1. Zakelijk
  2. Zakelijk of prive ZZP

ZZP: auto zakelijk of privé

De voor- en nadelen op een rij
Als ZZP’er ben je zelfstandige zonder personeel en dien je ook diverse keuzes te maken. Een van die keuzes heeft te maken met je auto. Is het voordeliger om de auto op te zaak te zetten of toch privé aan te schaffen? En wat zijn precies alle voordelen en nadelen? De antwoorden op die vragen liggen niet altijd voor de hand.

ZZP'er

Of je als ZZP’er een auto tot het ondernemingsvermogen of tot privévermogen rekent, hangt af van diverse factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de hoeveelheid kilometers die je jaarlijks privé en zakelijk aflegt met een auto. Dat leggen we even uit. Wanneer je maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt, dan moet de auto verplicht tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Indien je minder dan 10 procent van het aantal kilometers zakelijk rijdt, moet je de auto tot het privévermogen rekenen.

Meer over ZZP

Waarom een auto van de zaak?

Een auto van de zaak heeft verschillende voordelen. De aanschafkosten en alle overige autokosten worden bijvoorbeeld betaald door de eigen onderneming. Ook mag je kosten van het onderhoud, de brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, financieringskosten, parkeerkosten en waskosten aftrekken van de winst van de onderneming. 

Je mag ook jaarlijks de afschrijving op de auto ten laste van de winst brengen, ideaal toch? Als je kiest voor een auto zonder CO2-uitstoot – zoals een volledig elektrische Toyota bZ4X of Toyota Proace Electric of een waterstofauto met brandstofcel als de Toyota Mirai, dan heb je recht op milieu-investeringsaftrek. Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt je te maken met bijtelling. Dit geldt echter niet als je minder dan 500 privékilometers maakt per jaar, maar dan moet je dat wel aantonen via een kilometeradministratie.

Voordelen auto privé

Indien je de auto als ZZP’er tot het privévermogen rekent, blijft de auto je privé-eigendom. Van bijtelling is geen sprake. Uiteraard dien je wel privé de aanschafkosten en alle overige autokosten te betalen. Ook de btw die je betaalt bij aanschaf van de auto zijn niet aftrekbaar.

Altijd een oplossing

Welke keuze je ook maakt, Toyota helpt je in alle gevallen graag op weg. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuwe auto te leasen of te financieren, maar het aanschaffen van een zakelijke occasion behoort ook tot de mogelijkheden. Toyota Financial Lease is de meest geschikte optie als je geen zin heeft om de aanschafwaarde in één keer te voldoen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor een bepaalde looptijd. Na de looptijd ben je eigenaar van de auto. Zaken als onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting regel je zelf, al kun je dit ook toevertrouwen aan Je Toyota dealer.

De voordelen van Toyota Zakelijk voor zzp’ers

  • Laagste brandstof- en exploitatiekosten
  • Private FlexLease voor zzp’ers: flexibele looptijd
  • Uitvoeringen samengesteld voor de zakelijke rijder
  • Toyota Zakelijk biedt advies op maat