1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Land Cruiser bijna miljoen km gereden

'Geen auto zou mij beter kunnen helpen'

Land Cruiser rijdt feilloos een miljoen kilometers
De Toyota Land Cruiser van John van den Eijnde heeft bijna een miljoen kilometers gereden. Tachtig procent van de tijd met een loeizware aanhangwagen er achteraan. Toch heeft de auto hem nooit in de steek gelaten. “Niet eens met een kapotte band!”
John pakt binnen het familiebedrijf Van den Eijnde Vangnetten de bijzondere klussen op. Daar waar zijn broers vooral tijdelijke vangnetten monteren in de bouw, plaatst John permanente netten, winddoeken en constructies waar men maar wil. Zoals in de Efteling ter bescherming van de bezoekers. John: “Als je bij de Python per ongeluk aan de verkeerde kant uitstapt, val je niet naar beneden maar vangt een van mijn netten je op.” Bij een autofabriek plaatste hij voor de veiligheid scheidingswanden naast een loopgang en bij het Philips Stadion zorgde hij ervoor dat de horecagelegenheden tegen wind en regen worden beschermd.

"Het is een beer van een wagen, hij heeft nog nooit tegengesputterd"

Een hoogwerker achterop

Sinds 2002 rijdt John ongeveer 60.000 kilometer per jaar voor zijn werk in de Toyota Land Cruiser 100 4.2 Executive. Het grootste deel van de tijd trekt hij een schamelaanhangwagen voor de netten en buizen. “Ik heb er ook wel eens een hoogwerker op staan, dan weegt ie wel het maximale. Ik moet dan van de auto op aan kunnen. Het is een beer van een wagen, hij heeft nog nooit tegengesputterd. Er zit alles op en aan, ik kan me niets anders wensen!”, vertelt hij.

  • IJzersterke motor

    Vanwege zijn ijzersterke motor viel zijn keuze destijds op de Toyota Land Cruiser. John: “Ik dacht altijd dat een grote 4x4 niet te betalen was, maar dat viel eigenlijk best mee. Ik twijfelde tussen drie verschillende merken, maar de Land Cruiser met 4.2 liter en dikke motor met zes cilinders gaf de doorslag. Om meer dan vier cilinders te hebben fascineert mij.” John was vroeger automonteur en sleutelde aan allerhande auto’s. “Nog steeds werk ik graag met mijn handen. Als iets goed gelukt is, ben ik daar trots op.”

"Nooit heeft hij met pech stilgestaan en ook de automaat doet het nog altijd trouw"

Een boek schrijven

“Die auto heeft zo’n prestatie geleverd ik snap er niks van. Nooit heeft hij met pech stilgestaan en ook de automaat doet het nog altijd trouw. Ik trek anderen er gemakkelijk mee uit de modder”, vertelt John die er wel een boek over kan schrijven. Wacht eens even, dat doet hij al. Vanaf het begin houdt hij een handgeschreven kilometeradministratie bij. “Niemand gelooft me, maar het is echt zo. Als ik ergens kom met de Land Cruiser schrijf ik eerst het aantal kilometers op voor ik weer verder ga.”

  • Kilometers raden

    John was een keer voor zijn werk bij de Efteling met de net gepoetste SUV toen de man aan de poort hem aansprak met: “Potverdorie meneer, wat heeft u een mooie auto”. Als mensen dat zeggen, laat John ze meteen de kilometerstand raden. “Hij zat er maar liefst zeven ton naast! Dat hij al zoveel gereden heeft, wekt verbazing en is altijd heel leuk om te vertellen aan de mensen.”

Een bijzonder moment

Over een paar maanden bereikt de Toyota zijn miljoenste kilometer. Daar gaat hij een bijzonder moment van maken. Johns broer wil de auto op komen halen, waar hij dan ook is. John: “Dan moet ik direct stoppen en niet verder rijden. Ik neem een foto van de teller. Zou hij op nul springen?” John zal de auto wel missen als hij ‘met pensioen’ gaat, het is echt zijn maat. “Ik hecht heel veel waarde aan die wagen.” De nieuwe wordt weer een Toyota. “Ik zou niet weten welke auto mij zo goed kan helpen als een Toyota.”