Kijk! Een Toyota Mirai in stadsbusverpakking

De aandrijflijn uit de Toyota Mirai maakt deze stadsbus klaar voor de toekomst

Wist je dat Toyota niet alleen waterstofauto’s bouwt? In samenwerking met het Portugese CaetanoBus presenteert Toyota op de vakbeurs Busworld in Brussel de H2.City Gold. Dat is de stadsbus van de toekomst dankzij de brandstofcel uit de Toyota Mirai. Het is een nieuwe stap naar schone mobiliteit voor iedereen.

Efficiënte stadsbussen

CaetanoBus doet misschien niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. De Portugese busfabrikant is een van de vooraanstaande producenten van stadsbussen, touringcars en shuttlebussen. Daarbij focust het ook op efficiënte aandrijflijnen en dat sluit natuurlijk naadloos aan bij Toyota. In september 2018 sloegen de twee bedrijven de handen in één om waterstofbussen te produceren. De H2.City Gold met brandstofcel uit de Toyota Mirai is de eerste stap binnen deze samenwerking.

400 kilometer actieradius

In de Toyota Mirai is de brandstofcel normaliter in het midden van het chassis geplaatst, maar bij deze stadsbus is dat anders. De brandstofcel bevindt zich op het dak waar hij aan maar liefst vijf waterstoftanks gekoppeld is met een gezamenlijke capaciteit van 37,5 kilogram. Daarmee kan de H2.City Gold 400 kilometer rijden, waarbij de enige uitstoot – je raadt het al – water is. Het vullen van de waterstoftanks neemt slechts enkele minuten in beslag. De waterstofbus is ideaal voor vervoersmaatschappijen die emissievrij willen rijden. Daarbij worden zij niet belemmerd door lange oplaadtijden of een zwaarlijvig accupakket.

/
Medio 2020 bij de halte

Is de H2.City Gold toekomstmuziek? Absoluut niet. Een prototype maakt de komende maanden zijn eerste kilometers in diverse Europese steden. Medio 2020 maakt het productiemodel zijn opwachting. Wie weet stap je in de nabije toekomst bij jou in de buurt in een stadsbus met Toyota Mirai-technologie.

Het is niet de eerste keer dat Toyota zijn brandstofceltechnologie voor openbaar vervoer inzet. Sinds juni 2019 rijden er in Den Haag maar liefst 35 exemplaren van de Mirai als taxi rond. Zo bewijst Toyota dat waterstof meer voor de maatschappij betekent dan alleen de toepassing in personenauto’s.

Lees meer

Toyota meest gegoogelde automerk in 2020 Toyota meest gegoogelde automerk in 2020 Meeste zoekopdrachten dankzij uitgebreid en uniek aanbod Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Slechts 12 procent bijtelling en geen aanschafbelasting en wegenbelasting Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota ontvangt van de Consumentenbond het predicaat 'meest betrouwbaar 2019'. Deze Toyota trein en truck rijden op waterstof Deze Toyota trein en truck rijden op waterstof Waterstof is brandstof van de toekomst