"Waterstofauto snel goedkoper dan hybride auto"

Professor Hirose vertelt over toekomst van waterstof en elektrisch rijden

Professor Katsuhiko Hirose is bij Toyota sinds 2003 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Hij vertelt in een exclusief interview met de Amerikaanse nieuwssite The Drive over de ontwikkelingen van waterstof, elektrisch rijden en de toekomst van mobiliteit.

Een hoop voor- en tegenstanders

De ontwikkeling van nieuwe aandrijflijnen gaat gepaard met een hoop voor- en tegenstanders. Sommigen geloven in elektrisch rijden, anderen vertrouwen op hybrides en Toyota ziet kansen in verschillende oplossingen. Een van de personen die voor Toyota toekomstige vormen van mobiliteit onderzoekt, is de Japanse professor Katsuhiko Hirose. “Ik was als wetenschapper eerst een tegenstander van waterstof, maar ik ben nu ironisch genoeg verantwoordelijk voor de ontwikkeling van waterstof”, aldus Hirose.

/
Waterstofcel is licht

Toyota levert op dit moment hybride auto’s en een waterstofauto, de Mirai. Een model dat puur op elektriciteit rijdt, zit niet in het gamma, maar Hirose heeft daar een verklaring voor: “Accu’s zijn erg zwaar en dat brengt nadelen met zich mee. Een elektrisch aangedreven vrachtwagen die 40 ton weegt en een actieradius van 500 kilometer heeft, moet 8 ton aan batterijen meeslepen. Dat werkt niet. Je wil goederen vervoeren, geen batterijen. Een waterstofcel is veel lichter, het gewicht is vergelijkbaar met een dieselmotor.”

Goedkoper dan een Corolla

Hirose denkt dat de prijzen van waterstofauto’s snel gaan dalen: “Onze eerste waterstofauto’s kostten gemiddeld 1 miljoen euro en daar zat toen 100 gram platina in. Dat koop je nu voor 3.000 dollar en slechts 10 gram daarvan zit in een moderne waterstofauto.”

Wie denkt dat een waterstofauto alleen uit exotische materialen bestaat, heeft het mis. “Het duurste materiaal dat in een waterstofcel zit, is een 0,01 millimeter dik membraan. De rest van de aandrijflijn is heel erg goedkoop. Het produceren van de auto kost het meeste geld, niet de materialen waarmee wij werken”, aldus Hirose: “Misschien wordt een waterstofauto zelfs goedkoper dan een Toyota Corolla.”

/
Geloven in duurzame mobiliteit

Hoe lang moeten we dan nog wachten op een waterstofauto? Volgens Hirose kan dat niet lang meer duren: “Het ligt eraan hoeveel we investeren in duurzame mobiliteit. Toyota kan niet alleen de wereld veranderen, dat moeten we samen doen. Het is dan ook niet een wedstrijd tussen elektrisch rijden en de waterstofcel, het gaat uiteindelijk om het eindresultaat. Ik ben nu 63, maar ik denk dat ik nog ga meemaken dat er waterstofauto’s in de showroom staan!”

/

Lees meer

Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Of het nu gaat om kinderen, ouderen of mensen met een beperking, de chauffeurs van Noot Personenvervoer vervoeren iedereen met de grootste zorg. Taxi! Toyota Mirai is eerste waterstoftaxi in Nederland Taxi! Toyota Mirai is eerste waterstoftaxi in Nederland Gemeente Den Haag krijgt eerste taxivloot op waterstof. 35 Toyota’s Mirai rijden in de Hofstad taxiritten. Hybride belangrijke aandrijfvorm in transitietijdperk Hybride belangrijke aandrijfvorm in transitietijdperk Meer dan twintig jaar geleden bracht Toyota haar eerste hybride auto op de markt. Sinds die tijd is de vraag naar schone mobiliteit alleen maar gestegen. Een roadtrip bewijst: waterstof heeft de toekomst Een roadtrip bewijst: waterstof heeft de toekomst Waterstof gaat straks een grote rol spelen als het om autorijden gaat. Peter van Casteren, coördinator technische trainingen voor Toyota-importeur Louwman & Parqui vertelt waarom.