinden van wél. De beide twintigers droomden van een kampeerreis door Noorwegen. In juni 2018 was het dan eindelijk zo ver.

Zelfgemaakte tent

Tim: “We verheugden ons enorm op de trip, maar het telkens moeten opzetten en afbreken van de tent stond ons op voorhand al tegen. Zo’n uitklapbare daktent bovenop de Prius vonden we te duur. Totdat ik bij een Prius-freak in Amerika een tentdoek tegenkwam dat de maat heeft om het achtercompartiment om te bouwen tot een slaapplaats. Je zet de klep open, drapeert het doek erover en met een paar elastieken zet je de tent vast aan de bumper.

Slapen in een Prius?

Doordat de achterbank in de Prius volledig plat is als je ‘m neerklapt, kunnen we een prachtig tweepersoonsbed maken.” Daarvoor moeten de voorstoelen in de voorste stand staan, de lege ruimte tussen rugleuning en achterbak vullen Tim en Cobie op met twee bagagekratten. “Een lekker matras erover heen en klaar is je tweepersoonsbed”, glundert Tim. “Het is met 1.85 bij 1.30 nog best comfortabel, Cobie en ik slapen heel gezellig!”

 • Beschikbare ruimte

  De bagage gaat tijdens de reis in een dakkoffer, de kleding gaat in tassen mee. Zo benut je de beschikbare ruimte in de auto goed. Door de katoenen tent aan de achterklep, is er ruim voldoende ventilatie. Een keukenblokje ontbreekt er nog net aan, maar Tim en Cobie kookten hun (van huis meegebrachte) maal op een eenvoudig campingfornuisje.

 • Een prachtig land

  Tim: “Het was een machtige reis, met heel afwisselend weer. We hebben 25 graden gehad, maar ook 3 graden. En veel regen. Maar wat is het een prachtig land.” Ondanks dat je in Noorwegen vrij mag kamperen, kozen Tim en Cobie toch voor overnachten op de camping. “Onderweg overnachtten we in Denemarken. Daar keken ze ons met grote ogen aan wanneer we vertelden dat we in de auto sliepen. In Noorwegen keken ze er geen moment raar van op.”

Genieten van het kamperen

Tim en Cobie maakten de Prius samen klaar voor het kampeeravontuur. Van een oud dekbed werden gordijntjes gemaakt, het matras sneden ze precies op maat. Toch was Cobie in eerste instantie huiverig bij het idee om in de Toyota Prius te gaan slapen. “Ik ben wat claustrofobisch en de ruimte leek me erg krap. Maar dat valt reuze mee, gaandeweg de reis begon ik er aan te wennen en genoot ik met volle teugen.”

 • Over land naar Noorwegen

  Opvallend is dat Tim en Cobie de reis geheel over land hebben gemaakt, dus door Denemarken en Zweden. Eenmaal in Noorwegen zijn ze op rondreis gegaan in het zuidelijke deel van dit Scandinavische land. Weer thuis in Eindhoven stond er 7.000 kilometer bij op de klok. Tim is lyrisch over zijn Prius-camper: “Het is écht een aanrader. Je reist comfortabel en hebt nog een prettig bed ook. Je moet wel avontuurlijk aangelegd zijn. Want hoe fijn de Toyota Prius (Opens in new window) ook is als vakantieverblijf, een toilet zit er écht niet in.”