1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 2022 005 Diefstal van katalysatoren zo voorkom je het

Zo voorkom je diefstal katalysator

Hulpmiddelen en tips tegen diefstal
De Toyota Corolla bestaat 55 jaar! Maar dat is niet de enige historische mijlpaal die we vieren: inmiddels zijn er 50 miljoen exemplaren van verkocht. Daarom ontwikkelde Toyota Times de grote Corolla-quiz.

Waarom de Prius?

Sinds 1993 moeten alle nieuwe auto’s een katalysator hebben om de uitlaatgassen te reinigen. In principe is dus iedere auto van na 1993 interessant voor dieven. Vooral de Toyota Prius van de tweede generatie, geproduceerd van 2003 tot en met 2009, blijkt populair te zijn onder het dievengilde vanwege de hoeveelheid edelmetalen in de katalysator. Vandaar dat de Prius in zijn tijd baanbrekend lage uitstoot- en zuinigheidscijfers kon neerzetten. Bij latere modellen werd die duurzaamheid ook op andere manieren bereikt en kon Toyota dus weer minder metalen toepassen.

Zo voorkom je diefstal van de katalysator

Toyota denkt met de eigenaren mee om diefstal te voorkomen. Zo zijn bij de Toyota dealer middelen verkrijgbaar die het de dieven lastig maken en hen daardoor hopelijk ook afschrikken. Bijvoorbeeld de Catloc, dat zijn extra klemmen om de katalysator die met een ketting zijn verbonden aan het subframe van de auto. Ook zijn er hellingshoeksensoren. Als de dieven de auto opkrikken, dan registreert de sensor dat. Vervolgens klinkt de claxon of een samen met de sensor ingebouwde sirene. Die laatste is hardnekkiger en kan niet zomaar door de dieven onklaar worden gemaakt.

Hulp van de dealer

Natuurlijk is het niet de bedoeling van Toyota om van de diefstallen te profiteren. Daarom worden deze middelen tegen zo laag mogelijk kosten in de auto geïnstalleerd. Ook denken de Toyota dealers met de klant mee wat de beste oplossing is en wat eventueel verder nog gedaan kan worden om diefstal te voorkomen.

Nog meer tips

Hier vind je alvast wat andere tips. De katalysatordiefstal heeft twee ‘zwakke plekken’: de auto moet opgekrikt worden en de dieven willen natuurlijk niet gezien worden. Probeer je auto daarom op een drukke plek te parkeren, of op een plek waar opkrikken lastig gaat. Daarnaast is – indien mogelijk – parkeren in een afgesloten garage natuurlijk ideaal. Zie je iets dat je niet vertrouwt? Bijvoorbeeld onbekenden die op verkenning lijken te zijn? Neem bij twijfel altijd contact op met de politie.

Vraag het de Toyota dealer

Ben je geïnteresseerd in een van deze maatregelen om diefstal te kunnen vertragen of dieven af te schrikken? Neem dan contact op met je Toyota dealer. Voor andere vragen over dit onderwerp kun je met de Toyota klantenservice bellen of appen, in beide gevallen via het telefoonnummer 0800-0369.