Dakar 2018: hoe vergaat het de Toyota Hilux?

Lees hier de laatste updates!

Toyota gaat zijn volgende uitdaging aan: Dakar 2018! In deze rally dienen deelnemers in minder dan een maand bijna 9.000 kilometer af te leggen. Van Lima, Peru naar Córdoba, Argentinië. En onder de zwaarste omstandigheden.

De Dakar Rally wordt wel de zwaarste race ter wereld genoemd. Een uitputtingsslag voor mens en machine. Op 6 januari 2017 is de 40ste editie van start gegaan. Toyota doet mee met 3 nieuwe Toyota’s Hilux. Rally-veteraan Bernhard ten Brinke is een van de coureurs. Hij rijdt voor Toyota GAZOO Racing South Africa. Bijzonder, want niet eerder maakte een Nederlander deel uit van een officieel fabrieksteam.

/
Alles offroad

Voor de 10de keer vindt de Dakar Rally plaats in Zuid-Amerika. De start is in Lima, de hoofdstad van Peru. De finish is in de Argentijnse stad Córdoba. Voordat het zover is, moeten deelnemers duizenden kilometers maken. Over hoge zandduinen van ‘fesh-fesh’, een superfijn zand. En door modder en vervaarlijke rotspartijen. Alles offroad. De route kent nauwelijks asfalt.

Extreme omstandigheden

Bolivia is een van de landen die Dakar 2018 aandoet. Hier worden deelnemers opgewacht door bergen van ruim 2.500 meter. Een rustdag moet ervoor zorgen dat de teams kunnen wennen aan de extreme omstandigheden. Geen overbodige luxe, want een van de etappes is 500 kilometer lang en brengt de deelnemers op 3.500 meter boven zeeniveau!

/
 
 
Ploeteren

Na Bolivia is Argentinië aan de beurt. Hier racen de deelnemers over uitgestrekte zandvlakten. Het losse zand vormt een barrière die niet zomaar te trotseren is. Dat wordt ploeteren, zelfs voor een terreinkoning als de Toyota Hilux. En dan te bedenken dat de 13de dag-etappe maar liefst 1.000 kilometer lang is! Na het zand kunnen de deelnemers zich opmaken voor circa 30 verschillende rotsachtige doorgangen eer de finish op 20 januari in zicht is.

/
Volg Toyota in Dakar 2018

Hoe vergaat het Toyota in Dakar 2018? Hieronder staat hoe het de 3 Toyota’s Hilux vergaat in Dakar 2018. De nadruk ligt hierbij op de Hilux met startnummer 309. Die Hilux is van Bernhard ten Brinke en navigator Michel Perin.

Etappe 12: 18 januari, Chilecito - San Juan

Toyota GAZOO Racing-coureur Bernhard ten Brinke moest na de etappewinst van 17 januari weer vol aan de bak. De 12de etappe van Dakar 2018 was namelijk de langste van de complete wedstrijd. In totaal werd er 793 kilometer afgelegd. Bernhard staat nog altijd 4de overall en heeft dus zicht op een podiumplaats, maar probleemloos verliep de 12de etappe niet.

Dagzege voor Toyota

De dagzege ging naar Toyota Gazoo Racing South Africa-teamgenoot Nasser Al Attiyah en Matthieu Baumel met de Hilux met startnummer 301 met een finishtijd van 5 uur, 49 minuten en 57 seconden. De Hilux met startnummer 304 (rijder Giniel de Villiers en co-driver Dirk von Zitzewitz) eindigde 4 minuten en 33 seconden later op de derde plaats. Bernhard ten Brinke en Michel Perin – Hilux nummer 309 – kwamen als vijfde over de finish met een tijdsverschil van 7 minuten en 53 seconden op de nummer één.

Motor sloeg af

“Ik ben ontzettend tevreden met de vijfde plaats”, zegt een trotse Bernhard ten Brinke. “Ja, het eerste deel waren we de snelste, maar na wat we onderweg allemaal hebben meegemaakt ben ik blij dat we hier staan. Zo’n 150 kilometer voor de finish - halverwege het tweede deel - sloeg uit het niets de motor van de Hilux af. Heel even schoot door m’n hoofd ‘het zal toch niet’.” Bernhard herinnerde zich dat hij in Marokko ook een keer zoiets heeft meegemaakt.

