1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Zo werkt het bandenhotel van Louwman Logistics

Het bandenhotel van Louwman Logistics

Een oase van rust voor autobanden
Staat jouw Toyota al op winterbanden? Nu het kouder wordt, bieden winterbanden betere grip en rijeigenschappen dan zomerbanden. Dat betekent dat je zomerbanden van een welverdiende winterslaap mogen genieten. Het nieuwe bandenhotel van Louwman Logistics in Raamsdonksveer is daarvoor de oplossing.

Oase van rust voor jouw banden

Het bandenhotel van Louwman Logistics lijkt in niets op een viersterrenhotel in Spanje of een luxe suite in Dubai. Toch is het een oase van rust voor autobanden. Deze hal van 3.000 vierkante meter groeit binnenkort uit tot logistiek zenuwcentrum waar tienduizenden banden tijdelijk opgeslagen worden.

Wat is een bandenhotel en waarom is het nodig?

Terwijl veel automobilisten ’s winters rondrijden op hun winterbanden, blijven hun zomerbanden maandenlang ongebruikt achter. Voor wie thuis op zolder of in de garage geen ruimte heeft, bieden Toyota dealers uitkomst. Zij zijn altijd bereid om een bandenset voor hun klanten te bewaren.

Het wordt een heel ander verhaal wanneer honderden klanten tegelijk hun zomerbanden komen opslaan. Toch gebeurt dat, zeker nu iedereen de winterband weer heeft ontdekt. De oplossing voor dat probleem is het bandenhotel: een grote loods, met alle ruimte voor banden. Heel veel banden.

Opstartfase

“Op dit moment zitten we nog in de opstartfase”, zeggen Menno van Gent, manager transport, inkoop & business development bij Louwman Logistics, en Charles van der Lugt, manager service en operations bij de Louwman Dealergroep. “Een deel van onze dealerbedrijven gaat vanaf het volgende ‘wisselseizoen’ gebruikmaken van dit bandenhotel. Dan liggen hier zo’n 10.000 bandensets opgeslagen. Dan heb je het dus over 40.000 banden. Dat worden er 80.000 als ál onze dealerbedrijven het bandenhotel gaan gebruiken. Probeer je dat maar eens voor te stellen!”

Logistieke operatie

80.000 banden, een duizelingwekkend aantal. Duizelingwekkend is ook de logistieke operatie achter het bandenhotel. Daarbij is aan alles gedacht. Barcodes op de stellingen maken logistiek nog makkelijker. Geruststellend voor de klanten is dat bandensets met velgen netjes worden opgeslagen op pallets. Zo raakt het lichtmetaal niet beschadigd.

Geen ruimte op zolder

Dealers hebben honderden klanten die bij het aanbreken van de winter graag banden willen wisselen. Het ontbreekt de meeste dealers vaak aan de benodigde ruimte om al die setjes zomerbanden en velgen op te slaan. Een bandenhotel biedt de oplossing.

Het is een primeur: voortaan heeft de Louwman Group zijn eigen bandenhotel. “Voorheen werkte de Louwman Dealergroep met bandenhotels van externe partijen, maar het was logisch om het zelf te gaan doen”, vertelt Menno. “We hebben de vierkante meters, dus waarom niet?”

Timing

Volgens Charles draait alles in het bandenhotel om timing: het juiste product op de juiste tijd op de juiste plek. “Maak je bij de dealer een afspraak voor een bandenwissel, dan krijgt het bandenhotel een seintje. Aan de hand van het kenteken worden jouw banden met één druk op de knop gelokaliseerd en klaargezet. De transporteur bezorgt je banden bij de dealer, je andere bandenset wordt opgehaald en in het bandenhotel opgeslagen.”

Ook de profieldiepte wordt door de dealer vastgelegd en opgeslagen. Zo krijgt elke klant tijdig een seintje wanneer het tijd is voor nieuw rubber.

Zo duurzaam mogelijk

Ondertussen werkt het team van Louwman Logistics hard om het bandenhotel zo duurzaam mogelijk te maken. Ledverlichting werkt op basis van bewegingssensors, er wordt nagedacht over een duurzame manier om versleten banden af te voeren en er wordt druk gepuzzeld aan een efficiënt schema om het aantal transportbewegingen zo klein mogelijk te houden.

Uitdaging

“De echte uitdaging komt in het nieuwe wisselseizoen, als de zeventig dealers allemaal gebruik gaan maken van het bandenhotel”, zegt Menno. “Maar de samenwerking met de dealergroep verloopt uitstekend, dus dat komt goed.”

Ook Charles is blij met de samenwerking en vertrouwt op een mooie toekomst. Hij wijst naar Menno: “Hij heeft het hotel, ik zoek de klanten. We gaan er iets moois van maken, daar mogen onze klanten op vertrouwen.”

Gepubliceerd 6 december 2022