“Als lifeguard redden wij levens”

Toyota Land Cruiser onmisbaar voor Reddingsbrigade Nederland

Het maakt niet uit wat voor weer het is, de reddingsbrigade staat altijd paraat: 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Zowel de lifeguards als het materiaal moeten daarom altijd in topconditie zijn. Gelukkig weet Kees Buis – al meer dan 35 jaar lifeguard – dat dat met de Toyota Land Cruiser wel snor zit. “Die wagen is een zekerheidje.”

Zandrijder

Het werkgebied van kustreddingsbrigades loopt van de duinen tot in de zee. Met andere woorden: ze werken in het zand en in het water. Een auto zonder 4WD? “Die heeft daar niets te zoeken”, legt Kees uit. “Niet alleen omdat je altijd op ruw terrein rijdt, ook omdat we bijna altijd een trailer met een boot achter ons hebben hangen. Je hebt dus én veel trekkracht nodig én een wagen die door mul zand kan rijden.” Onmisbaar dus, die Land Cruisers met hun permanente vierwielaandrijving en enorme power.

Maatje voor de ambulance

Namens Reddingsbrigade Nederland was ook Kees betrokken bij de keuze van de wagens en de inrichting. Wat opvalt is de brancard. “Standaarduitrusting”, licht Kees toe. “Toyota heeft de auto’s zo aangepast dat we een brancard met slachtoffer gemakkelijk en veilig in de auto krijgen.” Want wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ambulances niet op het strand kunnen rijden. “Wij moeten het slachtoffer dus naar de ambulance toebrengen. We halen wel meestal het ambulancepersoneel alvast op, zodat zij in onze auto al hulp kunnen geven.”

/

“Er zitten hele pittige dagen tussen”

/
/
Klaar voor de start

Hoe een dag verloopt, weet Kees natuurlijk nooit, maar hoe de dag begint wel. “Ik loop altijd eerst mijn materiaal na. Zit er genoeg lucht in de boten? Werken alle accu’s? Hebben de banden de juiste spanning? Mocht er vervolgens een oproep komen, dan ben ik er klaar voor.” Een lifeguard doet tijdens zo’n dag van alles. Van EHBO en schelpjes uit voeten halen tot mensen redden en reanimaties. “Er zitten hele pittige dagen tussen.”

/
/
Het mooiste vrijwilligerswerk

Kees manoeuvreert de auto – met trailer – met gemak over het strand, terug naar de garage. Daar wordt al het materiaal direct schoongespoten, om het bijtende zout zo min mogelijk kans te geven. “Weet je wat ik nou zo leuk vind”, besluit Kees zijn verhaal, “bij de reddingsbrigade is het allemaal vrijwilligerswerk. Niemand krijgt hiervoor betaald. Maar als je nu in zo’n auto kunt rijden, wat wil je dan nog meer?”

“Bij de reddingsbrigade is het allemaal vrijwilligerswerk”

Liever kunststof

Een auto aan de kust heeft overigens wel wat te lijden, want zout is gemeen spul. De Land Cruisers zijn daarom allemaal behandeld met dinitrol, tegen het roesten. Verder zijn alle stoelen voorzien van stevige kunststof kussens en hoezen, want als de lifeguards met hun natte plunje in de auto gaan zitten, is een stoffen zitting binnen de kortste keren doorweekt. “Dan zit de schimmel er binnen een paar weken in.”

/

Lees meer

Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Hoe een Toyota Corolla met een dagwaarde van 114 euro onbetaalbaar kan zijn. Marcel erfde ’m van zijn opa en rijdt er vooral plezierritjes mee. “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” Martien Scheffers reed in twaalf jaar tijd meer dan 1 miljoen kilometer met zijn Toyota Land Cruiser. De onverwoestbare auto is zijn tweede liefde. Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Dat een oude auto nog prima rijdt bewijst deze 23-jarige Toyota Starlet met een roadtrip door Europa. Lees hier het leuke avontuur van Hans en Roxy. Toyota en Make-A-Wish geven Jurre topdag! Toyota en Make-A-Wish geven Jurre topdag! Toyota World bezoeken en rijden in de Celica, Supra en Land Cruiser. Toyota en Make-A-Wish geven de 15-jarige Jurre een 100 procent Toyota Experience!