Ontzettend warm

Hij stapte uit, dook onder de motorkap en ontkoppelde een sensor. “Het kostte ons vijf minuten, maar geloof me: we waren heel erg blij.” Niet veel later, vlak voor de finish, was er nog een spanningsprobleem. Bernhard schakelde de accu uit om de airco te sparen. “Dat het ontzettend warm werd in de auto hadden we er graag voor over. De finish halen zonder nog meer tijd te verliezen was ons doel in die laatste

/

Gallerij

Etappe 11: 17 januari, Belén – Chilecito

Toyota GAZOO Racing-coureur Bernhard ten Brinke heeft met zijn Toyota Hilux de 11de etappe van Dakar 2018 gewonnen! Een historische zege want niet eerder won een Nederlander een Dakar-etappe in de categorie Auto. Bernhard staat momenteel 4de overall en heeft zelfs zicht op een podiumplaats!

/
Toyota Hilux onverwoestbaar

Bernhard en navigator Michel wisten klassementsleider Carlos Sainz en 13-voudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel van Peugeot ruim vier minuten voor te blijven. De etappe liep van Belén naar Chilecito in Argentinië. De Toyota Hilux met startnummer 309 legde de 280 zware kilometers van de route het snelst af, namelijk in een tijd van vier uur, 10 minuten en 54 seconden. “De Hilux was opnieuw onverwoestbaar. Een feest om mee te rijden”, aldus Bernhard.

Indruk gemaakt

“Ik heb wel vaker zo hard gereden, maar dan liep je ergens onderweg tegen grote of kleine pech aan in de vorm van een lekke band of zoeken naar een waypoint. Vandaag liep alles perfect”, aldus een dolgelukkige Bernhard. “We hebben indruk gemaakt, want de organisatie noemt deze etappe ‘super fiambala’, de moeilijkste van Dakar. Dat we de hele wereldtop verslaan, is natuurlijk helemaal geweldig.”

De Hilux met startnummer 301 finishte als 5de met hierachter op de 6de plaats de Hilux met startnummer 304. Bernhard en Michel staan overall op slechts 3,5 minuut achterstand van de nummer 3, de Hilux van Nasser Al-Attiyah.

Etappe 10: 16 januari, Salta – Belén

Bernhard en Michel hebben hun 4de plaats overall behouden! Het duo sloot de 10de etappe van Dakar 2018 – over een afstand van bijna 800 kilometer – af met een verdienstelijke 5de plaats. De Toyota Hilux moest onmetelijke zandvlaktes bezaaid met kameelgras trotseren. Wegen waren er niet. “Niet bepaald onze favoriete ondergrond”, grapt Bernhard. “We hebben nog even vast gestaan en het vinden van de waypoints viel absoluut niet mee.”

/
 
 
Nieuwe ronden, nieuwe kansen

De etappe bestond uit twee gedeeltes. Het 1ste deel sloot Bernhard af met een 8ste plaats. “Uiteraard waren we niet tevreden, dus besloten we het 2de deel aan te vallen”, vertelt Bernhard. Met resultaat! De 4de plaats in het algemeen klassement werd veiliggesteld. “Morgen weer nieuwe ronden, nieuwe kansen.”

De Hilux met startnummer 304 van Giniel de Villiers reed een van zijn beste etappes tot nu toe en finishte op de 2de plaats. De auto staat nu 5de overall. De Hilux van Nasser Al-Attiyah had minder geluk. Problemen met de wielophanging linksachter resulteerden in veel tijdsverlies. De rallyrijder uit Qatar finishte als 10de maar staat nog 3de overall.

/
Etappe 9: 15 januari, Tupiza – Salta

De organisatie van Dakar 2018 heeft de etappe van Tupiza (Bolivia) naar Salta (Argentinië) afgelast vanwege de wateroverlast door de vele neerslag. Deelnemers rijden door naar Salta van waaruit Dakar 2018 op dinsdag 16 januari verder gaat met de 10de etappe, naar Belén.

Gallerij

14 januari: etappe 8, Uyuni – Tupiza

Bernhard en navigator Michel klimmen in Dakar 2018 naar de 4de plaats algemeen! “Gisteren hebben Michel en ik alle problemen aan de auto kunnen herstellen, dus ook de ruitenwissers. Dat zorgde ervoor dat we direct in een lekker ritme zaten”, vertelt Bernhard.

