1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Special Olympics Nationale Spelen groot succes

Special Olympics groot succes

Een podium om op te stralen
Van 10 tot en met 12 juni 2022 waren in Twente de Nationale Spelen van Special Olympics: het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland met meer dan 3.000 atleten en hun begeleiders! Tijdens dit event vond voor de allereerste keer het Invitational Field Hockey Tournament plaats, een internationaal hockeytoernooi met deelnemers uit vijf verschillende Europese landen.

25 sporttoernooien in 14 gemeenten

De Special Olympics Nationale Spelen maken deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen, die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. In Twente ging het om maar liefst 25 sporttoernooien in 14 gemeenten! Ook Toyota-ambassadeur Kjeld Nuis was bij de openingsceremonie aanwezig, hij legde de eed af en sprak alle atleten en andere aanwezigen enthousiast toe.

Een grandioos weekend

De sfeer op en langs de velden was uitgelaten. De teams lieten hun aanwezigheid enthousiast horen door liedjes te zingen en te dansen. Trotse ouders en andere supporters moedigden de sporters langs de lijn aan. Na de afgelopen jaren met coronamaatregelen was het een verademing om alle sporters weer volop in actie te zien. Met ruim 6.500 uitgereikte medailles beleefden de 3.000 sporters en hun coaches de Nationale Spelen als nooit tevoren!

Hockey voor het eerst internationaal

Voor het eerst werd tijdens het sportevenement internationaal hockey gespeeld. Hockey en G-hockey bestaan al heel lang in Nederland, maar internationaal staat G-hockey (voor mensen met een verstandelijke beperking) nog in de kinderschoenen. “Het is heel bijzonder om hier te zijn! Dit is de eerste keer dat we aan een ‘officieel’ hockeytoernooi deelnemen, en er gaat een wereld voor ons open. In Groot-Brittannië is er geen wekelijkse hockeycompetitie en als er toernooien zijn, dan gaat het meer om de kennismaking met hockey”, aldus coach Jason van het Britse Special Olympics Team.

Meedoen is belangrijker

Op de zaterdag werden door de hockeyers de divisioningswedstrijden afgewerkt, waarin de poules voor de finales op zondag bepaald werden. Een vuurdoop voor het Britse team. “De wedstrijden waren moeilijk, omdat wij dit niet gewend zijn. Gelukkig hielden onze Nederlandse tegenstanders rekening met ons. Zo zie je dat meedoen echt belangrijker is dan winnen!”
De finalewedstrijden bleken een maatje te groot voor het team, dat desondanks naar huis ging met een bronzen medaille. “De medailleceremonie was echt onvergetelijk. Iedereen juichte even hard, ongeacht de prestatie. Dat was zó bijzonder, een echt hoogtepunt!”, aldus Jason. 

World Games 2023

Het toernooi in Twente is de opmaat naar de World Games 2023 in Berlijn, waar G-hockey ook voor het eerst op het programma staat. Het belooft een groot avontuur voor iedereen te worden: duizenden sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen, nemen het tegen elkaar op in 26 zomersporten tijdens  9 dagen met spannende en inspirerende wedstrijden. Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2023!

Start Your Impossible

Toyota is sinds 2020 trotse partner van Special Olympics, de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Het geeft sporters niet alleen gezondheidsvoordelen, maar ook meer zelfrespect en zelfvertrouwen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en voelen ze zich gelukkiger. Sporters krijgen een podium om op te stralen. Dit is iets wat Toyota ontzettend belangrijk vindt en helemaal aansluit bij Start Your Impossible. Hierbij gaat het om het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van je dromen. En als er iets gebeurd is tijdens de Nationale Spelen, is dat het wel! 

Copyright foto’s: Rachelle Fotografie, Hans Reefman, Vasileia Vassou

Gepubliceerd 23 juni 2022