GR Yaris in productie!

Krachtigste en snelste Yaris ooit

26 augustus 2020 is een dag die we niet snel zullen vergeten. Op die dag ging de allereerste GR Yaris de openbare weg op. De GR Yaris is de krachtigste en snelste Yaris die we ooit in productie namen. Mét de krachtigste 3-cilinder benzinemotor ter wereld!

Straatversie van Yaris WRC

De GR Yaris wordt door Toyota GAZOO Racing geproduceerd in de Toyota Motomachi-fabriek in Toyota City, Japan. Zoals je wellicht weet, is GAZOO Racing onze autosportdivisie die met succes meedoet aan onder andere het wereldkampioenschap rally (WRC, World Rally Championship). De GR Yaris kun je beschouwen als de straatversie van de Yaris WRC, de rallyauto die in 2019 het wereldkampioenschap pakt met Toyota coureur Ott Tänak. Zijn 3-cilinder benzinemotor levert maar liefst 192 kW/261 pk en 360 Nm. Hiermee is het de krachtigste 3-cilinder ter wereld!

GR Yaris in productie
‘GR Factory’

Een deel van de Motomachi-fabriek in Toyota City is omgedoopt tot ‘GR factory’, bedoeld voor de productie van Toyota GR sportauto’s. Hier vind je niet de gebruikelijke lopende band die doorgaans in autofabrieken te vinden is. De afzonderlijke productieruimtes staan met elkaar in verbinding door Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s). Hierdoor zijn we in staat heel stijve carrosserieën te maken – essentieel voor sportauto’s – en kunnen we een uiterst nauwkeurige montage garanderen. Met een reguliere productielijn is dit een uitdaging.

GR Yaris in productie
Check de video over hoe de GR Yaris in de ‘GR factory’ geboren wordt.
GR Yaris in productie
Takumi

Voor de productie van de GR Yaris hebben we Toyota’s meest hoogopgeleide en ervaren technici bijeengebracht. Deze gedreven medewerkers worden takumi genoemd. Ze zijn het best te vergelijken met ambachtslieden die uitblinken op hun vakgebied. Hun vakmanschap staat niet ter discussie. Behalve voor de productie van de GR Yaris gebruiken we de ‘GR factory’ ook voor het opleiden van deze takumi.

Topsnelheid: 230 km/uur

Hoe exclusief de GR Yaris ook is, hij is te koop. Dan krijg je de snelste Yaris in serieproductie. Mét een begrensde topsnelheid van 230 km/uur. Het sprintje van 0 naar 100 km/uur kost je slechts 5,2 seconden. Bovendien beschik je over een lichtgewicht GR-FOUR 4x4-aandrijflijn zodat je op elke ondergrond grip houdt. In november 2020 komen de eerste exemplaren naar Europa. Uiteraard ben je bij de Toyota dealer ook van harte welkom voor de reguliere Yaris. Die rijdt sportiever dan ooit!

GR Yaris in productie

Lees meer

Ruitschade? De Toyota-dealer staat voor je klaar Ruitschade? De Toyota-dealer staat voor je klaar Laat ruitschade snel repareren voor je eigen comfort en veiligheid Toyota werkt aan schoon transport van waterstof Toyota werkt aan schoon transport van waterstof Waterstof-Corolla van Super Taikyu Series helpt bij ontwikkeling Drie Toyota’s op een rij: welke wint? Drie Toyota’s op een rij: welke wint? Een dragrace met verrassende winnaar Nederlands Handbal Team rijdt Yaris Hybrid Nederlands Handbal Team rijdt Yaris Hybrid 6 x Yaris Hybrid voor de Oranje handbaldames in aanloop naar Olympische Spelen