/
 
 
Wat een geweldige auto

Het zware parcours van 585 kilometer deerde de Hilux niet. “Man, wat een geweldige auto is dit toch. Zó sterk en met een geweldige wegligging”, aldus een enthousiaste Bernhard. De Hilux met startnummer 309 passeerde tijdens de etappe menig concurrent en finishte als 4de. De route bestond uit zandwegen, offroad-gedeeltes, duinen, drooggevallen rivieren, doorwadingen en stukken met kameelgras, een grassoort die tot wel 1,20 meter lang wordt.

De Hilux met startnummer 301 van collega-coureur Nasser sloot de zware etappe af met een 3de plaats en staat nu 2de in het algemeen klassement. De Hilux van Giniel met startnummer 304 finishte als 9de en staat 5de algemeen.

/
13 januari: etappe 7, La Paz – Uyuni

“Managen tot aan de finish.” Met deze woorden omschrijft Bernhard de 7de etappe van Dakar 2018. Want juist onder kletsnatte omstandigheden weigerden de ruitenwissers van de Toyota Hilux met startnummer 309 dienst. De coureur paste zijn tempo aan en verloor tijd. Door het slechte zicht door de voorruit, kwam Bernhard ook nog vast te zitten in een slootje. Toyota coureur Lucio Alvarez – ook met een Hilux – schoot gelukkig te hulp.

Zeker niet ontevreden

Later in de race begonnen de ruitenwissers gelukkig weer te werken. Bernhard finishte de 727 kilometer lange marathonetappe als 7de. Gezien de omstandigheden nog altijd een nette plaats. “Over vandaag ben ik dan ook niet heel erg tevreden, maar zeker ook niet ontevreden”, concludeert Bernhard na afloop. De coureur verloor een plekje in het algemeen klassement en staat nu 5de.

De andere Toyota’s Hilux deden het beter. Startnummer 304 eindigde als 2de en op de 3de plaats belandde startnummer 301.

Check de video voor de eerste volledige week van Dakar 2018:

 
/
11 januari: etappe 6, Arequipa – La Paz

Bernhard heeft met succes zijn 3de plaats in het algemeen klassement verdedigd! Morgen is een rustdag. “3de algemeen op de rustdag, dat had ik echt nooit verwacht”, reageert Bernhard enthousiast. De Nederlander sloot de 6de etappe van Dakar 2018 af met een nette 7de eindnotering. “Navigator Michel en ik hebben niet gepusht en de snelheid aangehouden waarbij ik mij comfortabel voelde.”

Ontzettend tevreden

De strategie bracht het gewenste resultaat: een 7de plaats op 9.34 minuten afstand van winnaar Carlos Sainz. Hiermee handhaaft Bernhard zijn 3de plaats in het algemeen klassement. “Ik kijk ontzettend tevreden terug op de 1ste week van Dakar 2018. De best geklasseerde Toyota Hilux, nog voor mijn teamgenoten Giniel en Nasser. Dat is best ongelofelijk. De Hilux is een geweldige rally-auto!”, aldus een dolgelukkige Bernhard.

Ook de andere Toyota’s Hilux in Dakar 2018 blijken geweldige rally-auto’s. De Hilux met startnummer 301 finishte na de etappe van 313 kilometer als 3de. Op de 4de plaats eindigde de Hilux met startnummer 304. Dakar 2018 gaat zaterdag 13 januari in Bolivia verder van La Paz naar Uyuni, bekend om de enorme zoutvlaktes.

/

Gallerij

10 januari: etappe 5, San Juan de Marcona – Arequipa

Een foutloze dag voor Bernhard en zijn Hilux met startnummer 309! “Dit was een dag uit het boekje. Hé-le-maal geweldig”, aldus de enthousiaste fabrieksrijder van Toyota GAZOO Racing. Bernhard en navigator Michel (Périn) sloten de 5de etappe van Dakar 2018 af met een geweldige 2de plaats. Een superknappe prestatie gezien de 286 kilometer lange route die deels uit hoge zandduinen en lastige rallypaden bestond.

 
 
Probleemloos door het zand

Waar heel veel andere deelnemers vast kwamen te zitten, baande de Toyota Hilux met startnummer 309 zich probleemloos door het zand. Alle waypoints werden in één keer gevonden. “Michel heeft écht een fantastische job gedaan, we hoefden niet één keer te zoeken”, aldus een dolgelukkige Bernhard. De topprestatie van beide heren én de Hilux heeft ervoor gezorgd dat het team momenteel 3de in het algemeen klassement staat!

