Kijk! Een Toyota Mirai in stadsbusverpakking

De aandrijflijn uit de Toyota Mirai maakt deze stadsbus klaar voor de toekomst

Wist je dat Toyota niet alleen waterstofauto’s bouwt? In samenwerking met het Portugese CaetanoBus presenteert Toyota op de vakbeurs Busworld in Brussel de H2.City Gold. Dat is de stadsbus van de toekomst dankzij de brandstofcel uit de Toyota Mirai. Het is een nieuwe stap naar schone mobiliteit voor iedereen.

Efficiënte stadsbussen

CaetanoBus doet misschien niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. De Portugese busfabrikant is een van de vooraanstaande producenten van stadsbussen, touringcars en shuttlebussen. Daarbij focust het ook op efficiënte aandrijflijnen en dat sluit natuurlijk naadloos aan bij Toyota. In september 2018 sloegen de twee bedrijven de handen in één om waterstofbussen te produceren. De H2.City Gold met brandstofcel uit de Toyota Mirai is de eerste stap binnen deze samenwerking.

400 kilometer actieradius

In de Toyota Mirai is de brandstofcel normaliter in het midden van het chassis geplaatst, maar bij deze stadsbus is dat anders. De brandstofcel bevindt zich op het dak waar hij aan maar liefst vijf waterstoftanks gekoppeld is met een gezamenlijke capaciteit van 37,5 kilogram. Daarmee kan de H2.City Gold 400 kilometer rijden, waarbij de enige uitstoot – je raadt het al – water is. Het vullen van de waterstoftanks neemt slechts enkele minuten in beslag. De waterstofbus is ideaal voor vervoersmaatschappijen die emissievrij willen rijden. Daarbij worden zij niet belemmerd door lange oplaadtijden of een zwaarlijvig accupakket.

/
Medio 2020 bij de halte

Is de H2.City Gold toekomstmuziek? Absoluut niet. Een prototype maakt de komende maanden zijn eerste kilometers in diverse Europese steden. Medio 2020 maakt het productiemodel zijn opwachting. Wie weet stap je in de nabije toekomst bij jou in de buurt in een stadsbus met Toyota Mirai-technologie.

Het is niet de eerste keer dat Toyota zijn brandstofceltechnologie voor openbaar vervoer inzet. Sinds juni 2019 rijden er in Den Haag maar liefst 35 exemplaren van de Mirai als taxi rond. Zo bewijst Toyota dat waterstof meer voor de maatschappij betekent dan alleen de toepassing in personenauto’s.

Lees meer

5 Toyota's Mirai voor Gasunie 5 Toyota's Mirai voor Gasunie Waterstof-elektrische lease auto voor vijf medewerkers Toyota-Caetano bussen naar Nederland Toyota-Caetano bussen naar Nederland Louwman Group eerste distributeur in Europa President-directeur Shell Nederland, kiest weer voor Toyota Mirai President-directeur Shell Nederland, kiest weer voor Toyota Mirai Marjan van Loon gebruikt waterstof-elektrische auto niet alleen als dienstauto, maar ook als uithangbord voor waterstof Elektrische Toyota Mirai: 1.000 km op tank waterstof Elektrische Toyota Mirai: 1.000 km op tank waterstof Toyota Mirai vestigt wereldrecord en bewijst dat waterstoftechnologie belangrijkste oplossing is voor emissievrij rijden