1. Ontdek Toyota
 2. Start Your Impossible
 3. Nederland
 4. Ambassadeurs
 5. Irene Schouten

Irene Schouten

Focussen om doelen te halen
Irene Schouten is een echt multitalent, zowel op de langebaan als het marathonschaatsen is ze op haar best. Als klein meisje stond ze samen met haar broers en zus al op het natuurijs. Ook met tegenslagen weet Irene om te gaan en zich te focussen op haar doelen. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 veroverde ze goud op de 3.000 meter, de 5.000 meter en de massa start. Hiernaast won ze ook nog brons met de ploegenachtervolging.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

"In 2021 wilde ik heel graag de wereldtitel halen op de mass start. Dit liep alleen niet helemaal volgens plan. Daar was ik heel boos en teleurgesteld over. Ik moest wel snel de knop omzetten, omdat ik de volgende dag de 5 km moest schaatsen. Dan is het echt een kwestie van niet blijven hangen in de negativiteit en focussen op de volgende afstand. Uiteindelijk heb ik goud gehaald op de 5 km. Daar ben ik trots op. Zo is alles mogelijk, met de juiste mindset."

“HET IS EEN KWESTIE VAN NIET BLIJVEN HANGEN IN DE NEGATIVITEIT EN FOCUSSEN OP DE VOLGENDE AFSTAND.”

 • The drive of

  Schaatsster Irene Schouten wilde van jongs af aan altijd al winnen. Het maakte niet uit welke sport of wat ze deed, ze was altijd fanatiek. Ze groeide op met het motto: ‘je moet vechten voor je eigen geluk, als je iets echt graag wilt dan moet je ervoor werken’. Wat drijft deze olympisch kampioen om altijd maar tot het uiterste te gaan? Bekijk haar verhaal in deze video.

Hoe het begon

Irene maakte als kind haar eerste schaatsslagen op natuurijs in West-Friesland. "Bij ons in de buurt hoorde het bij de opvoeding om te leren schaatsen. Niet alleen op natuurijs, maar ook binnen op de ijsbaan. Wij deden dit ook met het hele gezin. Op een gegeven moment gingen mijn zus en broer echt naar een schaatsclub en ik volgde kort daarna. Samen met mijn broer ben ik nog heel lang doorgegaan. Zo is het allemaal ontstaan!"

Veelzijdig en volhardend

Irene is zowel bij het marathonschaatsen als op de langebaan in haar element. In 2015 haalde ze haar eerste gouden medaille op het WK bij de massastart en in 2018 op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang brons. Ook het afgelopen seizoen was ze in topvorm. Ze won onder andere goud op het WK op de 5000 meter. Met dit jaar weer een nieuwe winterspelen in zicht, is Irene zich volop aan het voorbereiden op hopelijk een nieuwe medaille.

Doelen voor het komende seizoen

Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi wint Irene maar liefst 2 keer goud. Ze is in topvorm. "In Beijing wil ik natuurlijk zo goed mogelijk rijden, dit is mijn voornaamste doel voor het komende jaar. Na de spelen mag ik ook nog WK allround rijden en ik hoop daar ook het podium te halen. Ik heb daarnaast nog persoonlijke doelen voor het komende jaar. Van de zomer ga ik trouwen, dus ik hoop dat dat allemaal door kan gaan. Ook ga ik samen met mijn vriend een huis laten bouwen. Altijd spannend of dit allemaal goed verloopt!"

DE MEDAILLES VAN IRENE

(WK EN OLYMPISCHE SPELEN)
 • 2022
  Noorwegen
  WK allround, Hamar

  Goud
 • 2022
  China
  Olympische Spelen, Beijing

  Goud: 3000 meter
  Goud: 5000 meter
  Goud: mass start
  Brons: team pursuit
 • 2021
  Nederland
  Olympisch Kwalificatietoernooi, Heerenveen

  Goud: 5000 meter
  Goud: 3000 meter
 • 2021
  Nederland
  WK Afstanden, Heerenveen

  Goud: 5000 meter
  Goud: team pursuit
  Brons: 3000 meter
  Brons: mass start
 • 2021
  Nederland, NK
  Goud: 3000 meter
  Goud: 5000 meter
  Goud: mass start
 • 2021
  Nederland, EK
  Goud: 3000 meter
  Goud: mass start
  Goud: team pursuit
 • 2019
  Duitsland
  WK Afstanden, Inzell

  Goud: Massastart
 • 2017
  Zuid-Korea
  Olympische Spelen, Pyeongchang

  Brons: Massastart
 • 2016
  Rusland
  WK Afstanden, Kolomna

  Brons: 5.000 km
 • 2015
  Nederland
  WK Afstanden, Heereveen

  Brons: Massastart

Perfecte match als ambassadeur

"Op weg naar de Olympische Spelen focus ik me elke dag op vooruitgang. Uiteraard is het mijn droom om goud te halen, maar ondanks alle uitgestippelde routes is er nooit zekerheid in topsport. De ene keer moet het gas erop, een volgende keer moet er worden teruggeschakeld. Ontwikkelingen in de schaatssport en techniek staan nooit stil. Daar ligt een mooie overeenkomst met Toyota. Het ontwikkelen van nieuwe en duurzame technologieën."

Toyota RAV4 Hybrid

Als ambassadeur rijdt Irene in een nieuwe Toyota RAV4 Hybrid. "In beweging komen om je dromen na te jagen is nog niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het is de missie van Toyota om daar verandering in te brengen. Dit faciliteren ze voor mensen over de hele wereld. Mobiliteit voor iedereen! Mijn Toyota RAV4 Hybrid is daar een perfect voorbeeld van. Een heerlijke auto met een mooie uitstraling. Door mijn sport mag ik veel van de wereld zien, maar vanaf nu zijn ook de ritjes van huis naar de schaatsbaan en terug een groot plezier.”