1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Overwinnaars

Overwinnaars

Gouden momenten voor Special Olympics TeamNL
De 55 sporters van Special Olympics Team NL hebben zichzelf van hun beste kant laten zien tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Dat is ’s werelds grootste inclusieve sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Met maar liefst 59 medailles was het sportief een groot succes.

Topprestaties

De Special Olympics World Games zijn een sportief hoogtepunt, met 26 verschillende sporten en in totaal meer dan 7.000 sporters van over de hele wereld. Gymnast Joost Visser en ruiter Nick van Rooyen namen voor Nederland de meeste gouden medailles mee uit Berlijn. Ze wonnen allebei maar liefst drie gouden medailles. De 55 sporters en 18 coaches van Special Olympics Team NL zijn in Berlijn actief geweest in twaalf takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, hockey, inlineskaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen. Er werden in bijna alle 12 sporten medailles gewonnen.

Meedoen

Bij de sporters ging het echter niet om de medailles, maar om het meedoen. Ze wilden allemaal het beste uit zichzelf en het moment te halen. “Mijn hoogtepunt waren mijn persoonlijke records: op alle drie de onderdelen ben ik sneller geworden!” aldus een uitgelaten zwemmer.

Sportiviteit

De World Games staan niet alleen garant voor mooie sportprestaties. Ook de sportiviteit bij de wedstrijden straalt ervan af: coaches die de tegenstander bij verlies troosten en sporters die andere sporters aanmoedigen. Meedoen aan de World Games, twee weken van huis en elke dag nieuwe ervaringen opdoen, maakt dat de sporters met een verstandelijke beperking enorm groeien.

Geen zorg, maar trots

“De zorg voor mijn kind heeft plaatsgemaakt voor trots!” aldus een moeder van een sporter. Niet alleen bij de sporters, maar zeker ook bij de familie en direct betrokkenen leeft het besef dat deelname aan Special Olympics zoveel meer is dan sport.

Verandering

Een andere moeder zag met eigen ogen haar kind veranderen tijdens de World Games: “Voor de World Games toonde zij weinig emotie en sprak zij in halve zinnen. Nu zie en hoor ik haar lachen én voert ze gesprekken met onbekenden.”

Sport vergroot het zelfvertrouwen

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren  door middel van het organiseren van sportevenementen. Sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking namelijk niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, maar het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld.

Start Your Impossible

Toyota is sinds 2020 trotse partner van Special Olympics. Wij vinden het belangrijk dat we bijdragen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen en mogelijkheden heeft en sport voor iedereen toegankelijk is. Sporten geeft je zelfvertrouwen, je maakt er vrienden en het maakt je gelukkiger. Samen met Special Olympics wil Toyota laten zien dat niets onmogelijk is.