1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Een avontuur vol duurzame levenslessen

Avontuur vol duurzame levenslessen

De wereld ontdekken in een Land Cruiser
Bart en Annelouc begonnen in 2021 aan een wereldreis in hun Toyota Land Cruiser. Ondertussen doet het stel Georgië en Armenië aan. Hoe vergaat het ze daar en wat hebben ze onderweg beleefd?

Wat hebben jullie geleerd van anderhalf jaar reizen?

Bart: “Tijdens ons avontuur hebben we veel nagedacht over wat voor ons echt van waarde is. Geld geeft maar kortstondig geluk; na één dag zijn nieuwe schoenen niet nieuw meer. Wij zoeken geluk in bijzondere ervaringen en belevenissen, zoals tijdens een wandeling door de ongerepte natuur te zien hoe de ochtendzon de vallei goud kleurt. Geld is nodig, maar speelt slechts een bijrol; we hebben genoeg om voedsel, brandstof en de verzekering van te kopen. Zo kunnen we relatief eenvoudig, maar comfortabel reizen en leven.”

Annelouc: “We genieten van tijd tot tijd van een lokaal restaurant. Gisteren hebben we, voor een schappelijke prijs van 25 euro, bij oude Georgische dametjes gegeten: allerlei lokale producten, seizoensgroenten en ze hadden zelf bier gebrouwen. De menukaart was een A4tje waarop met potlood de gerechten van die dag waren gekrabbeld. Dit avontuur geeft ons de kans om de lokale keuken te proberen, vreemde dingen te proeven en nieuwe mensen te leren kennen. Die ontmoetingen hoeven niet veel geld te kosten en geven wel een heel rijk gevoel.”

Hoe bevalt het leven in jullie Toyota Land Cruiser?

Annelouc: “Het is ons streven om eenvoudig en duurzaam te reizen en te leven. Dat gaat ons prima af. En wat is luxe en comfortabel leven? Dat ligt aan je perspectief. Na een trektocht van een paar dagen in een tentje voelt onze Land Cruiser als een comfortabel en luxe huis. Behalve een comfortabel bed hebben we aan boord een keukentje, koelkast op zonnepanelen en luxeartikelen zoals… een blikopener!”

Wat is jullie onderweg verder opgevallen?

Annelouc: “In Nederland voelt recyclen helemaal hip, maar in landen als Georgië en Armenië lijkt dat heel normaal. Mensen bewaren materialen die later weer van pas kunnen komen. Van oude pijpleidingen en platgewalste autowrakken maken ze bijvoorbeeld hekken om dieren op het erf te houden. Het lijkt soms wat rommelig, maar het is een goede manier om bestaande materialen een tweede leven te geven.”

Bart: “Toch denkt nog niet iedereen er zo over. Zelfs op de mooiste plekken komen we veel plastic afval tegen. Dat ruimen we samen op, soms hebben we een grote vuilniszak vol. Op die manier kunnen we ons stukje aarde net iets beter achterlaten dan we hem aantroffen.”

Hoe gaat het met Ted, jullie Toyota Land Cruiser?

Bart: “Na anderhalf jaar reizen doet Ted het nog steeds geweldig. Voor vertrek hebben we de auto tiptop in orde gemaakt en uitvoerig getest. We wisten dat ‘ie goed was en zo willen we hem ook houden. Elke 10.000 kilometer krijgt hij verse olie en nieuwe filters.”

Bart: “Onderweg hebben we een beetje pech gehad door een gescheurde pakking van de waterpomp in Roemenië en een lekkend kleppendekselpakking in Iran. Niks ernstigs, beide probleempjes hebben we snel kunnen fixen. En waar we ook komen: als je er positief in staat, dan helpt iedereen je graag.”
Annelouc: “Deze auto geeft ons zo veel vertrouwen. Hij kan makkelijk nog jaren mee. We zorgen goed voor hem, want het is immers ons huis.”
Gepubliceerd 23 augustus 2022