Zwemster Ranomi Kromowidjojo

'Er zijn meerdere wegen die leiden naar succes'

Drievoudig olympisch kampioen, meervoudig Europees kampioen en meervoudig wereldkampioen. Zwemster Ranomi Kromowidjojo (28) ging vanaf haar jonge jaren voor de medailles en heeft inmiddels een indrukwekkende lijst met overwinningen op haar naam staan. Wat het meest opvalt? Ze laat zich niet gek maken. Ook niet als anderen zeggen dat ze beter kan stoppen. “Zolang ik plezier heb in het zwemmen en ik denk dat het beter kan, ga ik door.”

Plezier

Zwemmen. Ranomi Kromowidjojo is er letterlijk mee opgegroeid. “Ik was nog maar een paar maanden oud toen mijn oma me al meenam naar het zwembad. En zag ik als peuter ergens water? Dan sprong ik erin”, lacht ze. Geen wonder dat haar moeder haar zo snel mogelijk op zwemles wilde hebben. “Op m’n vierde had ik A en B en sinds m’n achtste zwem ik wedstrijden. Het plezier zat er al vroeg in, al ver voordat presteren aan bod kwam.”

/
Wereldtop

Toch kent Ranomi meerdere momenten waarop het plezier naar de achtergrond lijkt te verschuiven, zoals tijdens de Olympische Spelen in Rio. Tegen de verwachting in haalt ze geen medailles. “Mensen zagen het als falen en adviseerden me om te stoppen. Ik ben toen bij mezelf te rade gegaan. Zat er nog meer in? Had ik nog plezier? Ik vond van wel.” Ze negeert de geluiden dat ze haar beste tijd heeft gehad en volgt haar hart. “Met succes, want in 2017 zwom ik m’n beste tijden ooit en zat ik weer bij de wereldtop.”

/
Geleidelijk proces

Ranomi omschrijft haar carrière als een geleidelijk proces. “Op mijn veertiende was ik de beste van Nederland en besefte ik dat er meer in zat. Wat als ik echt serieus zou gaan trainen?” Stapje voor stapje gaat ze richting de topsport. “Denk aan iets meer trainen, iets grotere wedstrijden, maar ook aan zaken eromheen: hoe laat ga je naar bed, wat doe je met vakantie, wat koop je in de supermarkt?” Nadat ze op haar achttiende goud wint in Beijing, verhuist ze naar Eindhoven en sluit ze zich aan bij High Performance Centre Eindhoven.

Hersenvliesontsteking

Toch is een carrière niet helemaal te plannen. “Aan de vooravond van de Europese kampioenschappen in 2010 werd ik ineens heel erg ziek. Hersenvliesontsteking. Het was de vraag of ik ooit nog zou kunnen zwemmen.” Toen ze weer naar huis mocht, wilde ze per se eerst naar het zwembad: kon ze nog zwemmen? “Ik had veel pijn, maar het lukte. Het gaf me de rust om daarna zeven weken niets te doen en te herstellen. Het bijzondere is dat ik drie maanden later m’n beste races ooit zwom en wereldkampioen werd. Wederom een belangrijk kruispunt.”

Verbeterpunten

Het zijn ook niet alleen medailles en records die Ranomi voldoening geven. “Mijn doel is om elke dag beter te worden. Ja, dat betekent sneller zwemmen, maar je zet niet elke dag een nieuw record neer. Op topniveau gaat het om hele kleine stapjes – zoeken naar een techniekaccent bijvoorbeeld. Al die kleine stapjes dragen uiteindelijk bij aan het grotere succes. Een honderdste van een seconde kan immers het verschil zijn tussen goud en zilver. Als ik dan na een lange periode zo’n verbetering zie, kan ik daar intens van genieten.”

/
De weg naar succes

Ranomi heeft met haar 28 jaar dus al best wat levenservaring. “Maar je blijft altijd leren. Ik dacht bijvoorbeeld dat mijn manier om goud te halen de enige manier was. Maar wat blijkt? Er leiden meerdere wegen naar succes! Mijn relatie met Ferry Weertman, een openwaterzwemmer, heeft aan dat inzicht zeker bijgedragen. Voorbeeldje: ik ben heel planmatig, wil het liefst een paar dagen vooruit weten wat we gaan eten. Ferry is veel losser. Als hij honger heeft, gaat hij gewoon naar de supermarkt. Het leuke is: beide manieren werken.”

Ontspannen autoritje

Terwijl we aan het praten zijn, probeert Ranomi een en ander uit in haar nieuwe RAV4 Hybrid. Als ambassadeur van Toyota heeft ze hem zojuist in ontvangst genomen. “Het is het nieuwste model, met heel veel snufjes. Hier moet ik me even in verdiepen, hoor.” Heeft ze daar wel tijd voor? “Natuurlijk! Mijn ouders wonen in Groningen, mooie ritten dus om de auto goed te ontdekken. Ja, alles staat in het teken van zwemmen, maar ik moet ook ontspannen. Met een autoritje bijvoorbeeld, lekker thuis een filmpje kijken of samen met vrienden koken.”

Tokyo

Maar eerlijk is eerlijk, Ranomi denkt nu vooral aan de Olympische Spelen in 2020. “Tokyo nadert snel. Aankomende zomer zijn de wereldkampioenschappen, het eerste kwalificatiemoment voor de spelen, en ook voor dit WK moet ik me kwalificeren. Ik train dus voor Tokyo, maar moet op korte termijn al presteren. Mijn droom is om te zwemmen zoals ik nog nooit gezwommen heb, om m’n beste tijden neer te zetten.” En daarna? “Dan beslis ik opnieuw wat ik wil. Maar tot nu toe denk ik nog altijd: ‘Ja, ik wil dit leven, ik wil beter worden.’”

/

Lees meer

Dafne Schippers en Toyota hebben een olympisch doel Dafne Schippers en Toyota hebben een olympisch doel Autofabrikant en atlete halen tijdens de Olympische Spelen het beste uit zichzelf De nieuwe RAV4 van paralympisch snowboarder Chris Vos De nieuwe RAV4 van paralympisch snowboarder Chris Vos De nieuwe RAV4 hybrid 4x4 van paralympisch snowboarder Chris Vos is speciaal door Toyota aangepast. Zo kan hij, ondanks zijn verlamde rechterbeen, toch zelf autorijden. Toyota RAV4 glansrijk door EuroNCAP-crashtests Toyota RAV4 glansrijk door EuroNCAP-crashtests Bij de nieuwe, opnieuw strengere Euro NCAP-crashtests behaalde de hybride SUV de maximale score van vijf sterren. Sterke comeback hybride Toyota Corolla Sterke comeback hybride Toyota Corolla Corolla Sports Touring verslaat Peugeot 308 SW en Ford Focus Wagon