1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 37 jaar eigendom Toyota Tercel

Toyota Tercel grote liefde van Anita en Ernst

Toyota Tercel 4WD al 37 jaar trots bezit
Het is een bekende uitdrukking: time flies when you're having fun. Voor Anita en haar echtgenoot Ernst vlogen de jaren voorbij met hun Toyota Tercel 4WD. Voordat ze het zelf wisten, hadden ze de auto al 37 jaar in bezit. Pas nu beseffen Anita en Ernst hoeveel ze van hun oude ‘werkpaardje’ houden. Een terugblik.

Blauwe Toyota Tercel 4WD

1986, dat lijkt wel een eeuwigheid geleden. Het was het jaar waarin Aruba zich afscheidde van de Nederlandse Antillen, het jaar waarin de Space Shuttle Challenger vlak na zijn lancering explodeerde, de komeet Halley de aarde passeerde en de kernramp van Tsjernobyl plaatsvond. In datzelfde jaar kochten Ernst Slagmoolen en Anita Niezen een nieuwe auto. De keuze viel op een blauwe Toyota Tercel 4WD.

Modder aan de dorpels

Ernst was vroeger fanatiek wedstrijdzeiler. “Ik zocht een auto die mijn boot kon trekken en waarmee ik mijn boot gemakkelijk te water kon laden, ook in de modder. Deze Toyota stationwagon met vierwielaandrijving was ideaal.” Ernst reed enkele jaren naar volle tevredenheid met de Tercel. Daarna nam zijn schoonmoeder ’m in gebruik. Toen zij naar Zuid-Frankrijk verhuisde, werd de Tercel Anita’s auto. De Toyota moest flink aan de bak, getuige de modder die royaal aan de dorpels kleeft. Anita: “Wij zijn niet van die autowassers. En het past ook wel bij deze auto.”

Nooit een probleem

Daar heeft ze een ijzersterk punt: de Tercel 4WD is nooit bang geweest voor een beetje blubber. Geen overbodige luxe in huize Slagmoolen-Niezen, waar het gezin zich graag in de bossen en op de zandgronden van de Achterhoek begeeft. “Ons huis verlaat je via een zandweg”, zegt Anita. “Dankzij vierwielaandrijving is dat nooit een probleem geweest, ook niet in de winter. De Tercel sleurt je er wel door.”

Hulpverleningsvoertuig

Ernst vertelt dat hij de Tercel zelfs regelmatig gebruikte om de huisarts af te zetten bij een buurvrouw, die nog dieper in het bos woont. “Nadat hij zich één keer had vastgereden, kwam hij vervolgens elke keer bij ons om een lift vragen. Hij wist dat onze auto er, in tegenstelling tot de zijne, wel kwam. Onze Tercel was dus ook gewoon een hulpverleningsvoertuig!”

Rijdt zo lekker

Anita ziet de Tercel als haar eigen werkpaardje. “Hij ríjdt gewoon zo lekker”, zegt ze. “Hij hangt zo stoer in de bochtjes en ik vind het leuk om zelf te schakelen. Hij heeft ook zo’n lekker typisch geluidje, met een heel eigen resonantie in de uitlaat.”

Verliefd

Ook Ernst is er verliefd op: “Ik hou ook van aparte auto’s, daar heb ik er heel wat van gehad. Maar een paar van de mooiste waren Toyota’s. Bij andere, duurdere merken heb ik me altijd afgevraagd waarom die niet in staat waren om auto’s te bouwen die het altijd doen, zoals Toyota dat wel kan. Daar is onze Tercel wel het beste voorbeeld van, want als je het 37 jaar volhoudt, dan ben je gewoon heel erg goed.”

Lees meer

Toyota Corolla finalist belangrijke autoprijs

Opens in new window
De nieuwe Toyota Corolla is genomineerd voor de prestigieuze titel ‘Car of the Year 2020’. De nominatie is de volgende stap in het voortdurende succes van de Toyota Corolla. Opens in new window