1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Het nieuwe rijden al twintig jaar

Bijna 700.000 kilometer en nog in topconditie

“Het nieuwe rijden? Dat doen wij al twintig jaar met onze Corolla!”
Het is 18 maart 2019. Christa en Piet Breure uit Kruiningen parkeren hun Toyota Corolla LXD 2.0 uit 1993. Niet zomaar ergens, maar pal naast de allernieuwste Corolla Hatchback. Vandaag introduceert Toyota dit nieuwe model en Christa en Piet zijn er op uitnodiging bij. “Onze Toyota heeft al 686.000 kilometer gereden. Ons is verteld dat wij de enigen in Nederland zijn met dit type Corolla met zo’n hoge kilometerstand.”

Een auto met anekdotes

Piet en Christa Breure kochten hun Toyota Corolla precies 20 jaar geleden, op 18 maart 1999. Christa was meteen gek van de turquoise bolide. Het bleek een goede keus, want ze hebben er al heel wat kilometers mee gereden. “En inmiddels ook het nodige meegemaakt”, vult Christa aan. “Als gelovige mensen zeggen mijn man en ik daarom altijd dat we de auto op zegen van de Heer rijden.” Niet een hele gebruikelijke uitspraak voor een auto, maar wie de verhalen van Christa en Piet hoort, gaat het wel begrijpen.

IJzeren staaf

Neem bijvoorbeeld 18 augustus 2016. “Ik weet het nog als de dag van gisteren”, zegt Christa. “Onderweg naar huis begon het te schemeren en het onweerde. Ik reed dus wat langzamer.” Plots ziet Christa wat glinsteren op het wegdek: overdwars ligt een ijzeren staaf van bijna 2 meter lang, 10cm hoog en 5cm breed. Maar op dat stuk van de snelweg waren geen vluchtstroken, dus uitwijken kon niet en voor remmen was het te laat. Met een enorme klap vliegt ze eroverheen.

Klapband

“Geen idee hoe, maar ik wist mijn stuur recht te houden en kwam tot stilstand op een afrit. Na mij vlogen er nog zes andere auto’s over die staaf. Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt.” De Corolla wordt met een klapband afgevoerd, maar ze gaan ervan uit dat het onderstel door de klap flink beschadigd is, misschien zelfs wel total loss? Het loopt anders. “De volgende dag konden de monteurs ons verhaal nauwelijks geloven. Op de klapband na was er nog geen krasje te zien. We mochten hem zo weer meenemen.”

Losse tank

Maar het verhaal krijgt een staartje. “Voor mijn werk voor stichting ADRA maak ik veel kilometers”, zegt Christa. “In de maanden na het ongeluk kreeg ik weleens lichtsignalen en soms hoorden we iets ratelen. Toch konden we niets ontdekken.” Totdat Christa wordt aangehouden door de politie. Wat bleek, de tank hing los! Door het ongeluk waren de tankbanden gaan roesten en afgebroken. Hij hing alleen nog aan de vuldop en de toevoer naar de motor. “We hadden een enorm ongeluk kunnen veroorzaken, ik ben zo dankbaar dat er niets gebeurd is.”

  • Dankbaar

    Als Piet en Christa terugkijken op de afgelopen 20 jaar dan is ‘dankbaar’ het juiste woord voor hun Corolla. Dankbaar dat de auto nog altijd zo goed rijdt en dankbaar dat ook de spannende momenten altijd goed zijn afgelopen. Volgens Piet is het vooral een voordeel dat er geen elektronica in de auto zit. “Alleen mechanisch kan er iets kapot gaan en met mijn technische achtergrond kan ik veel zelf oplossen.” Zo heeft hij wel eens met een stuk koperdraad de watertoevoer naar de radiator kunnen repareren. “Dat werkte prima als noodoplossing.”

‘Ook de dealer vindt het een sport onze Corolla zo lang mogelijk op de weg te houden’

Het nieuwe rijden

Toch is 686.000 kilometer zelfs voor een diesel een prestatie. Hoe hebben ze dat bereikt? “Nooit als eerste weg bij het stoplicht, zorgen voor goed onderhoud en laag in de toeren rijden”, lacht Piet. “Ze noemen dat ‘het nieuwe rijden’, maar wij doen het al twintig jaar.” Met succes, want de Corolla is in perfecte conditie. “We brengen hem elke 15.000 kilometer voor een grote of kleine beurt naar Toyota De Jong in Goes. Ook daar vinden ze het inmiddels een sport onze Corolla zo lang mogelijk op de weg te houden.”

  • Museumstuk

    Terug naar de introductie van de nieuwe Hatchback. Kriebelt het niet om een nieuwe Corolla aan te schaffen? “Nee, we zijn erg aan onze Corolla verknocht. We rijden door totdat hij ermee ophoudt.” Ze vinden het wel heel bijzonder dat ze bij deze introductie aanwezig mogen zijn. “Toen Toyota van onze Corolla hoorde, hebben ze ons gebeld. Of ze onze klassieker naast het nieuwste model mochten zetten. Natuurlijk! Het leuke is: mocht onze Corolla ermee ophouden, dan krijgt hij een plekje in het Toyota Museum. Hopelijk gebeurt dat pas bij een miljoen kilometers!”