1. Zakelijk
  2. Elektrisch of hybride

Auto zakelijk: elektrisch of hybride?

Bij Toyota altijd een duurzame keuze
Toyota zet in op duurzaam zakelijk vervoer waarbij rijplezier hand in hand gaat met comfort en een rijke uitrusting. Zo kom je als zakelijk rijder niets te kort. Toyota levert onder meer hybrides, plug-in hybrides en batterij-elektrische modellen. En zelfs waterstof-elektrisch staat op het menu. Met Toyota haalt je álles uit je zakelijke mobiliteit met een minimale CO2-uitstoot. Maar wat is nu eigenlijk passender in jouw situatie? Elektrisch of toch hybride? Of de gulden middenweg?
Welke aandrijflijn je kiest, hangt onder meer af van je persoonlijke situatie, maar ook van bedrijfsmatige ambities. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bedrijf of dat je als ZZP’er nu al de overstap wilt maken naar volledig elektrisch rijden. In dat geval bent je bij Toyota aan het juiste adres. Denk aan de Toyota bZ4X of de Toyota Proace Electric. Zelfs waterstof-elektrisch is mogelijk met de innovatieve Toyota Mirai

Steeds groener

De voordelen van volledig elektrische aandrijving? Je bent extra duurzaam op weg. De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven namelijk zo’n 40 procent lager ten opzichte van een benzineauto. Dat percentage neemt alleen maar toe naarmate er meer groene elektriciteit wordt gemaakt. En dat zit wel snor in Nederland, aangezien wind- en zonne-energie steeds meer terrein winnen. Elektrische auto’s worden dus steeds beter voor het klimaat.

Maximale trekkracht

Een volledig elektrische auto biedt ook andere voordelen. Je geniet als bestuurder van directe trekkracht direct vanuit stilstand. Dat komt omdat een elektromotor direct zijn maximale koppel kan leveren. Daarnaast is een elektrische auto ook bijzonder stil, waardoor je meer rust aan boord van de auto ervaart. 

Fiscale voordelen

Volledig elektrisch rijden heeft verder verschillende fiscale voordelen. De aanschafkosten voor een volledig elektrische auto zijn weliswaar hoger ten opzichte van een conventionele auto, maar de gebruikskosten zijn aanzienlijk lager. Verder betaal je voor een auto zonder CO2-uitstoot geen BPM. Dit geldt in ieder geval nog tot 1 januari 2025. Je betaalt verder geen wegenbelasting (mrb) voor een volledig elektrische auto. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 betaal je 25% van de MRB. En dan is de fiscale pret nog niet voorbij. Voor batterij-elektrische auto’s geldt een verlaagde bijtelling. Je kunt ook gebruik maken van de MIA en Vamil regelingenOpens in new window. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert voor jou als ondernemer een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan elektrische voertuigen of een oplaadpunt.

Nadelen batterij-elektrisch rijden

Zijn er ook nadelen? Dat ligt puur aan de persoonlijke situatie. Indien je op het werk en thuis over een laadpaal beschikt, dan is rijden in een batterij-elektrische auto geen enkel probleem. Als dat niet het geval is, dan wordt laden wellicht een grotere uitdaging. Voor een waterstof-elektrische auto dien je waterstof te tanken bij een waterstoftankstation. Het aanbod van deze locaties neemt gestaag toe in Nederland, maar laat zich nog niet vergelijken met bijvoorbeeld tankstations waar je benzine kunt tanken.

Plug-in hybrides

Een plug-in hybrid vormt de gulden middenweg wat betreft aandrijflijnen. Je kunt bijvoorbeeld volledig elektrisch rijden van huis naar werk en weer terug en kunt voor het afleggen van grotere afstanden vertrouwen op een soepele benzinemotor. Werken de benzine- en elektromotor met elkaar samen, dan geniet je van bijzonder veel kracht. Neem de Toyota Prius Plug-in Hybrid. Dat is de krachtigste Prius ooit met een systeemvermogen van 164 kW (223 pk). En dat in combinatie met de laagste CO2-emissie voor een Prius ooit: 11 g/km.
Goed om te weten: eigenaren van een zogeheten PHEV krijgen 50 procent korting op de wegenbelasting (mrb). Dit geldt overigens alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer. Deze korting geldt tot en met eind 2024. Alle plug-in hybrides van Toyota komen hiervoor in aanmerking, zelfs de ruime RAV4 Plug-in Hybrid met 22 g/km.

Toyota Full Hybrid

Wil je wel duurzaam ondernemen, maar liever nog niet stekkeren? Dan is een Toyota Full Hybrid ideaal. Het aanbod is reuze en je kunt zeer zuinig rijden. Toyota is heer en meester als het gaat om hybride technologie. De krachtige en efficiënte vijfde generatie hybride aandrijflijn in bijvoorbeeld de Toyota Corolla Hatchback, Corolla Touring Sports en Corolla Cross leveren een hoog vermogen, met een zeer laag brandstofverbruik en een lage CO2-uitstoot. Ideaal voor de zakelijk rijder die veel kilometers maakt. Van vrijwel alle modellen van Toyota bestaat een Full Hybrid versie. Je kunt daardoor kiezen uit een compacte Yaris en Yaris Cross tot een full-size SUV als de Highlander.