1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 2021 064 Toyota logo schittert voortaan op emissievrije Caetano bussen

Toyota-Caetano bussen naar Nederland

Louwman Group eerste distributeur in Europa
Toyota werkt samen met de Portugese busfabrikant CaetanoBus aan emissievrije stadsbussen. Louwman Group is aangesteld als eerste nationale distributeur in Europa. Met als tastbaar gevolg dat de elektrische e.City Gold en de waterstofbus H2.City Gold op de Nederlandse markt worden gebracht.

e.City Gold en H2.City Gold

De co-branding samenwerking tussen Toyota en CaetanoBus is van toepassing op de batterij-elektrische stadsbus e.City Gold en de waterstof-elektrische stadsbus met brandstofcel genaamd H2.City Gold. Als gevolg van de co-branding zijn op deze emissievrije stadsbussen voortaan het logo van CaetanoBus en het beroemde beeldmerk van Toyota te vinden.

Brandstofceltechnologie

Sinds 2019 zijn de stadsbussen van CaetanoBus voorzien van brandstofceltechnologie van Toyota. Een Toyota-logo op een model als de H2.City Gold is dus goed op zijn plaats. De brandstofceltechnologie bestaat uit fuel cell stacks, waterstoftanks en andere belangrijke componenten. In december 2020 werd Toyota Caetano Portugal (TCAP) de directe aandeelhouder van CaetanoBus om een snelle uitbreiding van de ontwikkeling en verkoop van emissievrije bussen te ondersteunen.

  • Nederlandse markt

    Louwman Group is de eerste distributie- en servicepartner in Europa van CaetanoBus en brengt de batterij-elektrische stadsbus e.City Gold en waterstof-elektrische stadsbus H2.City Gold op de Nederlandse markt. Met volle batterij van 420 kW kan de e.City Gold 300 kilometer afleggen. De H2.City Gold heeft een actieradius van 400 kilometer. Deze nieuwe activiteit past in de zero emissie en waterstof ambities van Louwman Group, Toyota en Caetano. Het is de eerste stap van Toyota en Louwman Group voor het verder uitrollen van Toyota-brandstofceltechnologie samen met partners naar andere vormen van mobiliteit.

Aanbieder van slimme totaaloplossingen

Louwman Group neemt zowel de sales als de after sales van de Caetano bussen voor haar rekening. Maar hier blijft het niet bij. Louwman Group is een aanbieder van slimme totaaloplossingen voor openbaar vervoer dankzij de innovatieve mobiliteitsdiensten van haar verschillende divisies en aan haar gelieerde partners. Hiermee speelt Louwman Group in op de toenemende behoefte aan flexibiliteit in het ov-aanbod met geïntegreerde oplossingen voor MaaS toepassingen (Mobility as a Service), multimodaal reizen en deelmobiliteit.

Langdurige samenwerking

“De co-branding van de emissievrije bussen van CaetanoBus benadrukt het belang dat Toyota hecht aan de ontwikkeling van emissievrije mobiliteit buiten onze automodellen om, op weg naar koolstofneutraliteit”, aldus Matt Harrison, President en CEO van Toyota Motor Europe (TME). In 2020 heeft CaetanoBus zijn Europese marktpositie versterkt met stijgende verkopen van zijn emissievrije bussen. Deze groei is een bewijs van de technologische kwaliteiten en geavanceerde emissievrije technologie van CaetanoBus in de competitieve Europese busmarkt.

Van autoproducent naar mobiliteitsbedrijf

Tegen 2025 wil Toyota wereldwijd meer dan zeventig geëlektrificeerde voertuigen aanbieden, waaronder ten minste vijftien batterij-elektrische modellen. In Europa zal dit zich tegen 2025 vertalen in een aandrijflijnmix van meer dan 70 procent hybride, meer dan 10 procent plug-in hybride en meer dan 10 procent volledig emissievrije modellen, zowel batterij-elektrisch als brandstofcel-elektrisch. Uniek is dat Toyota nu al de tweede generatie Mirai (Opens in new window) levert, ook een auto met brandstofcel. De Mirai – het Japanse woord voor toekomst - is er vanaf 65.995 euro.