1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 2021 083 Ruitschade? De Toyota-dealer staat voor je klaar

Ruitschade? Laat die snel repareren!

De Toyota-dealer staat voor je klaar
Sterretje of barst in de ruit? Laat die dan snel repareren. Ruitschade is namelijk nadelig voor zowel jouw comfort als de veiligheid. In dit artikel vertellen we je meer over ruitreparaties en hoe je verdere schade voorkomt. Ook fijn: je Toyota-dealer helpt je graag en vakkundig.

Sterretje? Snel repareren!

Pats! Het geluid van een steentje op de ruit kennen wij allemaal. Waarschijnlijk speur je daarna snel de voorruit af naar het sterretje, of zelfs een kleine barst. Zo’n sterretje kan ook al snel uitgroeien tot een barst. Laat je ruit dus zo snel mogelijk repareren. Gelukkig staat de Toyota-dealer ook hiervoor altijd voor je klaar. Het sterretje wordt gerepareerd terwijl je wacht. De kosten? Ook daarover hoef je je geen zorgen te maken. Vaak worden die gedekt door de verzekering. Zo niet, dan komt de dealer je tegemoet in de kosten voor het eigen risico.

Voor je eigen veiligheid

Je staat er misschien niet bij stil, maar de ruiten zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Ze zijn een essentieel onderdeel van de constructie. De voorruit zorgt er vaak ook voor dat de airbags optimaal werken, doordat de ruit ze tegenhoudt. Bij een moderne auto zitten de ruiten vaak bovendien vol met sensoren, verwarmingsdraden of geïntegreerde antennes. Zowel voor je eigen comfort als veiligheid is het dus belangrijk om je ruiten in goede conditie te houden. Als de ruitschade in je blikveld zit, is dat natuurlijk ook gevaarlijk.

Repareren of vervangen?

Dat je ruitschade snel laat repareren, dat staat dus wel vast. Maar wat voor reparatie is noodzakelijk? Is het voldoende om de ruit te harsen of moet hij geheel worden vervangen? Er is een handig trucje om dit te bepalen. Is het sterretje kleiner dan een twee-euromunt? Dan is het vaak prima mogelijk om het sterretje te repareren met hars. Het sterretje wordt dan opgevuld met transparante vloeistof die hard wordt, waarna er niets meer van is te zien. Is het sterretje groter dan een twee-euromunt? Dan moet de gehele ruit worden vervangen.

Zo voorkom je (meer) schade

Let op: een sterretje kan zoals gezegd uitgroeien tot een barst. Natuurlijk laat je het sterretje repareren, maar in de tussentijd kan je voorkomen dat het een barst wordt. Als de auto ’s nachts in de kou heeft gestaan, zet dan bijvoorbeeld niet de verwarming vol aan. In het sterretje gaat namelijk vocht zitten. Het plotselinge temperatuurverschil laat het glas dan springen. Andersom kan de kou het sterretje ook doen uitbreiden. Onder de 5 ˚C zet het vocht namelijk uit, waardoor het sterretje ook een barst wordt. Kortom: laat het sterretje snel repareren!

Voor ruitschade is elke Toyota dealer aangesloten bij Dealerglass. Zij zorgen ervoor dat je altijd terecht kunt bij een officiële Toyota dealer.