‘Meer dan dit heb je niet nodig’

Iris en Roland rijden in een Hiace door centraal-Azië

Iris van Asselt (33) reist met haar man Roland van der Hei (32) en twee dochters Ize (4) en Lune (2) in zeven maanden van Amsterdam naar Japan. Een avontuurlijke roadtrip, die het gezin aflegt in een Toyota Hiace uit 1994.

Het bleef kriebelen

Toen Iris en Roland nog geen kinderen hadden, maakten ze samen al een lange reis. Nadat hun dochters waren geboren, zeiden veel vrienden: nu wordt het voortaan kamperen in Frankrijk. Maar het bleef kriebelen. Iris: “Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of het wel verantwoord was. Maar uiteindelijk dachten we: we doen het gewoon. Als het niet werkt, kunnen we altijd terug. Ize en Lune hebben nog geen leerplicht, dus we waren vrij om te gaan.”

/
/
Tot camper omgebouwd

“De Toyota Hiace hebben we al sinds 2015”, vertelt Roland. “Het mooie is dat hij een verhoogd dak heeft, waardoor we hem makkelijk zelf tot camper konden ombouwen.” Ook heeft de auto vierwielaandrijving, waardoor hij bijna net zo ver komt als een Toyota Landcruiser. Iris: “Vroeger maakten we onze reizen in een Landcruiser uit 1983, met zo’n daktent op het dak. Maar nu met de kinderen vind ik het wel fijn dat we net iets meer luxe hebben. We kunnen in de auto slapen en ik kan binnen koken.”

“In de Gobi-woestijn deden we vier uur over honderd kilometer”

/
/
Wegen met kuilen en hobbels

Roland en Iris krijgen tijdens hun reis regelmatig te maken met slechte wegen: “In de Gobi-woestijn deden we vier uur over honderd kilometer”, vertelt Roland. “Ook zijn er vaak veel kuilen en hobbels. De auto krijgt er ook flink van langs.” Iris herinnert zich een weg in Kazachstan die vrijwel alleen maar uit gaten bestond. Harder rijden dan tien kilometer per uur lukte daar niet. “Gelukkig rijdt Roland het meest,” zegt Iris, “hij heeft veel ervaring en vindt het ook leuk.” Roland, lachend: “Ik ben een slechte bijrijder, op bochtige wegen word ik snel misselijk.”

/
/
Kwestie van lek dichten

De Hiace houdt zich tot nu toe prima, het gezin heeft nauwelijks autopech gehad. Roland: “Het blijft een oud busje, hij maakt lawaai en heeft geen airco.” Maar als ze hem dan ergens midden in de verlaten zandduinen parkeren en ze hebben toch het comfort van een camper, dan voelen ze zich heel rijk: “Meer dan dit heb je niet nodig”, zegt Iris. Er gaan weleens kleine dingen kapot, zo zat er laatst een lek in de koelvloeistofleiding. “Maar dat was een kwestie van het lek dichten en koelvloeistof bijvullen. Toen konden we weer verder.”

“Het blijft een oud busje, hij maakt lawaai en heeft geen airco”

Knutselen op de achterbank

En de meisjes? Iris: “Die doen het fantastisch op de achterbank. We horen ze amper, ze kijken veel naar buiten. Ze luisteren muziek, knutselen, doen spelletjes op de tablet. En als we ergens kamperen waar kinderen zijn, dan spelen ze met hen. Van deze reis leren ze heel andere dingen dan ze op school zouden doen.” Natuurlijk is het ritme van de kinderen wel belangrijk om rekening mee te houden. Roland. “We lassen op tijd lunchpauze in. En als ze het rijden zat zijn, stoppen we eerder.”

Volg Iris en Roland tijdens hun reis op www.lovetheworld.nl.

/

Lees meer

Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Hoe een Toyota Corolla met een dagwaarde van 114 euro onbetaalbaar kan zijn. Marcel erfde ’m van zijn opa en rijdt er vooral plezierritjes mee. “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” Martien Scheffers reed in twaalf jaar tijd meer dan 1 miljoen kilometer met zijn Toyota Land Cruiser. De onverwoestbare auto is zijn tweede liefde. Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Dat een oude auto nog prima rijdt bewijst deze 23-jarige Toyota Starlet met een roadtrip door Europa. Lees hier het leuke avontuur van Hans en Roxy. Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Waarom de Nederlandse reddingsbrigade de Toyota Land Cruiser nodig heeft om hun vrijwilligerswerk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.