1. Ontdek Toyota
 2. Nieuws
 3. 2018 101 Zeilster Marit Bouwmeester

Zeilster Marit Bouwmeester wil de beste zijn

'Ik zeil zes dagen per week, ook in de winter'
Zeilster Marit Bouwmeester (30) gelooft niet in talent, wel in keihard werken. Haar broer, die ook haar coach is, en de RAV4 helpen haar daarbij. Onlangs wist ze zich bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima definitief te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Daar gaat ze straks haar titel gaan verdedigen.
 • Tokyo eigen maken

  De race in Enoshima werd gezeild op hetzelfde water waar in 2020 de Olympische wedstrijden gaan plaatsvinden. “Het was al geweldig dat ik de wereldbekerwedstrijden won en me heb gekwalificeerd. Bovendien heb ik hierdoor extra voorbereiding gepakt voor Tokyo”, lacht Marit. Ze is even thuis in Den Haag, maar vertrekt snel weer naar Tokyo. “Hoe beter ik het daar leer kennen, hoe gunstiger. Er zijn daar zeven racebanen die ik me allemaal eigen moet maken, onder allerlei weersomstandigheden en windrichtingen. Ik ga er alles aan doen om in 2020 weer goud te winnen.”

 • De beste worden

  Marit, geboren en getogen in Friesland, begon als zesjarig meisje met zeilen. “Ik had helemaal geen ambities hoor”, vertelt ze. “Het was vooral heel gezellig: zeilen, surfen en daarnaast een beetje kamperen, barbecueën of een fikkie stoken. Totdat het me opviel dat ik bij wedstrijdjes de andere boten steeds verder achter me liet. Misschien had ik een meer dan gemiddelde aanleg voor zeilen? Vanaf toen wilde ik de beste worden.” Op haar dertiende belandde Marit in de jeugdkernploeg en toen ging het snel: op haar twintigste deed ze voor het eerst mee aan de Olympische kwalificatiewedstrijden.

Een coachende broer

Inmiddels heeft Marit één keer Olympisch goud (2016), één keer zilver (2012), is ze drie keer wereldkampioen geworden, drie keer Europees kampioen in haar klasse Laser Radial én is ze uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. Succes is wat haar betreft vooral een kwestie van heel hard werken. “Ik zeil zes dagen per week, ook in de winter. Daarnaast doe ik elke dag cardio- of krachttrainingen, want als zeiler heb je veel spieren nodig.” Sinds 2016 is haar broer haar coach. “Ja, dat gaat heel goed. Ik heb veel aan hem te danken.”

'MET DE RAV4 BEN IK SUPERBLIJ! IK VIND HEM NIET ALLEEN MOOI, DANKZIJ DE VIERWIELAANDRIJVING TREKT HIJ DE TRAILER MET DE COACHBOOT MET GEMAK'

Verdiepen in voeding

Naast zeilen heeft Marit nog een andere passie: fitness en voeding. “In 2012 won ik in Londen ‘slechts’ zilver. Ik wilde weten wat ik moest doen om zo gezond en fit mogelijk te zijn voor de Spelen van 2016. Daarom volgde ik opleidingen voor gewichtsconsulent en deed ik een studie sportdiëtiek. Voor zeilers telt immers iedere kilo.” Bij elke maaltijd let Marit nu extra op eiwitten (goed voor de spieren) en koolhydraten (belangrijk bij duursport). “Je lichaam is je motor, dus daar moet je goed voor zorgen. Niet alleen als topsporter trouwens, dat geldt voor iedereen.”

 • Trainen met de RAV4

  Met het NOC*NSF partnership voorziet Toyota Nederland de olympische en paralympische sporters van TeamNL van hybride Toyota's. Marit heeft een RAV4: “Daar ben ik superblij mee! Ik vind hem niet alleen mooi, dankzij vierwielaandrijving trekt hij de trailer met coachboot met gemak. En mijn eigen boot kan op het dak. Binnen is er genoeg ruimte voor mijn racefiets, mountainbike en zeilspullen. We hebben ook een Toyota PROACE-bus, voor als ik op locatie moet zeilen. Vrijwilligers van het Watersportverbond rijden mijn boten door Europa en ik kan invliegen. Ideaal en luxe.”

Blik op Tokyo

Hoewel het nog lang niet aan de orde is, denkt Marit ook na over een leven na de sport. “Nu is zeilen mijn droom. Mijn blik is gericht op Tokyo en wie weet ga ik zelfs nog voor de Spelen van 2024 in Parijs.” Na haar sportcarrière hoopt ze dat ze met dezelfde intensiteit iets anders kan najagen, maar wat dat gaat zijn, weet Marit nog niet precies. “Ik geef veel lezingen in het bedrijfsleven, misschien wil ik daarin verder. Of mijn vriend en ik beginnen onze eigen sportschool, dat lijkt me ook super.”