Toyota helpt busfabrikant met ontwikkeling van waterstofbus

Caetanobus SA uit Portugal is overtuigd van de voordelen van waterstof

Toyota ziet veel kansen voor waterstof. Onder meer in auto’s zoals onze innovatieve waterstofauto Toyota Mirai. Maar de alternatieve brandstof waterstof biedt veel meer toepassingen. Bijvoorbeeld in stadsbussen. De grote Portugese busfabrikant Caetanobus SA is in ieder geval overtuigd!

Toyota heeft een overeenkomst gesloten met de Portugese busfabrikant Caetanobus SA voor het leveren van brandstofceltechnologie. Die gaat Caetanobus SA gebruiken voor de productie van stadsbussen. In de herfst van 2019 presenteert de fabrikant een demonstratiemodel van zijn eerste stadsbus met FCEV-technologie (Fuel Cell Electric Vehicle) van Toyota. Daar zijn we natuurlijk supertrots op! Zelf hebben we trouwens ook een waterstofbus ontwikkeld, de Toyota Sora.

Grote stap

Toyota levert volledige brandstofcelsystemen aan Caetanobus SA. Inclusief brandstofcelstacks, waterstoftanks en andere belangrijke componenten. De overeenkomst betekent een grote stap op weg naar een samenleving die deels gebaseerd is op waterstof. Bovendien sluit het perfect aan op Toyota’s langetermijnvisie op een duurzame samenleving, de Toyota Environmental Challenge 2050.

/
Grote milieuvoordelen

“De samenwerking is het bewijs dat waterstof vele praktische toepassingen kent met grote milieuvoordelen. We zijn ontzettend enthousiast over het vooruitzicht om de eerste bussen van Caetanobus in Europese steden te zien”, zegt Johan van Zyl, President en CEO van Toyota Motor Europe. “Waterstofbussen hebben grote voordelen ten opzichte van andere zero emission-bussen, zoals een veel grotere actieradius en een korte tanktijd.”

/
Geweldige oplossing

“We zijn ontzettend trots dat we het eerste Europese bedrijf zijn dat profiteert van Toyota’s innovatieve brandstofceltechnologie”, aldus José Ramos, President van Salvador Caetano Indústria. “We zijn ervan overtuigd dat waterstof een geweldige oplossing is voor bussen zonder schadelijke uitstoot.”

Lees meer

De ontwikkeling van de Toyota Mirai De ontwikkeling van de Toyota Mirai Toyota is al sinds 1992 bezig met het ontwikkelen en testen van de brandstofcelauto. Het resultaat is de Toyota Mirai, de eerste betaalbare, in serie geproduceerde Toyota die rijdt op waterstof. Deze video’s laten het unieke ontwikkel- en productieproces zien. Toyota ontwikkelt motor op waterstof via de autosport Toyota ontwikkelt motor op waterstof via de autosport ‘Verbrandingsmotor’ zonder CO2-uitstoot Toyota introduceert mobiele kliniek op waterstof Toyota introduceert mobiele kliniek op waterstof Toyota introduceert eerst mobiele medische eenheid met brandstofcel Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Met vermogen van 60 kW of 80 kW in compacte unit