1. Zakelijk
  2. Fiscale voordelen zakelijke auto

Fiscale voordelen zakelijke auto

Toyota zakelijk: niet alleen duurzaam, maar ook voordelig
De zoektocht naar de juiste zakelijke auto kan soms een hele uitdaging zijn. U zoekt naar veel ruimte, een rijke uitrusting, een gunstige prijs en uiteraard naar een laag brandstofverbruik of zelfs volledig elektrische aandrijving. Maar als zakelijk rijder moet ook het fiscale plaatje kloppen. We zetten de fiscale voordelen van een zakelijke auto voor u op een rij.

Fiscale voordelen

Welke fiscale voordelen van toepassing zijn op een zakelijke auto hangt onder meer af van de gekozen aandrijflijn. Zo profiteert u bij een batterij-elektrische of waterstof-elektrische auto’s van meer fiscale voordelen ten opzichte van een plug-in hybride of hybride. Een batterij-elektrische auto heeft bijvoorbeeld een lager bijtellingstarief, is in ieder geval tot 1 januari 2025 vrijgesteld van bpm en is tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Voor plug-in hybrides geldt een halftarief voor de wegenbelasting.

MIA en Vamil regeling

Tot zover een overzicht van diverse voordelen die invloed hebben op het kostenplaatje. Maar er bestaan er meer. U kunt namelijk ook gebruik maken van de MIA en VamilOpens in new window regelingen. Die twee zaken lichten we even toe.

  • MIA: met milieu-investeringsaftrek profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Vamil: met willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit resulteert in liquiditeits- en rentevoordeel.

Milieuvriendelijke producten

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert voor u als ondernemer een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan elektrische voertuigen of een oplaadpunt. U kunt profiteren van de investeringsaftrek als u een zakelijke auto of bus wilt aanschaffen. Het voertuig moet dan wel op de balans van de onderneming staan. Dit is het geval als u koopt met eigen geld of gebruik maakt van financial lease.

Voordelen Toyota Financial Lease

  • U wordt direct economisch eigenaar
  • Mobiliteit zonder eenmalige investering
  • Scherpe tarieven, eventueel met slottermijn
  • Fiscale voordelen: afschrijving, investeringsaftrek en renteaftrek
  • Mogelijk bij nieuw én occasion
  • Service en onderhoud eenvoudig mee te financieren
  • Geen kilometerbeperking