1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 2020 094 Toyota Mobility Unlimited Challenge

Deze rolstoel is echt anders

Gemaakt van koolstofvezel, met slimme technologie
De rolstoel die je op deze pagina ziet, is ultralicht, intelligent en hoofdzakelijk gemaakt van koolstofvezel. Niet zomaar een rolstoel dus. Vandaar dat deze rolstoel met de naam ‘Phoenix i’ de winnaar is van de Toyota Mobility Unlimited Challenge, een wereldwijde zoektocht naar innovaties voor mensen met een verlamming van de onderste ledematen.

1 miljoen dollar

Met de Toyota Mobility Unlimited Challenge dagen we anderen uit om innovaties te bedenken waarmee mensen met een verlamming van het onderlichaam zich kunnen voortbewegen. Dit past helemaal bij onze missie van mobiliteit voor iedereen ofwel ‘Mobility for All’. De challenge startte in 2017 en heeft nu een winnaar opgeleverd: de rolstoel Phoenix i van Phoenix Instinct. Het Britse bedrijf wint hiermee een bedrag van 1 miljoen dollar. Met dit geld kan de rolstoel verder ontwikkeld en op de markt gebracht worden.

  • Stuk draaglijker

    De Phoenix i heeft alles in zich om de levens van miljoenen mensen met een lichamelijke beperking een flink stuk draaglijker te maken. De rolstoel maakt gebruik van een intelligent besturingssysteem dat automatisch het zwaartepunt van de rolstoel kan aanpassen. Hierdoor is de Phoenix i ongekend stabiel en uitzonderlijk gemakkelijk te manoeuvreren. De kleinere voorwielen worden motorisch ondersteund waarmee trillingen die pijnlijk kunnen zijn voor de gebruiker worden verminderd. Ook hoeft de gebruiker hierdoor minder inspanning te leveren.

Meer dan 80 deelnemers uit 28 landen

De Phoenix i heeft een ultralicht frame dat vervaardigd is uit koolstofvezel. Het elektronische remsysteem weet wanneer de gebruiker heuvelafwaarts gaat en past de snelheid van de rolstoel hierop aan. Een slimme rolstoel dus die het leven van zijn gebruiker een stuk eenvoudiger maakt. Niet zo vreemd dus dat de Phoenix i de winnaar is van de Toyota Mobility Unlimited Challenge. Hiermee liet Phoenix Instinct meer dan 80 andere deelnemers uit 28 landen van over de hele wereld achter zich.

Geweldig nieuws voor rolstoelgebruikers

Andrew Slorance van Phoenix Instinct over de winst: “Het winnen van de Toyota Mobility Unlimited Challenge is geweldig nieuws voor ons én rolstoelgebruikers van over de hele wereld. De rolstoel zoals we die nu kennen, is al decennialang ongewijzigd. Met de investeringen die we dankzij de challenge konden maken, konden we slimme technologie ontwikkelen die het leven van rolstoelgebruikers eenvoudiger en veiliger maakt. En met het nu gewonnen prijzengeld kunnen we de Phoenix i verder ontwikkelen en naar de consument brengen.”

Mobiliteit betekent vrijheid

Sir Philip Craven is lid van de Raad van Bestuur van Toyota Motor Corporation en zegt het volgende over de winnaar van de Toyota Mobility Unlimited Challenge: “Mobiliteit betekent vrijheid. Het staat voor bevrijding van beperkingen die het leven je soms opleggen. Bij Toyota geloven we sterk dat wanneer je de vrijheid van mobiliteit hebt, je optimaal deel uit kunt maken van de samenleving. Ik ben blij met elke inzending van de TMUC, maar vooral met de winnaar. De Phoenix i geeft mensen met een lichamelijke beperking de kans om bepaalde dingen nog beter te kunnen doen.”

  • Meer finalisten

    De Phoenix i is een van de finalisten van de Toyota Mobility Unlimited Challenge die de Toyota Mobility Foundation samen met Nesta Challenges organiseert. Een andere finalist is ‘The Evowalk’, een draagbare simulator die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om spieren te ondersteunen. De band net die onder de knie zit, helpt voorkomen dat mensen met een klapvoet vallen. En andere finalist is ‘Wheem-i’ van Italdesign, een semi-autonoom deelvoertuig dat speciaal voor rolstolgebruikers bedoeld is.