De andere Toyota’s Hilux bleken net zo onverzettelijk als de Hilux van Bernhard. De Hilux met startnummer 304 (Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz) finishte als 3de. De Hilux met startnummer 301 (Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel) eindigde als 5de. Het was de laatste volledige etappe in Peru, morgen gaat Dakar 2018 de grens over naar Bolivia.

/
9 januari: etappe 4, San Juan de Marcona

“Wat een ongelooflijk zware dag.” Dit zijn de eerste woorden van Bernhard ten Brinke na afloop van de 4de etappe, een rit van 330 kilometer met meer dan 100 kilometer aan zandduinen van verschillende hoogtes. Het dunne zand zorgde voor veel moeilijkheden. Tijdens het afdalen van de laatste duin bleek maar weer eens hoe sterk de Toyota Hilux is; de pick-up belandde hard op zijn neus, maar gaf geen krimp.

Veldslag

“Ik ben blij met mijn Toyota”, vervolgt Bernhard. “We hadden ook op het dak kunnen eindigen.” Met behulp van rijplaten vervolgde de Hilux met startnummer 309 langs het strand van San Juan de Marcona zijn weg. Ondanks een tijdsverlies van 25 minuten vanwege een waypoint dat als het ware verstopt lag op een immens hoge duin, staat Bernhard nu 5de in het algemeen klassement. “Gezien de veldslag van vandaag ben ik helemaal happy!”

De Hilux met startnummer 301 van koploper Nasser Al-Attiyah had minder geluk. De auto zat voor een uur vast in het verraderlijke zand en finishte als 11de. Ook de Hilux met nummer 304 had het zwaar. De Toyota van coureur Giniel de Villiers eindigde als 17de. Het goede nieuws is dat geen enkele Hilux technische problemen kende.

/
8 januari: etappe 3, Pisco – San Juan de Marcona

Winst voor de Toyota Hilux van coureur Nasser Al-Attiyah! Een zeer knappe prestatie gezien de route van vandaag. Die ging met name over hoge zandduinen. Mooi, maar verraderlijk vanwege het losse zand. Menig auto duikelde dan ook naar beneden in plaats van te rijden. De Toyota Hilux van Bernhard finishte als 7de. “Het liep lekker. We gingen heel mooi door de duinen”, aldus de Nederlander over het eerste gedeelte van de route.

 
 

Na de hoge duinen volgden uitdagende paden bezaaid met stenen. Na 100 kilometer raakte een band lek. Het kostte het team 2 minuten om de band te wisselen. Verderop moest er weer een band gewisseld worden, omdat een band van de velg liep in de boterzachte duinen. Bernhard: “De Toyota Hilux doet het erg goed, bovendien raken Michel (navigator, red.) en ik steeds meer op elkaar ingespeeld.”

Met de 7de eindnotering van de Toyota Hilux met startnummer 309 is Bernhard in het algemeen klassement gestegen van de 9de naar de 7de plaats. “We liggen helemaal op koers en alles verloopt naar plan”, besluit Bernhard.

/

Galerij

7 januari: etappe 2, Pisco

Vandaag moesten deelnemers 267 kilometer zand en duinen trotseren. Dat resulteerde in een 10de eindpositie voor Bernhard. “Een prima dag. Twee foutjes kostten ons 8 minuten. Dat is jammer, maar niet meer dan dat. De wedstrijd is nog lang. Ik kon teamgenoot Nasser prima volgen totdat we een rondje moesten draaien op een duin en vast kwamen te zitten op een plateau. De auto moest worden gekrikt en de zandplaten gebruikt om weer los te komen.”

De Hilux met startnummer 304 finishte het hoogst van alle Toyota’s, op een 4de plaats.

6 januari: de openingsetappe

Bernhard ten Brinke is zeer sterk gefinisht! Na een beproeving van 31 kilometer eindigde de Nederlander op de 2de plaats. Op de 1ste plaats finishte de Toyota Hilux van teamgenoot Nasser Al-Attiyah. En alhoewel de proef niet lang was, was hij allesbehalve eenvoudig. “Een paar duinen bleken tijdens het afdalen net even steiler dan gedacht. De felle zon bemoeilijkte bovendien het zicht”, vertelt Bernhard na afloop. Maar we zijn de rally goed begonnen!”

Lees meer

Toyota Cookiebeleid

Onze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikservaring te bieden. Als u hiermee akkoord gaat kunt u gewoon verder gaan. In ons cookiebeleid leest u meer over cookies en kunt u indien gewenst uw cookie-instellingen aanpassen.