Toyota's Concept-i: mobiliteit van de toekomst

3x Concept-i in Tokyo

Op de Tokyo Motor Show 2017 showt Toyota van 28 oktober tot en met 5 november drie elektrisch aangedreven Concept-i voertuigen: de Concept-i, de Concept-i RIDE en de Concept-i WALK. De Concept-i werd in januari al gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, maar de Concept-i RIDE en Concept-i WALK maken in Tokyo hun werelddebuut. Hieronder de drie Concept-i modellen op een rij.

Begrijpen, beschermen, inspireren

De nieuwe Toyota Concept-i modellen zijn meer dan alleen een vervoermiddel en fungeren als partner in het verkeer. Dit komt door de toepassing van ‘Artificial Intelligence’: kunstmatige intelligentie. Voertuigen die hiermee zijn uitgerust, leren de bedoelingen van de bestuurder begrijpen (LEARN). De ‘Artificial Intelligence (AI) Agent' herkent bijvoorbeeld emoties en beoordeelt de voorkeuren van de bestuurder. Je kunt autonoom rijden, wat zorgt voor een veilige autorit (PROTECT). De 'AI Agent' kan ook anticiperen op hoe de bestuurder zich voelt. Dit zorgt voor een geheel nieuwe vorm van rijplezier (INSPIRE).

/
Toyota Concept-i: interactief

De 4,5 meter lange vierzits Concept-i schat emoties en het niveau van alertheid van de bestuurder in door expressie en manier van rijden en praten te begrijpen. De Concept-i vergelijkt algemene informatie, zoals nieuws op het internet, met informatie van individuen. Denk aan activiteit op social media, gps-informatie en de onderwerpen van conversatie in de auto. Verder kan de Concept-i met de bestuurder in gesprek gaan en hiervoor thema's aandragen die passen bij zijn of haar gemoedstoestand op dat moment.

/
/
Zintuigen op scherp

Als de bestuurder van de Concept-i zich in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevindt, schakelt de auto over naar autonoom rijden. Wordt de bestuurder slaperig of gestrest, dan kan de Concept-i hem of haar helpen wakker te blijven of te ontspannen door het stimuleren van de vijf zintuigen. Dat is wel zo veilig.

Toyota Concept-i RIDE: mobiliteit voor iedereen

Optimaal genieten van vrijheid. Ook rolstoelgebruikers en ouderen kunnen op een laagdrempelige manier gebruikmaken van deze tweepersoons elektrische stadsauto. De Concept-i RIDE is uitgerust met vleugeldeuren die tot ver in het dak openen. Zodra het portier open gaat, schuift de elektrische bestuurdersstoel naar de deuropening voor uitstekend in- en uitstapgemak. De rolstoel kan eenvoudig ingeladen en achterin meegenomen worden. Stuur en pedalen hebben plaatsgemaakt voor een joystick. Tijdens het rijden zit de bestuurdersstoel in het midden van de auto. De Concept-i RIDE kan 100-150 kilometer rijden zonder op te laden.

/
/
Toyota Concept-i WALK: futuristische step

Dit derde Concept-i model neemt net zo weinig ruimte in als een voetganger. De draaicirkel is ongelooflijk klein en door de drie wielen en een variabele wielbasis is de stabiliteit optimaal. Deze elektrisch aangedreven step begrijpt zijn bestuurder door gesprekken met de 'AI Agent' en de data die via de sensoren in de handgrepen binnenkomen. Bij gevaar waarschuwt de Concept-i WALK de bestuurder en neemt hij automatisch maatregelen. Toyota wil met de Concept-i WALK een voertuig bieden voor korte ritten (actieradius is maximaal 20 kilometer) en in samenhang met andere vervoersfaciliteiten.

Toyota wil dat de Concept-i rond 2020 de weg op kan. De eerste praktijktests zullen kort na de Tokyo Motor Show van start gaan.

Lees meer

Toyota heeft laagste CO2-uitstoot! Toyota heeft laagste CO2-uitstoot! Het onafhankelijke onderzoeksbureau JATO heeft berekend dat Toyota de laagste gemiddelde CO2-uitstoot in Europa heeft! Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 GeCUE4 is een boomlange basketbalspeler. Alleen is CUE4 geen mens. Maar wat dan wel? Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Toyota bouwt met Woven City stad van de toekomt met verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Hoe breng je een revolutie teweeg in ons huidige voedselsysteem? Pol Fàbrega doet een dappere poging.